Çevremize işletmelere baktığımız zaman yıllarca iş yapıp sonradan iflas ederek malı mülkü satarak borcunu ödeyen yada kaçarak ortalıktatan kayıp olan veya işe girerken baba malını satıp yerini koyamayan iş sahipleri genelde iş planı olmayan insanlardan oluşuyor. Bizde iş planı kafa oluyor. Yaparsak ben yaptım, yapamazsak Allah nasıp etmedi, Kısmet değilmiş diyoruz. Plansız işletmeciler işe başlarken ben kendime güveniyorum yaparım herşey iyi olacak, işler kötü gitmeye başlayınca inşallah açılır. İşler iyi gidince her zaman böyle olacak diye işletmenin parası savrulur. İflas edince kısmetim yokmuş diye kendini avutur. 

Bir işletmede başarılı olmak için planlama yapılması şarttır. Yoksa başarı % 3 ihtimaldir. Plan bize yapılacak işe olan talep miktarının, sektör de ki gelişme, zaman yönetimi, müşteri analizi, satış kanalları, sermeye kullanımı, işte başarı için gerekli teknik, yönetim bilgisi ve kişisel olarak olması gereken nitelik, yetenek ve erdemlerin.neler olaması gerektiğini eldeki sermeyeyi nasıl kullanılmalasi gerektiğini. Finans tablo ile gelir gider, kar, vergi, insan kaynakları, kullanılacak olan pazarlama ve satış taktıkları, iş modeli. Yetişmiş insan kaynağı, kazanılan  paranın.ne  kadarını işletmede bırakılacak, kazanılan paradan doğru yatırımlarla , aktif, pasif gelir kaynakları, aktif iş ve iş geliştirme ile piyasa ve ülkedeki ekonomik durumu ile işletmenin kazanç, yatırım, borçdurumuna göre finans akışının nasıl olacağını gösterir. İnsanlar başarısız olmaz iş planları başarısız olur. 

Bizde hala işletme kurulurken eldeki sermeyeden fazlası ortaya konmaya çalışılır ve 2 TL link sermeyeye karşılık 2 TL de borçyapılır oysa gerçekte olması gereken kurulum sermeyesi, işletme sermeyesi, işletme para kazanana kadar gider sermeyesi ve risk sermeyesi ile işi sağlama almak lazım. Genelde bizde işletme sermeyesi olarak kurulum sermeyesi olarak hesap edilir bazı sektörlerde işletme sermeyesi de ayrılır. Bu durumda işletme para kazanmadan giderleri karşılamak için düşük kar marjı ile satış yapmak veya sermeyeden yemeye başlanır. Bu da işletmenin yok oluşunu tetiklemis olur. 

İşletme yönetimi ile işletmecilik aynı kavram gibi algılanır. İşi yapmasıni bilen işletmeci, her işletmeci olanda kendini işletme yöneticisi olarak görüyor. Bir işin tekniğini bilmek yada o işi yapıyor olmak sizin iyi bir işletmeci olacağını göstermez. Bazı insanlar yönetildiği zaman başarılı olur. Yöneticilik her insanda yoktur. 

Söyle örnek vereyim bir insan çok iyi yemek yapabilir. Bu insanın çok iyi bir işletmeci olacağı anlamına gelmez. Eğer öyle olsaydı bu gün lokanta, cafe, restoran gibi alanlarda bayanlar erkeklerden daha başarılı olması gerekirken yemek yapan her insan kendini işletmeci ilan edebilir. 

İşletmecilik bir iş. Hizmet. Ü rün üretimi yapmak için sermeye, ham madde ve insan gücünü kullanarak faaliyet yaparak ürün üretmek ve gelen müşteriye satmak için gerekli iş yapmaktır. İşletmeci için finans yönetimi, iş hukuku vergi kanunlarını bilmek, organize etmek ve muhasebeden anlamak yeterli. 

Yöneticilik işe işi ve işletmeyi geleceğe hazırlamak, çelişkileri belirsizliği yönetmek, çatışmaları çözmek, Ekip oluşturarak oluşturulan Ekipteki insanlara görev vermek, vizyon çerçevesinde odaklanarak motive etmek, yetki ve sorumluluklar vermek, insiyayfit kullanmasınina müsade etmek, eğitimle liderlik etmek. Aynı zamanda işletmede, ülkede ve sektördeki verileri analiz ederek oluşacak riskleri ve fırsatlar önceden görerek tedbirler almak hazırlık yapmak ve yaptımasi gerekir. 

Bir işletmeci daha çok idareci niteliklerini kullanır daha önce yapılanları yapar, oysa yönetici yeni kararlar alır, test eder ve uygular. Bizde hala işletme yönetimi dedikleri zaman o insanın yönetim kahramanı anlamadığını düşünüyorum. İşletmeci olmak için teknik bilgi gerekir , fakat işletme yöneticisi için teknik bilgi gerekmes ve işletmecilik üstü bir kavramdır. Ve işletmeci işin içinde işletme yöneticisi işin üzerinde çalışır. 

Ü lkemizdeki çoğu girişimci ve işletmeci kendine, yaptığı işe yada sattığı ürünü aşıktır. İş plani yapmaz, gerek görmez. İnsanların bütün sermeyesini yatırdıkları hâlde bir iş planı yapmamaları hayrettime gidiyor. Bir iş planı yapmaya, işletme yönetim klavuzu yazmaya erinen insanın işletmecilikte başarılı olmasını beklemek ne kadar doğru olur?. 

Bizde işletmecilik bilgisi kulaktan dolma sığ bilgilerle oluşuyor. Oysa işletmecilikte ayrıntılar fark yaratır, Bütünlük başarıyı sağlar. Siz çok iyi satış yapabilirsiniz fakat kazançyoksa kar yerini zarar yazar. İşletme de bütünlük olmalı. Bir tarafı daha iyi hale getirirken diğer tarafı bozmamak lazım. Bunu da ancak ayrıntılara dikkat eden ama Bütünlüğü görenler yapar. Kazançsağladığınız ama değerlendiremediniz, hiçyapmaktan ne farkı var?. İki kitap okumakla bir eğitimle işletmeci olunmaz bunun sürekli olması lazım. 

Bizde bir eğitimle işletmeci olmayı bekliyorlar. Nasıl ki bir çocugun büyümesi için sürekli belirli aralıklarla yemek yemesi gerekiyorsa eğitimin de sürekli olması, durumu göre iş planında güncelleme yaparak yeni kararlar alıp uygulamaya koymak lazım. İş hayatın bir parçası nasıl ki meyve vermeyen bir ağacı meyve vermesi için aşı yaptığınız zaman zamana , bakima, korunmaya muhtaçişe işletmede aynı kural geçerli. Bana hocam bu eğitimle hangi yönetimsel ve becerileri sahip olacağım. İnsanlar istiyor ki 4 saatlik eğitim sonunda iyi bir girişimci, işletmeci ve e ticaret uzmanı olayım. Ne yazık ki öyle bir durum yok bir insanın iyi bir işletmeci olması için en az altı ay ile 24 ay gibi zamana en azda 50 saat ile 200 saat arasında eğitime ihtiyacı vardır. 

İş planı yazarken işletmecilikte başarılı olmak için gerekli Teknik bilgi, yönetim yetenekleri ve veraset, basiret gibi yönetici erdemlerinin neler olduğunu görür eksileri tamamlarsiniz. Sektörü ve piyasa konuşunda daha bilgili olursunuz. Tabi ki bir çok iş planı vardır işe yaramayan. Tıpkı her insanın zengin olmak için ise yaramayan bir planı olduğu gibi. 

Şimdi bu 2.5 sayfa yazıyı okumaya da erinen insanlar olacak.