Önceden belirtelim ki, ihtiyacı olmayan kişilere 'iftar daveti vermek', üstelik 'milletin kesesinden' doğru değil. Seçime giden Türkiyede, ekonominin yalpalandığı, geçim sıkıntısının zirve gördüğü bu dönemde,  iktidar 'daha kontrollü olmalı' diye düşünüyoruz. 'Hz. Muhammed, sahur ve  iftarda  genellikle hurma yer ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı. Hz Muhammed, hiçbir dönemde aşırıya kaçmamış, aşırılığı övmemişti.'

Cumhurbaşkanı  Erdoğan  Dolmabahçe Sarayı nda sanatçı,  oyuncu ve ünlü isimlerle  iftar  programında bir araya geldi ve  bir konuşma yaptı (16.04.2022)

'Medeniyet dediğimiz ve tarifi bile kolay olmayan kavramın en önemli unsurlarından biri de kültür sanattır.  Gelişme yolunda ilerleyen toplumları birbirlerinden ayıran, özgün yönlerini en iyi şekilde ortaya koyan fark 'mimariden müziğe' geniş bir yelpazeye yayılan kültür sanat ürünleridir. Dolayısıyla 'kültür insanları ve sanatçılar' toplumların kendi renklerini oluşturabilmeleri ve onun da ötesinde bunu tüm dünyaya yansıtabilmelerini sağlayan medeniyet lokomotifleridir. Teknoloji alanındaki gelişmeler herhangi bir renk vermeden insanlığın ortak malı olmakla birlikte kültür ve sanat ürünleri değdikleri her yere kendi özgün mesajlarını taşırlar. Medeniyet mi insanı biçimlendirir? İnsan mı medeniyeti oluşturur? sorusu insan ortak paydası üzerinde şekillenerek aslında kendi cevabını veriyor. 

Sanatçılarımız icra ettikleri sanat dalının ötesinde işte böyle büyük bir 'misyonun', işte böyle önemli bir 'sorumluluğun' sahibidirler. Esasen sanatçı toplumun aynasıdır. Toplumun birikimi, zevki, derdi, hayali sanatçısını biçimlendirir, yönlendirir. Türkiye bir dönemine damga vuran geçmişiyle bağlarını tümüyle kopartma anlayışının en büyük bedellerinden birini kültür ve sanat alanında ödemiştir. Közün üzerine ne kadar toprak atarsanız atın, maya sağlamsa içten içe yanmayı sürdürür. Milletimiz de sanatına, sanatçısına kültür ürünlerine sahip çıkarak kendi tarzını, kendi sentezini oluşturarak bu yıkıcı ve kurak dönemi aşmasını bilmiştir. Bu vesileyle müzik başta olmak üzere sanatın her alanında verdikleri eserlerle duayen sıfatını hak eden tüm sanatçılarımızı tazimle, rahmetle yad ediyoruz. Onlardan aldıkları bayrağı gururla taşıyan sanatçılarımıza başarılar diliyoruz.

Gençlerimizin 'geleneksel sanatlarımızdan müziğe' kadar her alanda asırlık birikimleri modern yorumlarla harmanlayarak ortaya çıkardıkları ürünleri de yakından takip ediyoruz. İnternetin ve sosyal medyanın verdiği imkanları kullanarak bu eserleri kendi halkımız yanında tüm insanlığın beğenisine sunan sanatçılarımızla gurur duyuyoruz. İlhamını bu topraklardan, bu milletten, bu medeniyetten alan hiçbir sanat eserinin başarısız olmayacağına inanıyorum. Biz de verdiğimiz desteklerle daima sanatçılarımızın yanında yer aldık. Yer almayı sürdüreceğiz. Korsanla mücadeleden telife, tiyatrodan sinemaya kadar pek çok farklı başlık altında verdiğimiz desteklerle sanatçılarımızın emeğine sahip çıkıyoruz. Son olarak Ankara da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası nın yeni binasını, İstanbul da Atatürk Kültür Merkezi ni hizmete açarak ülkemize dünya çapında sanat merkezlerini kazandırdık. Büyük ve güçlü Türkiye nin inşasında en hayati görevlerden biri artık sanatçılarımıza düşüyor. Kültür ve sanatla taçlandırılmamış bir kalkınma hamlesi sadece taştan, betondan, demirden, camdan, metalden ibaret kalır. Halbuki biz sadece kuru kuruya bir kalkınma hamlesi değil, bir medeniyet ihyası peşindeyiz. Bunu da inşallah sizlerle birlikte başaracağız.

İftar programına katılan bazı isimler Semih İrteş, Güher Pekinel ve Süher Pekinel, İbrahim Tatlıses, Uğur Derman ve Çiçek Derman, Amir Ateş, Sami Özer, Büşra Kayıkçı, Gülseren Budayıcıoğlu, Mesut Uçakan, Hasan Çelebi, İzzet Keribar, Gülper Refiğ, Merve Özkaynak, Resul Aydemir, Hakan Ural, Ekin Uzunlar, İskender Pala,  Bülent Ersoy, Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Coşkun Sabah, Demet Akalın, Hülya Avşar, Yavuz Bingöl, Umut Akyürek, Müşerref Akay, Yonca Evcimik, Ahmet Selçuk İlkan, Tamer Karadağlı, Metin Şentürk, Gamze Özçelik, Şafak Sezer, Alişan Tektaş, Şükriye Tutkun.

Yıllarca yazıyoruz, iktidar değişiyor ama anlayış değişmiyor.. Bir GSF Dekanı, Bir Konservatuvar Müdürü, Bir Müze Müdürü, Bir Anadolu GSL Müdürü,Bir Devlet Korosu/Topluluğu/Orkestrası Şefi,  Bir Müzik-Sanat STK`sı, MÜ ZDAK, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, CRR Genel Sanat Yönetmeni, Uluslararası temsilde yer alanlar, İBB Kültür Dairesi Başkanı maalesef yok!..Varsa yoksa kamera ve popüler kültür;

Sn. Cumhurbaşkanımız, atamalarda olduğu gibi, sürekli aynı isimlerle çalışmayı/davet etmeyi seviyor. Ama bu, açılım olmuyor. Popüler kültür, asıl kültürü eziyor!..Oysa konuşma metninde sürekli inşadan, misyondan, sorumluluktan,kalkınma hamlesinden, medeniyet ihyasından v.b. bahsediyor. Bunları davet ettikleri birçok isimle (Mesela Yonca Evcimik, Ahmet Selçuk İlkan, Tamer Karadağlı,Gamze Özçelik, Ekin Uzunlar, İbrahim Tatlıses, Hakan Ural, Coşkun Sabah, Demet Akalın, Hülya Avşar v.b.)    nasıl yapacak? Bunun için ufku açık, projeci, ileriyi gören, ulusal ve uluslar arası çalışmalar yapan gerçek sanatçılar gerek! Konuşma ile çağrılan bzı isimler tenakuz oluşturuyor. Mesela, İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu: 'Amerika şöyle istiyor. Dünyanın her yerinde erkeklerle erkekler evlensin. Kadınlar da kadınlarla evlensin.' diyor, ama Bülent Ersoy davetli ve başköşede ve Sn. Emine Edoğan ellerini eline almış bırakmıyor;

Ayrıca, söylemlerde yer alan hedeflere ulaşmak için sadece Kültür Merkezleri (teşekkür ederiz) yapmak yetmez, orada konser verecek sanatçıların özlük hakları, sorunları da giderilmelidir.

Ve, en önemlisi bu hedeflere ulaşmak için Kültür Bakanlığı`nın, liyakatlı ve ehliyetli isimlerle bağımsız ihdası şarttır. 

Her geçen gün kayıptır. 20 yıllık Ak Parti iktidarında Kültür`de atılım yapılmamasının sebebi, yanlış isimlerin Bakan ve Yard. atanmasıdır. Kötü örnek var diye Kültür Bakanlığı geçbırakılmamalıdır.

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay