Bu yazımda daha çok iş hayatına atılmak üzere olan Ü niversite okuyan gençkardeşlerime yönelik olarak yazmak istiyorum. Her ne kadar ülkemizde girişimciliğe ilgi artmış olsada ne yazık ki başarılı olma oranı çok düşük. Kabaca kurulan işletmelerin % 80 i 2 yıl içinde iflas ediyor. Tâbi ki bunun bir çok nedeni var. Ama konu o değil.Ü niversite

öğrencilerinin önünde iki soru var.

1. Devlet memuru mu olayım.
Bazı insanlar doğuştan yada sonradan çevre ve aileden etkilenerek garantili hayatı tercih eder. Sabah işe gitmek akşam eve gelmek , ay sonu maaş almak gelir ve gider hesabı yaparak düzenli hayat yaşamak ister. Böyle düşünen biriyseniz devlet memuru olun.

2. İş dünyasında mi devam edeyim.
Bazı insanlar da ne olursa olsun iş dünyasına atılmak

a) Kariyer mı yapmak
Devlet memuru olmak istemeyen ve devlet memuru olamayanlar yine garantici olanlar için en iyi yol özel sektör de maaşlı iş bulmak ve kariyer yaparak görev yükselmesi ile birlikte orta kademeli yönetici, beyaz yakalı veya mesleki uzmanı olarak ciddi anlamda ücretler almak mümkün. Bu size hem iyi bir getiri hemde iyi bir itibar elde etmenizi sağlar.

b) Kendi işimi kurayım.
Kendi işini kurmak ve kendinin patronu olmak kulağa çok hoş geliyor eğer kendi işini kurmak istiyorsanız o zaman Kurumsal bir firma da kariyer yapmak yada devlet memuru olmak yerini startup olan yani yeni kurulan firmada çalışmak size maddi anlamda bir fayda sağlamaz fakat ilerde kendi işini kurduğunuz zaman maddi sermeyeden daha önemli olan entelektüel sermeye, iş deneyimi ve sektörde işlerin nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bir işte başarılı olmak için işin teknik, yönetim ve kişisel gelişim olarak üçalanda yeti sahibi olmanız gerekir. İş hayatında kısa zamanda başarılı olup zengin olma hayali kurmayın fakat başarılı olursunuz kazancınız hayalleriniz kadar geniş olur. Teknoloji ile geleneksel işletmeciliği bir arada kullanarak daha kısa zamanda daha büyük başarı elde etmek için en iyi dönemde yaşıyoruz.

Kendi işini kurmada iş fikri devede kulak kalır. Önemli olan iş fikrinin piyasada talep görmesi ve müşteri bularak satış yaparak kazanca dönüştürmek için sistem kurmaktır. İsterseniz kendi işinizde bir iş modeli oluşturarak bağımsız bir işletme kurarsanız yada bayilik ( franchise ) alarak kazanan, test edilmiş bir sistemin parçası olarak para kazanmaya başlarsınız. Tâbi ki bayilik almanın yada bağımsız işletme kurmanın kendine göre avantajlı ve dezavantajları vardır. Bunları başka bir yazıda ayrı ayrı irdeleyecegiz.

C) Baba işine mı devam edeyim.
Ü lkemizde genelde insanlar anaerkil bir toplum varken babaerkil görünür. Çocuklar baba tarafından daha çok anne tarafına yatkın olur. Baba işini küçümseme yada başka bir sektöre giriş yapmak isteyen daha çok oluyor. Bu durumda işi kuran baba işi bıraktığında yada rahmetli olduğunda yok olup gidiyor.

Bir işten para kazanmaya başlamak ve marka olmak ortalama 6 , yıl zaman alıyor. Marka olmuş ürünler he bilinirliği olan bir işletmeyi bırakmak eğer sektör ölüme doğru gitmiyorsa bu durumda yeni bir işi kurmak yerine var olan işi ve işletmeyi büyütmek büyük avantaj sağlayacaktir. Ü stelik sermeye, müşteri bulma. Satış yapmak z Ekip kurma , makina ekipman gibi konularda sıfırdan kurmak yerine iyileşme sağlamak daha kolay olur.

Ancak burada aile işletmesi yada şirketinde baba baskın karakter ve sınırlayıcı olursa baba işini devam ettirmek yerini kendi ayrı işini kurmak daha mantıklı. Baba işini devir alanlar babayı geçmeyecek ama işi de büyütmek arasında sıkışıp kalıyor. Bence işletme devir edilecek çocuklar küçük iken işletme alanında yetişmesi lazım ve işletme yönetim kitapçığı oluşturmak gerekiyor.

Bundan sonra girişimciliği düşünenler için kişisel alandan başlayarak ürün araştırma Pazar analizi. İş planı, işletme, yatırım, ticaret z üretim, satış, finansal yönetim, liderlik vb konularda ama dış ticaret alanı hariçhepsinde adım adım ilerleyeceğiz.

İster iş hayatında kariyer yapmak yada iş kurmak olsun. Okulda, askerde ve işyeri arkadaşlarınızla sürekli bağlantı halinde olun. Çünkü ülkemizde ne bildiğinden daha önemli olan kimi tanıdığındir. Bu çevre size hem iş bulma da hemde iş kurduğunuzda müşteri bulmak için çok önemlidir.

Sizlere başarı dolu,. mutlu, huzurlu ve bol paralı hayat diliyorum.