Binbir heves ve hayalle iş yeri açmak için emeğini, sermayesini ortaya koyarak ürün ve hizmet üretmek, satış yapmak ve kazançsağlayarak amaçlarına ulaşmak isteyen insanlar iş adamı, işletmeci olarak gösteriliyor.

İşletmecilik kavramsal ve rakamlarla net olarak ifade edilmediği için her insan kendini işletmeci olarak lanse edebilir. İşletmeciliği bazı konularda analiz ederek kafada daha iyi yer etmesini sağlamak gerekirse:

İşletme kurulumuna göre:

1) Baba işini devam ettiren işletmeci Baba işini devam ettirenler eğer baba işi devam etmesi amacıyla işletmeci olarak yetiştirilirse baba işini devam ettirmek işin devamını sağlamak, iş kültürü, deneyim ve bilgi ile yeni iş kurmaya göre 200 kat daha iyidir. Çünkü ortada ürün, ekip, sermaye, işletme, marka ve müşteri ile iş bağlantısı size büyüme fırsatı verir. Baba işini devam ettirmek isteyenler işletmeyi yeniden yapılanmaya ve gelişmelere uyarlamak, ürün ve hizmetlerde iyileştirme yapmak dijitale taşıyarak işi ve işletmeyi geleceği taşımaktır.

2) Kendi işletmesini kuran Sıfırdan işletme kuranların bir ürün veya hizmeti bir bölgede, il veya ilçe hata ülkede satışa yapmak amacıyla üretim yapmak, al, sat yapmak, hangi anlamda olursa olsun sıfırdan başladığı için daha fazla finans, yeni ekip, satış sistemi kurmak, markalaşma sistem oluşturmak için zaman ve paraya ihtiyacı vardır.

3) Kurumsal ortaklık işletme İki işletmenin kendilerinin kullandığı ürünleri üreterek giderlerini azaltarak kazançsağlamak, üretim fazlasını satmak amacında olmak yada iki firmayı birleştirerek yönetim ve tedarik ile operasyon maliyetini düşürmek amacıyla iş birliği yapmalıdır.

Bireysel işletme kuran insanlar genelde kendilerine girişimci derler. Bireysel işletme kuranlar kendi aralarında:

1) Ü retim kökenli işletmeci Daha çok ürün üretimini yapacak teknik bilgi sahibi olan ama yönetim konusunda kendini geliştirmemiş daha çok teknik servis hizmet üretimi yapan işletmecidir.

2) Sermayedar kökenli işletmeci Param var ne iş yapayım diyen insanların olduğu grup olup kafaya göre şapka değil de şapkaya göre kafa almaya çalışan insana benzerler. Ne teknik ne de işletme yönetim bilgisi vardır. Bir işletmeye ortak olarak ticaret yapmayı düşünen insanlardır.

3) Satış kökenli işletmeci İşletmeciler içinde başarı oranı en yüksek işletmeci tipidir. Satış yetenekleri olduğu için para kazanırlar, çünkü üretim değil satış önemli. Bunlar kendini kısa sürede yönetim konusunda geliştirerek kurumsal sistem oluşturursa başarı kalıcı olur. Bayiilik almak, distribütörluk, yap -sat ve al- sat işlerini yaparlar.

4) Muhasebe kökenli işletmeci Çok az işletmeci muhasebe kökenli olur. Bunların gelir gider, finansal yönetim konularında bilgileri vardır. Satış, üretim, yönetim konularında ekip kurarlar.

Bir girişimde başarı için teknik bilgi, yönetin bilgisi, kişisel gelişim bilgileri gerekiyor. Her işi detayları kendisi yapamaz fakat bilgisi olmaz işe işi kontrol edemez.

Yönetici tipine göre

1) Esnaf Bütün kontrolü kendisinde olmasını isteyen, ekip kuramayan, işi elmanın yerine kendi yapan ya da işin bir bölümünde kendisi fiilen üretim yapan, daha çok kendi mesleğini icra eden, işi ve işletme bilgisi zayıf olan küçük iş yeri sahibidir.

2) Serbest çalışan Bir işletmede aylıklı çalışmak istemeyen uzman kişilerin tek başına ya da bir sekreter ile firmalara danışmanlık hizmeti veren ya da ürün tedarik eden, komisyonculuk yapan insanlardır. Bunların en büyük sorunu kimseye güvenmez, bütün işi kendi yapar. Ekiple iş yapmadığı için esnaf gibi giderinden biraz fazla kazanır. En çok kazananları avukat ve muhasebe, hibe projeleri yazanlar, yaşam koçları bu gruptan yer alır.

3) İşletmeci İşin üstünde işi ve işletmeyi geliştirmek, ekip kurmak, görev ve sorumluluk vererek kendini gereksiz yapan kurumsal yönetim anlayışına sahip sistem kurmak, eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile potansiyeli artıran iş yapmak yerine, işi yaptıran işin başında duran kişidir.

4) İş adamı İşin başına işletmeci tutarak işlerin yürümesini sağlayarak kendisi yeni girişim, işletme, yatırım konularında fırsatları değerlendiren, gelişmeleri takip eden kişidir. İş adamı= patrondur.

Son olarak işletme tipine göre

1) Bağımsız işletme Bir sektörde işletme yönetim konusunda yeterli bilgi sahibi olan insanlar ne ürün, hizmet, ticaret anlamında geleneksel işletmeci, kurumsal işletmeci, e ticaret işletmeci ve elektronik işletmeci olarak faaliyet göstermek amacıyla kendi işletmeler sistemini kurmaktır. .

2) Franchise ( bayiilik) almak Parası olup iş kurmak isteyen fakat iş yönetim bilgisi olmayan insanlar tarafından franchisorden test edilmiş denenmiş ve sistem haline gelmiş işletmeyi kopyalayarak isim hakkı ve markasını kullanmak, üretimini yapmak amacıyla temsilcilik almış olanlar. Franchise ürün satışı için ise bayilik alır. Farklı franchise modeli ve bayilik anlaşmaları var. Franchise almak bağımsız işletmeye göre iki kat maliyetli olur.