Küresel ısınma ve beraberinde yaşanılan iklim değişikliği dünyanın farklı noktalarından sıradışı felaket haberlerini tetiklemeye devam ediyor. 

Şiddetli yağışların ülkeleri vurduğu zaman diliminde İran'dan bunun tam tersi bir haber geldi. Bu ülkede bulunan Urmiye Gölü'nün tamamen kuruduğu bildirildi.

Urmiye Gölü tuzlu bir göldü ve dünyanın en büyük 2. gölü konumundaydı. Göl havzasındaki suların tamamen çekilmesiyle birlikte zeminde bulunan tuzun açığa çıkması beraberinde başka bir tehlikeyi gün yüzüne çıkardı.

Rüzgarların zemindeki tuzu verimli topraklara taşıması riski bulunuyor. Ve bundan Türkiye'nin de etkilenebileceği söyleniyor.

Mustafa Armağan: Türklük ile Türkçülük her zaman birbirine karıştırılır Mustafa Armağan: Türklük ile Türkçülük her zaman birbirine karıştırılır

Gölden geriye dev tuz tepeleri kaldı

Bilim insanların tüm uyarılarına rağmen alınmayan ya da geç gelen tedbirler iklim konusunda insanlığı dönüşü olmayan bir yola sokmuş gibi görünüyor. 

Küresel ısınmanın yağışları azaltması, aşırı sıcakların getirdiği yoğun buharlaşma ve yanlış tarım uygulamalarıyla birleşince su kaynakları hızla ortadan kaybolmaya başladı. Tüm bu bileşenlerin bir benzeri de İran'daki Urmiye Gölü'nün kaderini belirledi.

İran gölü kurtarmayı başaramadı

İranlı yetkililer zaman içeresinde suyu azalan Urmiye Gölü'nü kurtarabilmek için önlemler almaya başladı. Fakat geç kalınan tedbirler sonuç vermedi. Sonuçta 5 bin 200 km karelik gölün ortadan kaybolmasıyla geride dev tuz birikintileri kaldı

Rüzgar tuzu verimli topraklara taşıyacak

Van Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, bunun etkilerinin Türkiye'ye uzanacağını belirtti. Gölden artan kalan tuz rüzgarlarla geniş bir alana yayılmaya başladı bile.

Prof. Alaeddinoğlu, rüzgarla taşınan tuzların gittiği yeri verimsizleştireceğine vurgu yaparak ''Gölün ortadan kalkmasıyla ekosistem bozuldu. Bölge tuz çölüne dönüşecek. Tuzlar binlerce kilometre öteye taşınıp gittikleri yeri olumsuz etkileyecek.' diye konuştu.

Doğu Anadolu Bölgesi risk altında

Türkiye'nin Doğusu için riskin büyük olduğuna vurgu yapan Prof. Alaeddinoğlu, bu durumun verimli topraklar ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğine değindi. Rüzgarlarla gelen tuzun Türkiye'nin ekosisteminde tahribatlar yapmasının beklenebileceğini söyleyen  Alaeddinoğlu, Van'ın da bundan nasibini alacağını belirtti.

Kaynak: DHA