İnternette ve sosyal medyada  her şeye inanmak çok zorlaştı Özellikle 'tez, bitirme ödevi v.b.' hazırlayan 'akademisyenler ve öğrencilerin' işi zor. Çünkü, bazı siteler çok 'yanlış bilgi' veriyor ve yanlışlar 'paylaşılmış' oluyor. Neden bu konuya girdik?, Akademik hayatımızda ilk dönemlerde yer alan 'Yüksek Lisans' ve 'Doktora' da bir konuyu araştırırken  dikkatimizi çekti. Neymiş birlikte bakalım  

https://evrimagaci.org/universite-ogrencilerinin-yuksek-lisans-master-ve-doktora-ile-ilgili-bilmesi-gerekenler-6978

  • Master = Yüksek Lisans
  • Doktora = Doktora.

'Yüksek lisans, doktorayı da içine alan genel bir kavram değildir. Yüksek lisans, İngilizcede 'master' olarak bilinen eğitim seviyesinin Türkçe adıdır bu nedenle Türkçede de 'master' olarak bilinir. Eğer istenirse, yüksek lisans üzerine (ve hatta yüksek lisansı hiçyapmadan da) doktora yapılabilir. Master ve doktoraya bir bütün olarak  lisansüstü eğitim (İng: 'graduate school') denir. Yani 'yüksek lisans' ile 'lisansüstü eğitim' karıştırılmamalıdır. Örneğin doktora, bir yüksek lisans seviyesi değildir bir lisansüstü eğitim seviyesidir.'

1/ Yukarıdaki paragrafta yer alan 'Yüksek lisans üzerine (ve hatta yüksek lisansı hiçyapmadan da) doktora yapılabilir' cümlesi sorunlu. Parantez içindeki (ve hatta yüksek lisansı hiçyapmadan da) bilgi tamamen yanlıştır. Y.Lisans yapılmadan Dr./Sy. yapılmaz, yapılamaz.. Y.lisans, Dr./Sy.`nın ilk basamağıdır. 

2/ 'Master ve doktoraya bir bütün olarak  lisansüstü eğitim (İng: 'graduate school') denir. Yani 'yüksek lisans' ile 'lisansüstü eğitim' karıştırılmamalıdır. Örneğin doktora, bir yüksek lisans seviyesi değildir bir lisansüstü eğitim seviyesidir.' Cümlesinin 1.satırı 'doğru bir tanımlama' iken, daha sonra konu 'içinden çıkılamaz' hale getirilmiştir. Çünkü, her lisans mezunu 'yüksek lisans' ile 'lisansüstü eğitimini' karıştıramaz, Dr./Sy. nın, bir 'yüksek lisans seviyesi' olmadığını bilir.

3/ YÖK, 'sadeleştirmeye' gitmiş ve ayrı olan 'enstitüleri' bir isim altında 'Lisansüstü Eğitim Enstitüsü' toplamıştır.

Master, spesifik bir alanda daha fazla uzmanlaşmak ve bir miktar daha özelleşmek için, okula ve bölüme bağlı olarak fazladan (genellikle) 6-8 ders almak suretiyle yapılan, genelde 2 sene süren, bölümün sunduğu opsiyonlara bağlı olarak tezli veya tezsiz olabilen bir çalışmadır. Mezun olunduğunda 'Yüksek Lisans Diploması' alınır.. Uçak ve Uzay Bilimleri  Mühendisliği Bölümü nden lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans yapan biri, 'Bilim Yüksek Lisansı Diploması' (İng: 'Master of Science') diploması, Müzik ya da Güzel Sanatlar alanında alınan yüksek lisans diploması alan kişi de , 'Sanat Yüksek Lisansı Diploması' alır.: Sanatta Yeterlik=Sy. (İng: Master of Arts)