Biden’ın göreve gelmesiyle beraber tekrar sahalara inmesi istenen Brett McGurk yaklaşık iki ay önce Bafel Talabani ve Neçirvan Barzani görülmüştü. McGurk, Suriye’de terör örgütüyle aynı karelerde yer almıştı.

Irak’ın kuzeyinde 15 Mart 2023 tarihinde esrarengiz bir helikopter kazası meydana gelmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Anti-Terör Birimi resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda düşen helikopterin Eurocopter AS350 tipi olduğunu, 7 kişinin öldüğünü ve bunlarında PKK militanları olduğunu duyurur.

Duhok'un Çemanke Kasabası’nın Berkiyat köyüne düşen helikopterle ilgili aynı paylaşımın devamında güvenlik güçlerinin araştırma yaptığını, düşen helikopterin henüz kime ait olduğu bilinmediği ifade edilir.

Kazanın duyulmasının ardından, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi kaynakları kazada ölen kişilerin PKK’lı olabileceğini öne sürer.  Kazayla ilgili IKBY yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw’da yer alan haberde, Duhok Valisi Ali Teter, helikopterdekilerin PKK’lı olduklarını ve kaza yapan helikoptere başka bir helikopterin eşlik ettiğini fakat ikinci helikopterin olay yerinden uzaklaşarak izini kaybettirdiğini söyler.

Al-Monitor’deki habere göre helikopter kazasında ölenlerden biri “Abdo” kod adlı PKK/YPG’li idi. Associated Press (AP) yaptığı haberde terör örgütü PKK’yı kaynak gösterip kazada ölenlerin YPG’li olduğunu duyurur.

***

Bu arada helikopterin terör örgütünün eline nasıl geçtiği merak edilirken dikkatler Suriye ve ABD’ye çevrilir. Terör örgütünün Suriye uzantısına ABD’nin ciddi şekilde destek verdiği biliniyor.

Anadolu Ajansı (AA) muhabiri ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder’a kazayı ve helikopteri sordu. Suriye’de SDG ismiyle bilinen PKK/YPG’ye, AA muhabirinin yönelttiği helikopter eğitimi verip vermediklerine dair soruyu “Bildiğim kadarıyla hayır,” diye yanıtlayan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü bizleri tatmin etmiş midir?

Elbette hayır!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar söz konusu helikopter kazası sonrası yaptığı açıklamada şunları söyler: “PKK/YPG destekçileri, teröristlere helikopter vererek bir kez daha suçüstü yakalandı. Bunların beyhude çabalar olduğunu artık anlamaları lazım.”

***

Helikopter kazasından yaklaşık 10 gün sonrasına gelelim.

Yahya Bostan, 24 Mart 2023 tarihli Yeni Şafak’ta “Şeytan üçgeninde düşen helikopter” başlığıyla kaleme aldığı yazısında Irak’taki kazayı kısaca özetlerken iki helikopterin düştüğüne, 9 kişinin öldüğüne dikkat çekiyor ve şunu da soruyor:

 “Helikopterler düştü mü, düşürüldü mü?”

Bostan yazısında kazanın nasıl olduğuna dair net bir bilgi olmadığını fakat cevap verilmesi gereken sorular olduğuna da dikkat çekiyor:

“Terör örgütü PKK, helikopterdeki mensuplarının sözde terörle mücadele birlikleri komutanı Şirvan Kobani ile birlikte öldüğünü kabul etti. Helikopterler Suriye’nin kuzeyinden Talabani’nin kontrolündeki Süleymaniye’ye gidiyordu. Hava trafiği Barzani’nin bölgesinden geçiyor ancak KDP’ye bilgi verilmiyordu. İki helikopterin hava muhalefeti nedeniyle aynı anda ya da havada çarpışarak düşmesi sorgulanması gereken bir durum. Teröristlerin üzerinde kimliklerini belirten herhangi bir belge yoktu. Buna rağmen Bölgesel Yönetim, helikopterlerde hangi teröristlerin bulunduğunu hızlı bir şekilde kamuoyuna açıkladı. Helikopterlere ait olduğu belirtilen yanma ve patlama görüntüleri, helikopterler düşer düşmez dağlık bölgeye birilerinin hızlıca gittiğini ya da zaten orada olduğunu bize söylüyor. Helikopterler düştü mü düşürüldü mü?”

***

ABD Başkanı Obama’nın DEAŞ’la mücadeledeki özel temsilcisi, uzunca süredir ortalıkta görünmeyen, ABD Başkanı Biden’ın göreve gelmesiyle beraber tekrar sahalara inmesi istenen Brett McGurk yaklaşık iki ay önce Irak’ta KYB Başkanı Bafel Talabani ile görülmüştü. Suriye’de DEAŞ tehdidinin de önünü açan isim olan McGurk terör örgütüyle aynı karelerde de yer almıştı.

Irak’ın etkili örgütlerinden Haşdi Şabi’nin önde gelen isimleriyle de sıklıkla görüşen Bafel Talabani, Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu ve kontrolünü sıkıca elinde tuttuğu KYB’de kendisinden başka kimseyi tanımıyor.

ABD’nin bölgede yeni bir oyun kurmaya hazırlandığına dikkat çeken Yahya Bostan yazısında, Brett McGurk’un Bafel Talabani ile samimi görüştüğüne de yer vermiş ve yine Bafel Talabani’nin helikopter kazasıyla nasıl bağlantısı olduğunu da anlatmış:

“Talabani, bundan dört ay önce, ABD uçağıyla gittiği Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü elebaşıları ile bir araya geldi. Görüşmeye ABD’li komutan Matthew McFarlane de katıldı. Talabani’nin ‘Rojava ile ilişkilerimiz daha da gelişecek. Bekamız birlik olmamıza bağlı’ mesajını not edelim. Bafel Talabani’yi neden konuşuyoruz? Çünkü düşen helikopterleri o satın aldı. Sonra PKK’ya sattı. Devir parasını ABD’nin başını çektiği koalisyondan aldı.”

***

ABD’nin görünürde “barış” için yolladığı McGurk’un gerçekte gittiği bölgelere “savaş” ve “kaos” getirdiğini az çok biliyoruz. Helikopter kazası üzerinden Irak ve Suriye’deki gelişmelerin nasıl karmaşık ve birbiriyle tuhaf biçimde bağlantılı olduğunu anlamak mümkün sanırım.

Özetleyecek olursak basit bir helikopter kazası değil karşımızdaki manzara…

McGurk yeniden iş başında!

***

Daha bitmedi…

17 Ocak 2023 tarihli Rudaw’da yer alan “Başkan Neçirvan Barzani ile Brett McGurk Erbil-Bağdat arasındaki sorunların çözümünü görüştü” başlıklı haberde, bölgede McGurk’un temaslarına yer veriliyor. Buna göre Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü sıfatıyla görüşme gerçekleştiren McGurk, ABD'nin Kürdistan Bölgesi ile Irak'a destek vermeye devam edeceğini söylüyor.

McGurk’un bu ziyaretinin de tahmin edeceğiniz gibi enerji üzerine, yani petrol ve gaz üzerine olduğunu da hatırlatalım.

En başından beri anlatmaya çalıştığımız önümüzdeki tabloda, Türkiye’nin bölgeyle ilgili söylemlerinde net şekilde haklı olduğu ispatlanmış oldu. PKK’nın Suriye uzantısı YPG’dir, ABD her ikisine de destek vermektedir.