28 Mayıs seçimlerinde alınan yenilginin ardından CHP'de değişim için Kılıçdaroğlu'na istifa çağrılarına bir yenisi daha eklendi. Eski Erzincan Milletvekili İlhan Cihaner, alınan yenilginin gerekçelerini açıkladığı ve kendisinin kurduğu, "Gelecek İçin Biz" ekibinin Twitter hesabından yapılan değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı:

"Sorumluluk alın gereğini yapın"

"Sorumluluk alın, gereğini yapın" başlığıyla yayınlanan paylaşımda, "Israrla kongrelerin ve kurultayın ertelenmesi, zamana yayılması parti geleneklerine ve hukukuna aykırıdır" denildi.

"Merkez sağ inşası taktiği tutmamıştır"

CHP'li İlhan Cihaner, yaptığı açıklamada şu görüşleri ifade etti:

Cumhuriyet döneminin en önemli seçimi olarak gördüğümüz 2023 milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimini geride bıraktık. Sürecin detaylı ve soğukkanlı değerlendirilmesi mutlaka yapılacaktır. Ancak şu tespitler yapılabilir: Cumhurbaşkanlığı seçimi kaybedilmiştir. Partimiz, tüm elverişli koşullara rağmen ve kazanılması muhakkak bir seçimde oyunu arttıramamış ve TBMM'nde daha az milletvekili ile temsil edilecektir. AK Parti/MHP ve destekçisi partiler TBMM çoğunluğunu elde etmişlerdir. AK Parti/MHP iktidarına karşı yeni bir "merkez sağ inşası" taktiği tutmamıştır.

"Ortaya çıkan tablo net bir yenilgidir"

Partimiz açısından ortaya çıkan tablo net bir yenilgidir. Kaybedilen yalnızca bir seçim değil geleceğe duyulan umutlar olmuştur. Geriye geniş kesimleri etkileyen bir güvensizlik kalmıştır. Ancak bu tabloya rağmen sürecin karar alıcıları ve destekleyenler bir özeleştiri yapmak ve sorumluluk almak yerine sonucu bir başarı olarak kabul ettirmeye çalışmaktadırlar. Yalnızca seçim günü iletişimi ve seçim güvenliğindeki hatalar bile tek bir istifaya indirgenemeyecek boyuttadır.

"Sorumlulardan hesap sorulmalı"

Milletvekili listelerinin belirlenmesinden özellikle ikinci tur ittifak politikalarına, parti içi demokratik mekanizmaların yok edilmesinden örgütlerin hukuksuzca görevden alınmasına/istifa ettirilmesine, ideolojisizlikten siyasetin kampanyaya indirgenmesine, sağın boş alkışlarını alan "değişimlerden" danışman siyasetine kadar bir dizi yanlış yok sayılmaktadır. Bu hataların muhasebesi yapılmadan, sorumlulardan siyaseten hesap sormadan bir "değişim" gerçekleştirilemez. Hele hele hatalarda payı olanlar tarafından hiç gerçekleştirilemez. Parti yönetiminin önümüzdeki yerel seçimleri bahane ederek aynı politikalar ve kadrolarla devam etme eğiliminde olduğu anlaşılmaktadır. Bu tutum yerel seçimlerin de başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olacaktır.

CHP’DE KİMLER GENEL BAŞKANLIK YARIŞINA GİRECEK

GÜRSEL TEKİN KRİZİ PATLAK VERDİ

7'li koalisyon adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP 14 Mayıs seçimlerinde fiyasko yaşadı. Seçimlerin ardından hem koalisyondaki küçük partilerin hem de İYİ Parti cephesinin tavırları partideki krizi derinleştirirken, sosyal medyada Gürsel Tekin'in Kars'ta görevlendirilmesine rağmen "İstanbul'da çalışmaya devam edeceğim" mesajı partideki derin krizi gözler önüne serdi.

İMAMOĞLU'DA PUSUDA BEKLİYOR

CHP Genel Başkanlığı için sırada bekleyen bir diğer isim de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu.

Adaylık sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu ile açıktan yarışan isim olan Ekrem İmamoğlu son ana kadar savaşıp daha sonra Kılıçdaroğlu'na destek açıklamıştı. Bu durum, "İmamoğlu adaylıktan vazgeçti Genel Başkanlık için pusuya yattı" yorumlarını beraberinde getirmişti.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Alp Kılıç