Yıl 1994 Mahalli İdareler Seçimi. Recep Tayyip Erdoğan`a Cumhurbaşkanlığı kapısını aralayacak seçim. Türk siyasetinin kırılma noktası. Özellikle İstanbul`da Refah Partisi`nin kazandığı Belediyelerle önlenemeyen yükseliş. Seçime 13 partinin ve bağımsız adayın girdiği İstanbul`da kayıtlı 4 milyon 941 bin 880 seçmen var. Kurulan16 bin 797 sandığa giderek oy kullananlardan geçerli sayılan toplam oy sayısı ise  4 milyon 106 bin 767. Refah Partisi 1 milyon 50 bin 767 oyla seçimi kazandı. Sonuç: Recep Tayyip Erdoğan İBB Başkanı.

Peki 2004`te durum ne?

Seçmen sayısı           : 7 milyon 238 bin 023

Sandık sayısı             : 25 bin 738

Geçerli sayılan oy      : 4 milyon 746 bin 559

AK Parti                     : 1 milyon 986 bin 647

CHP                           : 1 milyon 236 bin 459

Sonuç:  Kadir Topbaş İBB Başkanı

Yıl 2019;

Seçmen sayısı           : 10 milyon 560 bin 963

Sandık sayısı             : 31 bin 186

Geçerli sayılan oy      : 8 milyon 746 bin 566

AK Parti                     : 3 milyon 936 bin 068

CHP                           : 4 milyon 742 bin 082

Sonuç:Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı

Rakamları ve gelinen noktayı değişik açılardan değerlendirip onlarca sonuca ulaşmak mümkün. 

Recep Tayyip Erdoğan 11 yıllık Başbakanlığı Cumhurbaşkanı oldu ama adım adım, kapı kapı gezerek inanılmaz çalışmalarla gelinen yereldeki iktidarı kaybetmenin kapısı aralandı. Bu önümüzdeki seçim sonuçlarına nasıl yansır tahmin etmek şimdilik zor. Zor ama aslında bir o kadar da kolay. Tahminleri kolaylaştırmanın en kolay yolu ise 1994 seçimlerini ve öncesini iyi okumaktan geçiyor. 

Yerelde bitmiş, merkezde tükenmiş iktidar kendi sonunu hazırlamış, her fırsatta ve şartta acımasızca yüklendiği değerler de gün geldi kapanış düğmesine dönüştü ve ışıklar söndü. 1994`te sandıklara giderken durum kabaca böyleydi. 94`te ışıkları tekrar yakan Refah Partisi ve ardından kurulan AK Parti de böyle devam ederse kendi sonunu hazırlayacak. Ancak yerel yönetimlerdeki kayıplarını sayısaldan çıkarıp vatandaşa dokunacak ve sıkıntılı dönemde yanında olacak hizmetlere çevirebilirse o zaman işler değişir. Tabii gençleri unutmamak lazım. Gençlere ve annelere yönelik sıcak ve içten etkili her hizmeti yerelde ve ardından da merkezde  iktidar yapar.

Son günlerde üniversiteli gençlere yapılan değişik yardımlar ve gününü yaşamayı kolaylaştıran hizmetlerle ulaşılmaya çalışılıyor. Örneğin İstanbul`da Bahçelievler Belediyesi kampüs harçlığı yanı sıra fatura desteği vermeye başladı. Kampüs harçlığı alanını genişletip üniversiteye devam edenleri de kapsam içine dahil etti. Kağıthane Belediyesi, Fatih Belediyesi, Ü mraniye Belediyesi, Esenler Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi ve İBB`nin yanı sıra neredeyse tüm belediyeler buna benzer hizmetler sundu.. 

Bunlar yeterli mi? Elbette yeterli değil. Yerel yönetimlerde olağan bakış acısını değiştirmeyen, vatandaşa dokunmayan, derdini dert etmeyen, yapıyor gibi görünmekten ziyade elle tutulur- gözle görünür hizmetlerle insana ulaşmayan her iktidar kaybetmeye mahkumdur. Aksini yapanın ise iktidar olmaması neredeyse imkansızdır (olağanüstü olaylar dışında).

İMAMOĞLU`NUN İMDADINA AK PARTİ YETİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız kar yağışında bunun en güzel örneklerini gördük. Karla mücadele etmeyerek yada gerekli önlemleri almayarak yereldeki iktidarını çok ciddi zarar veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP`nin imdadına  AK Parti, Trabzon mitinginde bir çocuğa mikrofon vererek yetişti. Çocuğun söyledikleri onu oraya çıkaran veya bu işi planlayan kimdi? Doğruydu yanlıştı o ayrı bir konu. Balık sofralarında görüntü verenlerin karla mücadeleyi İstanbulluya bırakması sonucu CHP`ye ağır yara vermişken Trabzon`daki çocuğun görüntüleri ile AK Parti, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu`nun adeta imdadına koştu. 

Karla mücadelede iktidarını ortaya koyamayan ve yapar gibi görünen bir yönetimi,  oy veren vermeyen her İstanbullunun gözünde sıfırlara düşürmüşken bunu unutturmak üzerine kurulmuş gibi Trabzon`da bir yavrumuz mikrofondan neler söylüyor neler!  Kar lekesini bu kadar çabuk ve kolay başka ne unutturabilirdi bilmiyorum!  

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 24 Ocak ta yoğun kar yağışı nedeniyle Kuzey Marmara Otoyolu nun (KMO) bazı kesimlerinin 18 saat trafiğe kapalı kalmasından dolayı sorumlu şirket Kuzey Marmara Otoyol (KMO) İşletmesine 6,8 milyon lira ceza verdi. Şirket, bölgede mağduriyet yaşayan sürücülerden alınan otoyol geçiş ücretlerini de iade etti.

  Peki İstanbullu yolda kalmanın cezasını kime kesecek?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu`na mı?

Trabzon olayı ile konuyu unutturan AK Parti`ye mi?

Kesilecek çok ceza var! Hep birlikte bekleyip göreceğiz.