İran’ın İsfahan kentindeki bir mühimmat üretim tesisine silahlı İHA'larla düzenlene saldırı, İsrail'den itiraf gibi gelen haber dünyanın gözünü Ortadoğu'ya çevirmesine neden oldu

İran’ın İsfahan kentindeki bir mühimmat üretim tesisine silahlı İHA'larla yapılan saldırı , Tahran yönetiminin bir yanda Batı’nın itirazlarına rağmen nükleer programını ilerlettiği, öte tarafta Rusya’ya Ukrayna’da kullanması için kamikaze İHA'lar sağladığı bir ortamda yaşandı.

2 İHA düşürüldü, 3 üncüsü tesisi vurdu

Saldırıya uğrayan tesisin Savunma Bakanlığı’na ait olduğunu açıklayan Tahran, bomba taşıyan İHA'lardan ikisinin hava savunma sistemlerince önlendiğini, üçüncüsünün hedefini bulduğunu bildirdi.

Açıklamada, patlamayla 'hafif' hasar oluştuğu, can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı belirtildi.

Saldırıda hangi örgütün veya ülkenin parmağı olduğu tartışılırken İsrail basınından itiraf gibi bir Haber geldi.

Ülkenin önce gelen gazetelerinden The Times of Israel, 'Mossad, İsrail'in kendi çıkarları için İran savunma tesisini vurdu' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

New York Times'ın üst düzey ABD istihbarat yetkililerine atıfta bulunan haberine dayandırılan bilgilere göre, söz konusu saldırıyı İsrail'in gizli servisi Mossad organize etti.

Söz konusu haberde şu ifadelere yer verildi;

Raporda, İsfahan'ın Tahran'ın füze endüstrisi için bir merkez olduğu ve İsrail'i vurabilecek bir menzile sahip olan Shahab orta menzilli füzesinin toplandığı yer olduğu belirtildi.'

Mahsa Amini’nin polis gözetiminde ölmesi sonucu aylardır protestoların sürdüğü İran’da geçen hafta da Azerbaycan Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı Bakü-Tahran hattını germişti.

Öte yandan dün yerel saatle 23.30 sıralarında meydana gelen İHA saldrısından hemen önce, yaklaşık 950 km kuzeydeki Azerşehr’deki bir petrol rafinerisinde yangın çıktı.

Uzun uğraşlar sonucu alevlerin söndürüldüğü, motor yağı üretildiği belirtilen tesis, 28 bin kişinin çalıştığı büyük bir sanayi sitesi içinde yer alıyordu. İHA saldırısı ile bu yangın arasında bir bağlantı olup olmadığına dair açıklama yapılmadı.