Değerli okuyucularımız,

Alerji, vücudun herhangi bir yabancı maddeye karşı gösterdiği aşırı tepkidir. Alerjileri olan insanların bağışıklık sistemi, alerjen` dediğimiz bu yabancı maddeye karşı gösterdiği aşırı tepki hastada birtakım belirtilere neden olur. Alerji kişiye özel bir durumdur. Alerjik insanların hassas olduğu maddeler birbirinden farklı olabilir. Bazıları için polen alerjen bir madde olabilirken, bazıları içinse çilek alerjen olabilir.

Alerji nasıl oluşur?

Bağışıklık sistemi aşırı tetikte diyebileceğimiz bir insan, alerjenle karşılaştığında bazı olaylar meydana gelir:

Bağışıklık sistemimiz iyi bir belleğe sahiptir. Normalde zararsız olan alerjeni zararlı olarak algılayıp, ilk karşılaşmasında o alerjene özgün antikorlar üretmeye başlar, bu antikorlar IgE sınıfındandır. Böylelikle daha sonra alerjenle karşılaştığında onu tanıyıp hemen tepki verecektir. Bu olaya 'duyarlanma' denir.

Bu alerjenle tekrar karşılaştığında, onu tanır ve o alerjene özgün antikorlar mast hücresi denilen bir kan hücresine bağlanırlar.

Antikorların bağlanmasından sonra mast hücrelerinden histaminin gibi bazı maddeler salgılanır ki bu da ciltte, burunda, gözde Alerjik belirtilere neden olur.

Alerjen eğer havadaysa, göz, burun, akciğerlerde belirtilere neden olur (Gözlerde yaşarma, burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı vs.) Eğer yutulurmuşsa, ağız, mide ve bağırsaklarda alerji tepkilere neden olacaktır (kabızlık, gaz, şişkinlik, ishal vs.)

Bazen Alerjik tepki tüm sistemi etkileyecek boyutlara ulaşır ve sonucunda mast hücrelerinden salınan kimyasallar tansiyon düşüklüğü, şok, bilinçkaybı ve ölüme neden olabilir. Bu duruma anafilaktik şok denir. .

Alerji bir hastalık mıdır?

Alerji tek başına bir hastalık sayılmaz. Olabilir, vücut bazen hassaslaşır, bir maddeye tepki gösterir. Siz de onu bilir tedbirinizi alırsınız.

Toplumda insanların büyük bir bölümü bir ya da birkaçmaddeye karşı alerjik olabilir. Burada önemli olan Alerjinin boyutunun artmaması ve Alerji sebebiyle ortaya başka bir hastalığın çıkmamasıdır.

Atopi nedir?

Atopi, alerjik bir bünyeye sahip olmak demektir. Bu durum kalıtsaldır. Yani anne veya baba alerjik bir bünyeye sahipse, bu durumda çocuğun da alerjik olma ihtimali artar. Ama tamamen normal de olabilir. Ya da tam tersi, yani çocuk alerjik olduğu halde anne, baba normaldir.

En sık rastlanan alerjenler nelerdir?

Alerjen maddeler kişiden kişiye değişebilir demiştik. Bununla beraber en sık karşılaşılan alerjenler:

Ev tozu akarları,

Polenler,

Küf mantarları,

Besin alerjenleri,

Hayvan alerjenleri,

İlaçalerjenleri vs.

Alerjik hastalıklar nelerdir?

Bitmeyen burun nezlesi,

Sinüzit,

Göz nezlesi,

Bazı burun polipleri,

Ayrıca alerjiye bağlı olarak, orta kulak iltihabı, ürtiker ve egzama gibi alerjik hastalıklar, deri hastalıkları, gıdaya bağlı tepkiler, ilaçve kimyasal maddelerden doğan alerjik vakalar alerjik rahatsızlık olarak sayılabilir. Ü stelik birçok kimse bu tür rahatsızlıkların birçoğunun gizli alerjik bir rahatsızlık olduğunu bilmez, kimi hekimler de hatırına getirmez.

Alerjik astımın belirtileri nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi alerjik hastalıklar etkiledikleri yerlere göre farklı belirtiler verir. Saman nezlesinde göz ve burun etkilenirken, astımda akciğerler, egzamada deri etkilenir. Alerjik astımın belirtileri:

Kuru öksürük,

Hırıltılı solunum,

Göğüste sıkışma,

Nefes darlığı: Bronşların daralması ve üretilen mukus tıkacının havayolunu iyice engellemesi nedeniyle ciddi nefes darlığı olabilir.

Krize sebep olan tetikleyiciler:

Nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları

Kirli hava

Polenler

Egzersiz

Bazı besin ve katkılı maddeler

Hava değişikliği vs.

Saman nezlesinin belirtileri

Belirli dönemlerde ya da sürekli hapşırma

Burunda kaşıntı

Burun akıntısı

Burun tıkanıklığı

Geniz akıntısı

Boğazda gıcıklanma

Gözlerde yaşarma kızarıklık ve kaşıntı

Kulakta dolgunluk hışırtı, kaşıntı

Baş ve kulak ağrısı

Koku alma bozukluğu

Tat alma bozukluğu

Ses bozukluğu vs.

Cilt alerjilerinin belirtileri nelerdir?

Ciltte kaşıntı

Kurdeşen adı verilen kabarcıklar

Kırmızı renkli döküntüler

Sulanma, kabuklanma

Deride kalınlaşma, renk değişikliği vs.

Sindirim sistemini etkileyen alerjilerin belirtileri nelerdir?

Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı,

İştahsızlık,

Kilo kaybı,

Gelişme geriliği,

Kansızlığa bağlı halsizlik,

Soluk benizli olmak,

Göz kapakları ve bacaklarda şişlikler gibi yakınmalar vs.

Alerjik hastalıklar nasıl teşhis edilir?

Teşhiste en yardımcı olan hastanın hikayesidir. Hastanın alerjenle maruz kalma sonrası ortaya çıkan belirtiler, ama ataklar arasında tamamen normal olması önemlidir.

Bunun dışında deri testleri tanıya yardımcı olabilir. Ama çok sayıda alerjen vardır ve bunlar sadece deri testi ile belirlenemeyebilir.

Alerjik hastalarda kanda IgE seviyesi yüksek olabilir.

Ayrıca hastalığın tipine göre değişen teşhis yöntemleri vardır.

Alerjik hastalıklarda akupunktur

Akupunkturun nasıl etkili olduğu konusunda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda şu sonuçlar elde edilmiştir.

Akupunktur vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek direnci arttırmakta, hasta enfeksiyona daha az yakalanmaktadır. Daha az enfeksiyon daha az kriz demektir (Bardağın taşmasını engellemiş oluyor).

Hastanın duygusal durumu kontrol altına alınmakta stres, sıkıntı depresyonu önlemekte var ise tedavi edilmektedir. Dolayısıyla bardak taşmayacak ve reaksiyon oluşmayacaktır.

Vücudun kendi steroidini salgılaması sağlanmakta ve böylece yara içeriden tedavi edilmektedir. Dışarıdan alınan steroid çocukların büyümesini engellediğinden, steroidi bıraktırarak bu zarardan çocukları kurtarmış oluyoruz.

Alerji reaksiyonlarını oluşturan salgıların akupunktur tedavisiyle azaldığı tespit edilmiştir.

Alerjik reaksiyonda en önemli rolü üstlenen immünoglobülin-E`nin akupunktur tedavisi sonunda azaldığı, örneğin 900 üniteden 200 üniteye düştüğü tespit edilmiştir

Bütün bunlarla beraber akupunktur tedavisiyle vücudun genel dengesi düzelmekte, diğer hastalıklarla beraber alerjik rahatsızlık görülme oranı da azalmaktadır.

Ayrıca akupunkturun felsefi temellerinin olduğu, kendi mantığı içerisinde hastalığı iyileştirme açıklamalarının olduğu, (vücudun Qi enerjisi artar, meridyenlerdeki tıkanıklık giderilir Yin-Yang dengesi sağlanır vs.) unutulmamalıdır.

Akupunkturun hiçbir yan etkisinin olmadığını, ilaçkullanımını büyük ölçüde azalttığını, hatta ilaçların kullanımının kesildiğini düşündüğümüzde akupunkturun önemli olduğu ve neden akupunktur tedavisini tercih ettiğimiz anlaşılmaktadır.

Bu arada özellikle, 1994 yılınca ilaçların zararlı etkilerinden dolayı dünyada 144 bin kişinin hayatlarını kaybettiklerini, 2 milyon kişinin de sakat kaldığını (sağırlık, görme bozukluğu, böbrek yetmezliği, siroz vb.) dikkate alınmalıdır.

Sonuçolarak şunu belirtelim ki, alerjik hastalar alerjiyi kendilerine dert etmesinler. Asla korku ve paniğe kapılmasınlar. Her şeyin bir çaresi olduğunu düşünüp ümitsizliğe kapılmamaları bile bazen rahatlatır. Gerçekten her şeyin bir çaresi olduğu gibi alerjinin de çaresi vardır.