MÜJDEM ÇETİNKAYA

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize has bir bitki olan çiriş otunun yararları saymakla bitmez. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyan, cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlayan ve saç dökülmesini azaltan çiriş otunun sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Nisan ve mayıs aylarında bağışıklık sitemimiz düşüş gösterir. Tam da bugünler için ideal besin olan bu şifa deposu bitkiyi sofralarınıza konuk etmek isterseniz Recep İncecik’in çiriş otlu yayla çorbası tarifini deneyin. Çorbası dışında çiriş otundan börek, sulu yemek ve pilav da yapılır.

Malzemeler

Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti

Yarım kilo çirişotu

1 su bardağı haşlanmış nohut ve kaynatmak için yeter miktarda su

3-4 adet defneyaprağı

1 çay kaşığı biberiye

1 kâse yoğurt süzme yoğurt

2 kaşık kadar tereyağı

5-6 diş sarımsak

1,5 yemek kaşığı un

2 tane yumurta

Yeteri kadar tuz

2 litre su

Üzerine nane

Çiriş otlu Yayla çorbası nasıl yapılır?

1. Adım: Bir gün önceden nohutları suda ıslayın.

2. Adım: Suyunu süzdüğünüz nohutlara 1 litre su ilave ederek tencerede haşlayın.

2. Püf noktası: Çorbayı yapacağımız diğer tencereye 1 litre su ile döküp etleri, defneyaprağı ve biberiyeleri ilave ederek haşlayın. Et suyu kaynarken etimizin suyunun üzerinde biriken tortuları mutlaka alın. Böylece çorbamız açık renkte olur. Ayrı haşladığınız nohutu çorba yapacağınız etin haşlandığı tencereye ilave edin.

3. Püf noktası: Çiriş otlarını parmak uzunluğunda Bu arada çiriş otunu serçe parmak uzunluğunda doğramanız gerek. Biraz et ile yoğurt kaynadıktan sonra çiriş otunu da tencereye ilave edin. Üzerine yemeğin üzerini geçmeyecek seviyede az su ilave edin. Çünkü süzme yoğurt var. Koyu kıvamlı bir yemek olacak. Çiriş otunu da, eti de 10-15 dakika haşlayın.

3. Adım: Soyup, yıkadığınız sarımsakları tencereye atın.

5. Adım: Daha sonra yumurtayı kırıp iyice çırpın, yoğurdu ekleyip azar azar su ekleyip çırpmaya devam edin.

6. Adım: Çiriş otu yumuşayınca içindeki kaynayan sudan bir kaç kepçe terbiyesini yaptığınız yoğurda ekleyip iyice karıştın.

7. Adım: Yoğurdu yavaş yavaş, yemeği de aynı anda ve dikkatlice karıştırarak yemeğe ekleyin.

Karıştırma işlemini kaynamaya kadar ara ara yapın. 4-5 dakika daha kaynatıp yemeğin altını kapatın.

5. Püf noktası: Kuru naneyi yağ ile kavurmadan çorbanın üzerine dökebileceğiniz gibi zeytinyağında pişirip çorbanın üzerine dökebilirsiniz.