İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) iş dünyasına İnsani Geçim Ü creti kavramını dâhil eden önemli bir sivil Toplum Kuruluşu. İGİAD`ın 2021 yılı İnsani Geçim Ü creti tavsiye 4.134 TL.

2003 yılında hizmetlerine başlayan Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği İGİAD, iş ahlakı ve girişimcilik alanlarında faaliyet gösteriyor. Girişimciliğin teşvik edilmesi ve iş ahlakının yaygınlaşması hususunda bilgilendirme, eğitim ve yayın faaliyetleriyle toplumda ve özellikle iş dünyasında ahlaki bir duyarlılık oluşturmayı amaçlayan İGİAD ahlaki olmayan bir işi meşru kabul etmeyerek piyasa şartlarını yeniden sorgulamakta, hak eksenli bir iş hayatının inşası için gayret sarf etmekte ve helâl kazancın adil paylaşımını yaygınlaşmaya çalışıyor. Dernek öte yandan bu yönde çalışacak girişimcileri destekleyip, kendilerine rehberlik ediyor, model sunuyor ve bu bağlamda iş hayatını dayanışma ekseninde yeniden kurmayı gaye ediniyor.

İGİAD genel hatlarıyla özetlediğimiz amaçlarını gerçekleştirmek için iş ahlakı ve girişimcilik alanlarında seminer, konferans, panel ve sempozyum gibi eğitim programları düzenlerken, periyodik bülten ve alanı ile ilgili akademik dergi, telif ve tercüme kitaplar hazırlıyor, raporlar kaleme alıyor, yurt içi ve yurt dışı fuar ziyaretleri, ikili ilişkileri geliştirmek üzere kurum ve iş yeri ziyaretleri gerçekleştiriyor.

İGİAD`dan iş hayatına insani ve vicdani bir çağrı: İnsani Geçim Ü creti.

İGİAD`nın iş dünyasına 2021 yılı için İnsani Geçim Ü creti (İGÜ ) tavsiyesi 4.134 TL. Dernek tarafından yapılan araştırma sonucunda İstanbul`da ortalama büyüklükte bir ailenin, insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için insani geçim ücreti (İGÜ ), 2021 yılı için 4.134 TL olarak tespit edildi. İGİAD İnsani Geçim Ü creti (İGÜ ) Tespit Komisyonu, her yıl Aralık ayında yaptığı araştırmalar ile Türkiye`de farklı bölgelerdeki ailelerin geçinebilmesi için gerekli olan insani geçim ücret seviyesini tespit ediyor.

İGİAD`ın 2004 yılından beri Asgari Geçim Ü creti (AGÜ ) ismiyle İstanbul için yaptığı çalışma, 2014 yılı itibariyle insani geçim ücreti İGÜ olarak revize edilerek hesaplamada daha ileri yöntemlerin kullanılmasına geçilmişti.

İGÜ , Türkiye İstatistik Kurumu (TÜ İK) İstatistiki Bölge Sınıflamasında yer alan 12 farklı bölge için yapılmaya başlanmış. İki çocuklu, dört kişilik bir ailenin onurlu bir yaşam sürebilmesi için aylık insani geçim maliyetinin hesaplanmasından hareketle yapılan bu araştırma, bir ailenin gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını içeriyor.

TÜ İK tarafından üretilen veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, işverenlerin İstanbul`daki bir iş görene ailesini geçindirebilmesi için aylık toplam 4.134 TL (prim, ikramiye, yardım vb. yan ödemeleri dâhil) ödemesi gerekiyor. Tespit edilen İGÜ rakamı SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içermiyor.

İGİAD, bu rakamı, iş görene verilmesi gereken insani geçim ücreti tutarı olarak işverenlere tavsiye ediyor. Her bölge için farklı ücretlerin belirlendiği çalışmada, Türkiye ortalaması fiyatlarla hesaplanan İGÜ ise 3.285 TL.

Helâl kazancın adil paylaşımı.

İGİAD İş görenlere ödenen insani geçim ücretini helâl kazancın adil paylaşımı çerçevesinde toplumsal dayanışma ve refah seviyesi açısından önemli bir gösterge olarak kabul ediyor.

Kurucuları arasında işverenlerin yanı sıra iş görenlerin de olduğu İGİAD, yürürlükte olan asgarî ücret seviyesinin İGÜ seviyesine yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor.

İGÜ uygulamasında işverenlerin daha duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunan İGİAD, İGÜ sayesinde çalışanların ücretlerinin sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor.

İGİAD, iş dünyasına alternatif olarak sunduğu ve reel rakamlarla hesaplanan İGÜ `yü pratikte uygulanması ya da uygulama yönünde gayret gösterilmesi için tüm işverenlere tavsiye ediyor. Ayrıca, işverenlerin bu ücret seviyesini işletmelerinde uygulayabilmeleri için de hükümetin iş gören maliyetini işveren lehine çevirecek düzenlemelerde bulunmasını hatırlatıyor.

İGİAD: Türkiye`de bölgesel asgari ücrete geçilmeli.

İGİAD`a göre Türkiye`de bölgesel asgari ücrete geçilmesi önem arz ediyor.

İGÜ Nedir?

Peki, İnsani Geçim Ü creti İGÜ nedir? İGÜ bir nevi helâl kazancın ortak paylaşımıdır. Varlık felsefesini 'Helâl kazancın adil paylaşımı'na yaslayan İGİAD, asgari ücrette piyasa şartları uygulaması yerine alternatif İGÜ &ndash İnsani Geçim Ü creti uygulamasını geliştirdi.

İGÜ , farklı bölgelerde ortalama büyüklükteki ailelerin insanca geçimini sağlayacağı taban ücret seviyesi. Bu uygulamanın temeli, alt gelir grubundaki iş görenlerin insanca yaşam standardına erişmesine yardımcı olmak. İGÜ , aynı zamanda, işverenin, yanında çalıştırdığı iş görenleri yoksulluğa mahkû m etmemesi, üretilen katma değerin adil bir şekilde paylaşılması ve bu sayede iş ortamındaki motivasyonun arttırılması gereğini ortaya koymayı amaçlayan bir uygulama.

Hakkaniyetli bir kâr paylaşımı.

İGİAD, işveren ve iş gören gibi ana unsurlarının kazanca katkıları oranında ve oluşan kârı hakkaniyet çerçevesinde paylaşılmasını, adil ve hak merkezli bir iş hayatının gerçekleşmesi için asgarî şart olarak telakki ediyor. Bu prensip hem inançhem sosyal dayanışma hem de işletme veriminin artırılması açısından önem arz ediyor. Nitekim bu sayede hakkaniyete dayalı ve adil bir paylaşım gerçekleşmiş olacak, toplumsal barışın ve düzeyli bir kalkınmanın önü açılacak. İGÜ uygulamasında piyasa şartları değil hakkaniyet, yardımlaşma ve ücretin yeterliliği esas alınıyor. Özellikle emek arzının yoğun olduğu ülkemizde piyasa mekanizmasının çalışanların aleyhine bir durum oluşturduğu aşikâr. Pek çok işyerinde çalışan hakları yoğun bir şekilde istismar ediliyor. Burada istismar, tek taraflı olmamakla birlikte işveren uygulayıcı taraf olarak daha belirgin bir noktada bulunuyor.

İGİAD`ı bu insani ve vicdani çalışma için tebrik ederken, örnek STK`nın 2021 yılı için belirlediği 4.134 TL`lik İnsani Geçim Ü creti`nin tüm işverenler nezdinde mâkes bulmasını temenni ediyoruz.

Yarın: İGİAD Başkanı Ayhan Karahan: Hedefimiz hak eksenli bir iş hayatının inşa edilmesidir.