İslâm dininin iman esasları ilmihal kitaplarında amentü terimiyle ifade edilir. Arapça âmene fiilinin birinci tekil şahsı olan amentü, 'inandım' demektir. Terim olarak, iman esaslarını kısa ve öz olarak ihtiva eden metni ifade etmek için kullanılır. Â mentünün metni şudur: 'Â mentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve l-yevmi l-âhiri ve bi l-kaderi hayrihî ve şerrihî minallâhi teâlâ ve l-basü bade l-mevti hakkun. Eşhedü enlâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne muhammeden abduhû ve rasû lüh' (Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah tan olduğuna inandım. Öldükten sonra diriliş haktır. Allah tan başka ilâh olmadığına, Muhammed in O nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim).

Amentüde belirtilen esasların hepsi Kur an da çeşitli ifadelerle yer almıştır: '...Asıl iyi olan kimse, Allah a, âhiret gününe, meleklere, kitaba, peygamberlere inanan...dır' (el-Bakara 2/177), 'Kim Allah ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr ederse, şüphesiz derin bir sapıklığa sapmıştır' (en-Nisâ 4/136) mealindeki ayetlerde iman esasları Allah a, meleklere, kitaplara, peygamberlere ve âhirete iman olmak üzere beş ilkede toplanmış, kader bunlar arasında zikredilmemiştir. Ancak bazı ayetlerde (er-Rad 13/8 el-Hicr 15/21 el-Furkan 25/2 el-Kamer 54/49) her şeyin Allah ın takdirine bağlı bulunduğuna dair ifadelerden hareketle âlimler hayrı ve şerri ile birlikte kadere inanmayı bir iman esası olarak zikretmişlerdir. Cibril hadisinin Müslim, Ebu Davut, Tirmizî ve İbn Mâce rivayetleri de kader konusunu bir iman esası olarak zikreder. Kader konusunun iman esaslarını belirten ayetlerde yer almayışı, Allah ın ilim, irade, kudret ve tekvin sıfatlarının kapsamı içinde yer almasına bağlanmalıdır. Çünkü Allah ın anılan sıfatlarına gereğince inanan, kadere de inanmış olmaktadır.

Amentüde yer alan esaslardan Allah a iman ile kader ve kazaya iman konularında, vahiyle birlikte aklî -mantıkî açıklama ve ispatlar yapılabileceği, his ve tecrübeye dayalı bilgilerden yararlanılabileceği kabul edilmiş ise de, ahrete iman ve meleklere iman konularında bu mümkün görülmemiş, bu hususlarda sadece vahyin verdiği bilgilere güvenilebileceği belirtilmiştir.

Hayırlı günler;