İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'da hortum ve fırtınanın hasara neden olduğu Kemer ilçesinde incelemelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iki günlük hortum ve sel nedeniyle Antalya'da 315 binada hasar oluştuğunu bildirdi. Bakan Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Antalya'nın Kemer ilçesindeki hortumda, bulunduğu aracın dereye sürüklenmesiyle kaybolan Kader Buse Acar'ı arama çalışmalarını inceledi. Kurum ve Soylu, baba Ahmet Acar'a geçmiş olsun dileklerini iletti, Kemer Sanayi Sitesi'ni gezerek, oluşan hasarla ilgili bilgi aldı. Bakanlar Kurum ve Soylu, yaşanan hortum olayını ve Kader Buse Acar'ın içinde bulunduğu aracın derede sürüklenme görüntülerini cep telefonuyla izledi. Bakan Kurum, yaptığı açıklamada, ayın 24 ve 26'sında Antalya'nın Kemer, Kumluca, Finike ve Muratpaşa ilçelerinde hortum ve sel afeti meydana geldiğini anımsattı. Hortum ve sel nedeniyle 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bir kişinin aranmasına devam edildiğini anlatan Kurum, vefat edenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi. Kurum, şöyle konuştu: "Yaptığımız tespit çalışmalarında Kemer'de 10 ağır, 127 az hasarlı bina, Kumluca'da 2 yıkık, 11 ağır hasarlı ve 78 az hasarlı bina, Finike'de 3 hasarlı binamız mevcut. Muratpaşa ilçesinde yapılan tespit çalışmasında ise 3 ağır, 81 az hasarlı bina var. Antalya'da ön hasar tespit çalışmaları neticesinde, iki günlük hortum ve sel sebebiyle toplamda 315 binada hasar tespit ettik. Tüm Antalyalılara geçmiş olsun." İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise başından beri olayla ilgili bilgi aldıklarını, dönem dönem hem havanın hem de suyun müsaade ettiği ölçüde arama çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyledi. Jandarma, Sahil Güvenlik ve diğer arama kurtarma ekiplerinin birlikte çalışmaları sürdürdüğüne işaret eden Soylu, "Nehirde ve aynı zamanda karada çalışmalar devam ediyor. Havadan da arama çalışmaları sürüyor" dedi. Hortum, fırtına ve şiddetli yağışların Antalya'nın 4 ilçesini olumsuz etkilediğini hatırlatan Soylu, bölgede 20 gündür çok ciddi yağmurun etkili olduğunu bildirdi. Helikopterlerle havadan yaptıkları incelemede, Aksu ilçesinde de su taşkınlarının yaşandığını gördüklerini ifade eden Soylu, "Özellikle tarım arazilerinde hasarlar var. Hayvancılık yönünden de hasarlar söz konusu. Aynı zamanda hem iş yeri hem de bina hasarları da var. Bu konuda özellikle alınabilecek tedbirler, yapılabilecek uyarılar ve vatandaşlarımızla bizlerin atması gereken adımlar noktasında değerlendirmelerimizi yapıyoruz" diye konuştu.

Hortumun, saatteki hızı 120-130 kilometrenin üzerinde olduğu için ciddi hasarlar meydana getirdiğini kaydeden Soylu, şöyle devam etti: "Gerekli tedbirleri almak için değerlendirmeler yapma durumundayız. Özellikle Antalya'ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hortumlar genelde kasım, aralık ve ocak aylarında yoğunlaşıyor. Arkadaşlarımızın 2001 ile 2018 arasıyla ilgili yaptıkları çalışmada, Türkiye'de 159 hortum olayının yaşandığı bilgisine ulaşıldı. 159 sayısının yoğunlaştığı aylar bu aylar. Hortumla karşı karşıya kalındığında vatandaşlarımız ne tür tedbirler almalı, bizler ne tür tedbir almalıyız, nasıl bir süreç uygulanmalı konularında hem bilgilendirici hem eğitici adımlar atmamız lazım." Antalya'daki hortumda 2 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Soylu, kaybolan Kader Buse Acar'ın bulunması için ekiplerin gayretli şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Soylu, "İnşallah en yakın zamanda bulmuş oluruz. Temennimiz ve dualarımız bu" ifadelerini kullandı.

Mersin’de seralar yerle bir oldu

Mersin'in Bozyazı ve Anamur ilçelerinde şiddetli yağışın ardından oluşan hortumda çok sayıda muz ve çilek serası yıkıldı. Bozyazı ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve etkisini artırarak sürdüren şiddetli yağışın ardından denizde oluşan hortum, sahile yakın yerlerdeki muz ve çilek seralarını vurdu. İlçeye bağlı Çubukkoyağı, Ağzıkara, Tekmen ve Karaisalı mahallelerinde etkili olan hortum nedeniyle çok sayıda sera yıkıldı. Kullanılamaz hale gelen muz ve çilek seralarında büyük hasar oluşurken, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de hasar tespit çalışmalarına başladı. Ayrıca, ilçede elektrik direklerinin yıkılması nedeniyle bazı mahallelerde elektrik kesildi. Öte yandan, Anamur ilçesinde de Malaklar ve Kaşdişlen mahallelerinde etkili olan hortum nedeniyle muz ve çilek seraları zarar gördü.

Buse’nin ayakkabısı bulundu

Antalya'nın Kemer ilçesindeki hortumda aracın dereye sürüklenmesiyle kaybolan Kader Buse Acar'ın ayakkabısı bulundu. Bölgede önceki gün havanın kararmasıyla ara verilen Kader Buse Acar'ı arama çalışmalarına, günün ağarmasıyla yeniden başlandı. Arama çalışmaları sırasında Acar'ın ayakkabısının teki, kaybolduğu yerin yaklaşık 5 kilometre uzağındaki Çamyuva Sahili'nde derenin döküldüğü yerde bulundu. Ayakkabı, arama çalışmalarını takip eden genç kızın babası Ahmet Acar'a gösterildi. Acar, kızına ait olduğunu söylediği ayakkabının fotoğrafını çekerek, eşine gönderdi. Anne de ayakkabının kızına ait olduğunu teyit etti. Çalışmalar, derenin Antalya-Kumluca kara yoluna yakın kısmında yoğunlaştırıldı. Dalgıçlar sudan, AFAD ve AKUT ekipleri ise karadan çalışmaları yürütüyor. Çalışmalarda, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait "drone" da kullanılıyor.