`height=

İLKE, kurulduğu günden bu yana toplumu tanıma, anlama, toplumun ihtiyaçlarından haberdar olarak iş üretme, cemiyetin içerisinde tespit ettiği problemler özelinde çözüm odaklı çalışmalar yapmayı kendisine şiar edinen, adı gibi ilkeli bir STK.

Her alanda kısır bir döngü yaşadığımız günümüzde özellikle düşünce alanında üretim becerimizin azalması, var olan potansiyelin verimli kullanılamaması, her alanda problemlerin büyüyerek çoğalması gibi etkenler İLKE Derneği`ni saha odaklı, çözüme ilişkin çıktıları olan çalışmalar yapmaya sevk etmiş.

Geçmişin ihyasından geleceğin inşasına

İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği`nin kurucuları, geçmişin ihyasıyla geleceğin inşa edilebileceği kanaatinde. Dernek bu bağlamda geçmişin çok konuşulduğu bugünün ise genel geçer bakış açılarıyla değerlendirilmekte olduğu çalışma alışkanlığının aksine geçmişin birikim ve tecrübelerinin verdiği özgüvenle şimdiyi iyi anlayan fakat aynı zamanda geleceğe dair ufuk ve plan çizen çalışmalarla yalnızca kurumlar bazında değil tek tek insanımızın düşünme beceri ve alışkanlığını da etkileyecek araştırmaları önemsiyor. Dernek, dünyanın nabzını ölçen, aynı zamanda da yerel dinamiklerle beslenen ilke koyucu, çözüm vaz eden çalışmalarına 'İLKE Raporları'nı ekleyerek Türkiye`nin gelecek vizyonuna katkı sunmayı hedefliyor. İLKE, bu amaçla 'Geleceğin Türkiyesi' adı altında Eğitim, Yönetim, Yükseköğretim, Sivil Toplum, Dış Politika, İktisat, Kültür ve Sosyal Politika, Dış İlişkiler konularında vizyoner çalışmalar yapmak için kolları sıvamış.

Hamit Kardaş ile Geleceğin Türkiyesi üzerine;

Dernek, bugünden geleceğin Türkiyesine sarkaçlanan toplum ve yönetim bazlı sorunları akl-ı selim tab`ı müstakim temelli bakış açılarıyla ele alıp Türkiye için bir gelecek projeksiyonu oluşturmayı amaçlamış. Eğitim, Yönetim, Yükseköğretim, Sivil Toplum, Dış Politika, İktisat, Kültür ve Sosyal Politika ve Dış İlişkiler alanlarını kapsayan projeksiyon ile, eskilerin efradını cami a`yarını mani dedikleri tarzda raporlar hazırlatıyor. İlke Raporları` adı verilen nitelikli araştırma raporlarıyla ekonomiden kültüre ilim hayatından dış politikaya kadar birbiriyle uyumlu, işlevsel, sürdürülebilir politikalar geliştirilmesine zemin olmak isteniyor. Söz konusu zeminden geçtiğimiz günlerde Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi`nde İslam Dünyası STK`lar Birliği (İDSB) ile Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) tarafından düzenlenen 3. Uluslararası STK Fuarı`nda İLKE standında haberdar olduk. Ve böylelikle Geleceğin Türkiyesi Projesini İLKE`nin Kurumsal İletişim Yöneticisi Hamit Kardaş ile teşrih masasına yatırdık.

STK Fuarı dernekler arası iletişimi artırdı

Hamit Bey, öncelikle 3. Uluslararası STK Fuarı`nı konuşalım. Fuarı genel anlamda değerlendirir misiniz?

STK Fuarı`na ikinci defa katılıyoruz. Fuar, bir yandan ziyaretçilere kurumumuzu tanıtma fırsatı sunarken gerek bizimle ortak alanda gerekse farklı alanlarda faaliyet gösteren STK`larla da tanışmamıza vesile oldu. Bu çerçevede işbirliği yapabileceğimiz STK`larla tanıştık. Diğer İslam ülkelerinde STK faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğüne dair izlenimlerimiz oldu. Bu açıdan düşünüldüğünde fuarın çok verimli olduğunu düşünüyorum, ancak duyuru ve tanıtım noktasında biraz zayıf kalındı. Bilboardlarda fuar ilanları yer aldı ama günümüzde artık dijital medya daha etkin. Sosyal medyada tanıtım konusunda herhangi bir faaliyet yapılmadı. Bu nedenle halkın teveccühü yeterli olmadı.

İLKE açısından fuarın kazanımları neler oldu?

Diğer STK`larla tanıştık. Dünyada bizim alanımızda çalışan başka STK`lar var mı, bu konuda tecrübelerimiz oldu. Faaliyetlerimizden burada fuar vesilesiyle haberdar olan insanlarla tanıştık. Şahsi olarak da yeni dostlar edindik.

İLKE bir çatı kuruluş, çatıda hangi STK`lar yer alıyor?

Evet, İLKE Derneği bir çatı kuruluş. Açılımı İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği şeklinde. Bünyemizde Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER) var. Ayrıca İLKE`nin İslam iktisadı alanında çalışmaları ile bilinen İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) ile STK`lara yönelik eğitim ve danışma faaliyetleri yürüten Kurumsal Yönetim Akademisi (KYA) adında iki merkezi de bulunuyor.

İslâmi ve insani değerlerin yaşanması önemseniyor

İLKE, İslâmi ve insani değerleri yaymak ve bu değerlerin yaşanmasına vesile olmak için kurulmuş bir kurum. Gerek İLKE ve gerekse kuruluşları, faaliyetlerinde daima bu prensibi gözetmeye çalışmaktadır.

İGİAD, iş ahlâkını yaygınlaştırmayı amaçlıyor

STK`larımızın faaliyet alanlarına kısaca değinir misiniz?

Kuruluşlarımızdan İGİAD`la girişimciliği teşvik ediyor ve iş ahlâkının yaygınlaştırılması için bilgilendirme, yayın eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. İş Ahlâkı konusunda farkındalık oluşturmak adına raporlar hazırlıyor ve her yıl Türkiye İş Ahlâkı Zirvesi`ni düzenliyoruz. Bu derneğimizin İş Ahlâkı adında bir hakemli dergisi var. Ayrıca bu alanda çok sayıda kitap yayınladık.

İLEM, ilim adamlarının yetişmesine zemin oluyor

İLEM`de medeniyetimizden hareketle çalışmalar yapacak ilim adamlarının yetişmesine katkı sağlıyoruz. Burada üniversite öğrencilerine yönelik temel eğitim ve ihtisas çalışmaları, araştırmalar, yayınlar, akademik ve sosyal etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Akademik dergiler çıkarıyor ve uluslararası öğrenci buluşmaları düzenliyoruz. İLEM bünyesinde çıkan Nazariyat ve İnsan ve Toplum adında iki dergimiz var. Ayrıca İLEM Yayınları bünyesinde çok sayıda kitap yayımlandı.

YEKDER, dini eğitimler veriyor

YEKDER ile farklı yaş gruplarından binlerce öğrenciye ve yetişkinlere dini eğitim veriyoruz. Ayrıca din eğitimi konusunda yaptığımız çalışmaları modelleyerek farklı kuruluşların da istifadesine sunuyoruz. Eğitici Geliştirme Programı ile ise öğreticilere yönelik hizmetler üretiyoruz. YEKDER kitap yayıncılığı da yapıyor.

İKAM`da İKAM İslâm iktisadı alanında giderek genişleyen talep ve ihtiyacı karşılamak için yayınlar üreterek, eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyoruz ve İslâm İktisadı Atölyeleri düzenliyoruz. Kurumsal Yönetil Akademisi KYA ile ise diğer sivil toplum kuruluşlarına yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yapıyoruz.

'Artık geleceği konuşmak lazım'

Belli başlı tamamlanmış projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

İLKE bünyesinde İslâm Ahlak Düşüncesi, Türkiye`de İslâmi STK`ların Değişimi, Reklam Ahlâkı Çalışmaları gibi çok sayıda proje geliştirildi. Bunların sonucunda raporlar ve yayınlar ortaya çıktı. 8-20. Yüzyıllar arasında çıkan ahlâk kitaplarını içeren bir katalog hazırlandı.

Geçtiğimiz aylarda ise Geleceğin Türkiye`si adında bir projeye başladık. Proje çerçevesinde durum tespiti yapan, uygulanabilir çözüm önerileri sunan ve gelecek vizyonu çizen raporlar hazırlıyoruz. İlk raporumuz Geleceğin Türkiye`sinde Eğitim, 1 Ekim 2018 tarihinde kamuoyuna sunuldu.

Buradan, Geleceğin Türkiyesi Projesi`ne geçelim dilerseniz. Proje hangi sâiklerle gündeminize alındı?

Bugüne kadar hep geçmiş konuşuldu, artık geçmişten ders alarak geleceğe bakalım, geleceği konuşalım diyerek projeye başlandı. Geçmiş çok konuşuluyor, şimdi ise tasvir edilip geçiliyor. Bu nedenle geleceğe dair öneriler içeren, ilgili alanlarda geleceğe ışık tutacak uygulanabilir çözüm önerileri sunan raporlar hazırlanması konusunda karar alındı.

Nitekim, Geleceğin Eğitimi adındaki ilk raporumuzda belirtilen birçok hususun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyonu belgesinde yer aldığını görmek bizleri mutlu etti.

Vizyoner çalışmalar hedefleniyor

Geleceğin Türkiyesi Projesi`nin çıkış noktaları ve hedefleri nelerdir?

Her alanda yaşadığımız kısır döngüden çıkarak geleceğe dair söz söylemek adına proje başladı. Geçmişten tecrübe edinen, şimdiyi iyi anlayan vizyoner çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu araştırmalarlayalnızca kurumlar bazında değil tek tek insanımızın düşünme beceri ve alışkanlığını da etkilemeyi hedefliyoruz.

Geleceğin Eğitimi`nden sonra sırada neler var?

Az önce ifade ettiğim gibi Geleceğin Türkiyesinde Eğitim raporunu geçtiğimiz Ekim ayında kamuoyuna sunduk. Büyük ilgi gördü. Ocak 2019`da Geleceğin Türkiye`sinde Yükseköğretim raporu sunulacak. 2020`ye kadar İktisadi Yapı, Yönetim, Dış Politika, Kültür Politikaları, Sosyal Politikalar ve Sivil Toplum alanlarında raporları sunulmuş olacak inşallah.

Geleceğin Eğitimi raporunda neler ön plana çıkıyor?

Raporda eğitimin sorunları genel olarak ortaya konulurken uygulanabilir çözüm önerileri de sunuluyor ve eğitim için bir gelecek vizyonu çiziliyor. Raporda sekiz vizyon maddesi göze çarpıyor.

Hangi vizyonlardan söz ediyorsunuz?

Devlet ideolojisi ve ekonomi odaklı bir anlayışı yerine insan gelişimi odaklı bir eğitim anlayışını benimseyen, bireylerin sahip oldukları kabiliyetleri geliştirmeyi önceleyen bir eğitim anlayışı Tarihsel ve düşünsel derinliği olan eğitim programları Kalite güvencesini sağlayan okullar Liyakat sahibi okul liderleri Sürekli öğrenen ehil bir eğitimci kadrosu Yerinden ve okul merkezli bir yönetim anlayışı Adil bir performans değerlendirme ve teşvik sistemi ve Güçlü kurumsal iletişime sahip eğitim kurumları.

MEB, YÖK ve sair ilgili kurum ve kuruluşlar rapordan ne ölçüde yararlanıyor?

İlk raporumuzun açıklanmasından kısa süre sonra ilan edilen MEB 2023 vizyon belgesinde raporumuzla örtüşen birçok nokta vardı. MEB vizyonunda özel öğretim kurumlarına dair yönetim ve teftiş yapısının artırılması Geleceğin Türkiyesinde Eğitim raporunda da yer alan öneriler arasındaydı. Raporumuzdaki mesleki ve teknik eğitimle ilgili öneriler de MEB vizyonuyla büyük oranda örtüşüyor. Ayrıca başta özel eğitim ile ölçme ve değerlendirme konuları başta olmak üzere birçok alanda MEB belgesi ile raporumuz arasında paralellikler söz konusuydu.

Bundan sonra açıklayacağımız diğer raporların da dikkate alınacağını ümit ediyoruz.

Sizin ilave etmek istediğiniz hususlar nelerdir?

İLKE Derneği`nde İslâm İktisadı alanında eğitim ve ihtisas çalışmaları, STK`lara yönelik eğitimler başta olmak üzere birçok faaliyet yürütülüyor. Bu faaliyetlerimizi okuyucularımız web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirler. (www.ilke.org.tr Facebook ve Twitter: @ilkedernegi) Faaliyetlerimiz genel katılıma açıktır. İstifade etmek isteyen herkesi bekleriz.

İlginiz için teşekkür ediyorum.

Ben teşekkür ediyorum.