Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde düzenlenen 'Fahri Doktora Payesi Tevcihi' ile 'Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Yeni Tesislerin Toplu Açılış Töreni'ne mevkidaşı Sooronbay Ceenbekov ile katıldı. Törende konuşan Erdoğan, kendisine verilen fahri doktora unvanı için teşekkür etti, böylesine değerli bir eğitim ve bilim kurumunun, şahsına fahri doktora tevdi etmesinden dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. 

Burada yetişecek Kırgız gençlerinin, özellikle ülkede birer misyon temsilcisi olmasının önemine işaret eden Erdoğan, aynı şekilde yetişecek Türk gençlerinin de Kırgızistan'da birer misyon temsilcisi olmasının, hatta Rusya ve Çin gibi ülkelerde bulunmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Son 8 yılda üçüncü ziyaret

Erdoğan, Manas Üniversitesini son 8 yılda üçüncü kez ziyaret ettiğini belirterek "Hayalimiz, bu mümtaz eğitim öğretim kurumumuzu, dünyada da örneklerini gördüğümüz asırlar boyunca ayakta kalan ve başlı başına birer marka haline gelen üniversiteler seviyesine çıkarmaktır. Böyle büyük bir hedefe öyle kısa sürede ulaşılamaz ama biz şimdiden bu iradeyi ortaya koyarak ve gereken çalışmaları yaparak sonraki nesiller hayalimizi gerçeğe dönüştürebilir" diye konuştu. 

Akademik ve idari  kadroda 186 Türk vatandaşı

Bugün 23 yaşında olan üniversitemizin aradan geçen bu sürede katettiği akademik, fiziki, teknik ve teknolojik gelişme takdire şayandır. Bu gelişmelere kaynak olması için Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak üniversitemize 23 yılda 356 milyon dolar ödenek tahsis ettik. Türkiye'nin seçkin üniversitelerinden akademisyenleri burada görevlendirdik. Kurulduğundan bu yana Türkiye'den 374 akademik personel büyük bir motivasyonla üniversitemizde çalıştı" şeklinde konuştu. Erdoğan, 32 üniversiteden 58 seçkin öğretim üyesinin üniversitede görev yapmasının yanı sıra üniversitenin kadrosunda 128 Türk vatandaşının akademik ve idari personel olarak istihdam edildiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece toplam 186 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının akademik ve idari personel olarak Kırgızistanlı kardeşleriyle ortak hedeflere ulaşmak için bu çatı altında gayret gösterdiğini belirtti.

Aman dikkat!

 Erdoğan, " Türkiye olarak özellikle dost ve kardeş Kırgızistan'la siyasi olduğu kadar ekonomik, ticari ve kültürel alanlardaki iş birliğimizi de geliştirmek için gayret gösterdik. Biz ilişkilerimizi özellikle FETÖ gölgesinden kurtararak önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeye kararlıyız. Zira bunlar hain bir örgüttür, siz bizim kardeşimizsiniz. 15 Temmuz'da bize darbe yapanlar Allah göstermesin yarın aynı şeyi burada da yaparlar. Bunlar haindir, bunlar alçaktır ve bu bakımdan biz damdan düşen olduğumuz için kardeşlerimizi uyarıyoruz, aman dikkat. Bunlar askeri de ele geçirirler, polisi de ele geçirirler, yargıyı da ele geçirirler, üniversiteleri de ele geçirirler ve ondan sonra bir gece ansızın umulmadık şeyler olur. Aman dikkat" ifadelerini kullandı. 

Bizim irademiz sadece Allah'ın elindedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kırgızistan söz konusu olduğunda bu kazancın muhatapların lehine büyümesinden biz sadece memnuniyet duyarız. Yeter ki ortak geleceğimizi kimsenin güdümüne ve oyununa bırakmadan tamamen kendi irademizle belirleyelim. Allah'tan daha büyük güç yoktur ve biz kula kul olmayacağız. Sadece ve sadece Allah'a kul olacağız. Bunlar iradelerini Pensilvanya'ya teslim etmiş olabilirler. Bizim irademiz sadece Allah'ın elindedir. Bunu başardığımızda önümüzde çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Tıp fakültesinin temelini attı

Üniversitenin rektörlerinin kısa birer açılış konuşması sonrasında, konuklara Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi bölümlerinin anlatıldığı kısa bir film gösterimi yapıldı. Ardından fahri doktoranın gerekçesi senato kararı davetlilere okundu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ile mevkidaşı Sooronbay Ceenbekov'a fahri doktora unvanı ve doktoraları verildi, cübbeleri giydirildi. Tören öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve beraberindeki bakanlarla Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Tıp Fakültesinin temelini attı. Hatıra kapsülünü temelin içine atan Başkan Erdoğan, tıp fakültesinin hayırlı olması temennisinde bulundu.


Ata Beyit Anıtı'na ziyaret

Erdoğan, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki resmi ziyareti kapsamında, Çüy bölgesinde bulunan Ata Beyit Anıt Mezarlığını ziyaret etti. Kırgızistan'da 102 yıl önce yaşanan "Ürkün Olayı" nedeniyle yapılan Ata Beyit Anıtı'na çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ile 7 Nisan Şehitleri'nin kabirlerinin bulunduğu alanda okunan Kur'an-ı Kerim'i dinledi ve dua etti. Ata Beyit Mezarlığı ziyaretinde, Kırgızistan Müftüsü Maksakbyk Toktomuşev anıt mezarlık hakkında Erdoğan'a bilgi verdi.

Meclis Başkanı Cumabekov'u kabul etti.Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov'u kabul etti. Devlet Konukevi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Başbakanı Abılgaziyev'i kabul etti

Devlet Konukevi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.

3'üncü Dünya Göçebe Oyunları açılış töreni 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3'üncü Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış töreni için Çolpon Ata'ya gitti. Erdoğan, başkent Bişkek'teki temasları sonrasında 3'üncü Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış töreni için özel uçak "ANA" ile Bişkek Manas Uluslararası Havalimanı'ndan, Issık Göl Tamçı Havaalanı'na gitti. Heyetiyle, Çolpon Ata'daki Issık Gölü'nde gerçekleşecek oyunların açılış törenine iştirak edecek Erdoğan, öncesinde resmi akşam yemeğine katılacak.