Enerjimiz daim olsun inşallah. Moskova’da Rus Çarlığından kalmış çok eski bir tiyatro var. 1924 de bu tiyatronun duvarları dökülmeye başlamış ve koca taş bina yıkılmak üzere. Temeli kalın ahşap kütüklerden yapıldığı için zamanla çürümeye başlamış. Bunun üzerine tarihi binayı yıkarak tekrar yapılma fikri öne sürülüyor. Fakat tarihi binanın hikayesi, hatırası olduğu için yıkmayalım, temelini beton direklerle güçlendirelim fikri kabul görüyor ve temelindeki kütükler değiştirilerek bina tekrar eski haline döndürülüyor. Böylece bina halen kullanılmaya devam ediyor.

İnsan da aynı şekilde doğar, büyür, gelişir, eğitim alır ve hayatına devam eder. Fakat insan doğduğu gibi kalır ya da eğitimini aldığı şekilde kalırsa, kendini geliştirme çabası içine girmezse, bu tarihi bina gibi çürür ve yıkılmaya yüz tutar.

Üniversiteden mezun olunduğu gibi kalmak insanı zamanın gerisinde bırakır. Amaçhakikat yolunda insanın kendini yetiştirmesidir, geliştirmesi gerekmektedir. İnsan sürekli gelişen, tekamül eden bir varlık. İnsan kaçyaşında olursa olsun kendini geliştirmelidir. Şu söz de çok yanlış bir yaklaşımdır: unumu eledim, eleğimi astım. Hayır, bunlar bir mümin için söylenecek sözler değil. Tam tersi, sürekli yenileneceğiz. Rahman suresinde Ayeti kerimede Allah her an bir “şan”, oluşum, ol ol ol, yaratma, olma üzerinedir. Venafahtü fi ruhu demiş, bize ruhundan üflemiş. Biz de dinamizm içinde olacağız, dinamik olacağız, hayatın içinde olacağız. Bunun için de kendimizi geliştirmeliyiz, fark etmeliyiz.

Resullullah s.av a inen iki tane sure var, müddessir ve müzemmil, ilk inen surelerdendir. Kalk tebliğ yap, kalk halkın içine gir. Yine halkın kullandığı hoş olmayan bir tabir vardır, 10 dönüm bostan yan gel Osman. Bu da yanlış, sürekli hareket içinde, hayatın içinde olacağız, kendimizi geliştireceğiz. Bir binanın içinde beton direkler var, şimdi çelik konstrüksiyonlar var. Daha da nasıl sağlamlaştırırsak buna çalışacağız. Neye karşı kendimizi güçlendireceğiz? Şeytana, nefsimize, bilinçaltımızın oyunlarına karşı kendimizi güçlendireceğiz. Zannetmeyin ki nefis, şeytan kendini güncellemiyor, bilgilenmiyor. O oyunları nasıl öğreniyor? Onların oyunlarını öğrenerek oyuna karşı oyun yapmamız gerekiyor. Yoksa ağaçkütükler gibi çürür gideriz. Bizler devamlı hareket içinde olmalıyız.

Kullanılması uygun olmayan bir cümle daha var, “bir lokma bir hırka, küçük bir evim olsun yeter bana”. Hayır, efendim, bu şekilde olmaz. Villanız, yatınız olsun ama Allah için olsun. Harcayın kazanın, hayatın içinde olun, enerjik olun. Kendinizi yetiştirin geliştirin. Kuran da en çok geçen ayetlerden “efela tağ gilun” aklınızı kullanın.

 Bunun için bilgilenmek lazım. Hiçolmazsa haftada, ayda, yılda bir kitap okuyalım. Bilimsel programları dinleyelim, dizilerden kurtulalım. Hiçdeğilse bir belgesel izlemek daha faydalı olacaktır. Ya da soralım. Bu da kendimizi geliştirmemize yardımcı olacaktır. Bunların hiçbirini yapamıyorsak bulmaca çözelim, bu da zihin ve beyin gelişmesinde faydalı olacaktır.