Söz konusu işletmecilik net olarak matematiksel olarak ifade edilmediği için bilen de bilmeyen de, kulaktan dolma bilgili olan, hayatı boyunca hiçişletme kurmayı bırak işletmeciliğin tanımını dâhi bilmeyenler de akıl verir. Ü niversitelerde işletmecilik diye 4p ve 7p anlatılır gerisi size kalmış denilir. Hiçişletme deneyimi olmayan birileri teorik bilgi ile işletmeciliği öğretir ancak iş hayatına teorik bilgi ile pratik bilgi duruma ve şartlara göre geliştirilir. Uygulanır da değer ortaya çıkar. Artık alaylı pratik bilgi ile büyümek ve kalıcı olmak mümkün değil. Aynı zamanda teorik bilgi ile de piyasada iş yapamazsın, onun için eğitim ve kendini piyasada yetiştirmek şart.

Kişinin beklentilerine göre başarı kriteri değişir. Kimi ilk 10`da olmayı, kimi en çok vergi vereni, kimi en çok ciro yapanı kimi de, en çok kazançsağlayanı başarılı olarak kabul eder. Oysa bu tam olarak doğru ölçüm değildir. Çünkü iş hayatında başarı nerede olduğun, nerede başladığına bağlı olarak değişir. Kimileri baba işini devam ettirir, yılda 10.000.000 ciro ile 100.000 TL kazanır, kimi büyük şirketin başına geçer, yılda 2 milyon ciro yapar, 200.000 TL net kazançsağlar. Diğer insanda 10.000 TL ile ticaret yapar, iş kurar o da yılda 5000 TL kazanır. Sizce kim başarılı? Bana göre başarı kriteri sermayeni kaçyılda kaça katladın sorusuna verilecek cevaptır. Bu durumda bana göre en başarı olan yılda 5000 TL kazanan kişidir.

İşletmecilik de 4 ana gelir kaynağı vardır:

1. Faaliyetlerden oluşan gelir. ( Ü retim, ticaret, hizmet)

2. Finansal yönetimden oluşan gelir kaynağı ( Borsa, bona, döviz, altın, Forex, tahsilat ve ödemek, VOB, vb.)

3. İşletme dışı gelir kaynakları ( Danışmanlık, aracılık, telif hakları, pasif gelir, patent. Marka)

4. Yatırımdan oluşan gelir kaynakları ( Bir yıldan uzun vadeli borsa. Gayrimenkul, makine, ekipman, işletme satın alma, yatırımcılardan gelir, kira, vb.)

Genel anlamda ticaret ve hizmet sektöründe net kazançtoplam cironun yüzde 10 dan küçük olmaması gerek. Daha alt seviyede olması demek işletmenin risk altında, her an krizin patlak vereceği anlamına gelirken, bir şeylerin yolunda gitmediğini göstermektedir. İşletmede hemen yeniden yapılanmaya gitmek ve işi, işletmeyi geliştirmek gerekir.

Bir işletmenin kaçyılda yatırılan ana parayı kaçyılda amorti edeceğini bulmak için logaritma hesap yöntemi kullanarak yapılır. Fakat bana göre 72 kuralı daha basit ve yaklaşık aynı sonucu verir. Bir işletmenin net kazancını bulun ve 72,ikiyi net kar yüzdesine bölüm yaparak kaçyılda kendini 2`ye katladığını bulursunuz. Örnek 72/ 20= 3.6 yıl çıkar. Bu birleşik yatırımda ve işletmenin gelirini tekrar işletme sermeyesi olarak kullandıkları zaman geçerli. Yoksa maliyet/ getiri oranı ile bulunur.

Hiçdikkat ettiniz mi bilmiyorum ama lise mezunu işletmeci bazen üniversite mezunundan daha başarılı işletmeci olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü üniversite mezunu biri okulda öğrendikleri ile başarılı olacağını düşünür ve kendini geliştirmez. Oysa lise mezunu kendinin hiçbir şey bilmediğini düşünür ve sürekli öğrenmeye acık olur. Nitekim bir yıl önce doğru olan bir fikir bu gün yanlış olabilir. Ekonomi, insanlar sürekli değişir bu da yeni fırsatların, tehditlerin doğmasını neden olurlar. Gelişmeyi takip eden olmak yerine gelişmeyi başlatan olmak, size piyasayı kontrol etmek ya da belirleyici olmanızı sağlar.

Bir sonraki yazı: ' Satış rootları oluşturmak'