İş hayatına girişim yapmak isteyenler 1 günde işletmeci , 1 ayda çok para kazanmayi , 1 yılda zengin olmayı bekliyorler 2 yılda ev, araba alacak para kazanmayi hayal ediyorlar ne yazık ki hevesle işletme kuranlar hedeflerine ulaşamıyor. Çünkü işletme kurup büyütmek çocuk büyütmeye benzer.   

İşletme kurmadan önce iş planı yaparak araştırma ve odaklanarak eyleme geçmek lazım. İşletmelerde yeteriz sermeye yüzünden çok iyi yönetim ve işletme bilgisi olsa da başarı gelmiyor çünkü bir iş yeri kurmadan en az 1 yılık işletme ve kendi giderinizi karşılayacak nakit para olması lazım. Bu bir yıl sürecte işletmeciliği öğrenme piyasayı anlama  dönemidir.  Bir yılık gideri Karşılayacak nakit para olmazsa ayakta kalmak ve gideri karşılamak için borca giriyor veya işletmeden gelen parayı gideri için ayırdığı için ucuza veya kalitesiz iş çıkıyor, daha düşük fiyatla daha fazla satış yaparak kurtulacağını zan ediyorlar ama ne yazık ki sonunda iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. 

1 yılı dolduran işletmeciler 3 yılda ne oldum havasına girerek işletme körlüğü oluşmaya başlar ve sağlam finans yönetimi, işletme sistemi kuramayanlar rakipler tarafından rakabete yenik düşüyorlar. Büyümeyi yönetmeyen iş ve işletme geliştireyen küçük kalır bir ömür boyu bir arpa boyu yol alamaz gelir gideri karşılar işletme işletmecinin ömür eğesi olur. 

5 yılına gelen işletmeler işe para kazanan ve marka olmuştur artık ve kesinlikle para kazanır. Finansal gelir kaynakları, doğru ekip kurarak kurumsal anlayışa geçerek satış artırma yöntemlerinin yanında yeni ürün üretimi için ar-ge , inovasyon yaparak pazardan daha fazla pay alıp kar marjini yükseltmesi gerekir. Bir taraftan da işletmeden gelen para ile Yeni yatırım yapmak, şube açmak, bayilik vermek zamanı gelmiştir. 

7 yıl. Eğer bir işletme 6 yıldan fazla ayakta kaldıysa ondan sonra işletmenin batma nedeni para, iş, ürün yada rakiplerden çok yönetim çatışmaları ve geliri paylaşma konusunda sorunlar ortaya çıkıyor. Özelikle aile şirketi olursa yeni nesil yöneticilerin işletmede daha fazla söz hakkı olma konuşunda bir birine meydan okumaları , gizli işler yapmaya başlamaları, sektör değiştirme veya bilinmeyen alanda yatırım yapmak, hızlı ve kolay para kazanma, orta yaş bunalımı , aile şirketinde akraba kayırma, eşlerinin işe karışması yâda arkadan eşinin üzeriden müdahale etmesi işin sonunu getiriyor. 

Bir seminer de 7 yıldan fazla iş hayatında devam eden bir işletmenin iflas etmesinin en büyük nedenlerinden biri ortakların eşleri yâda eltiler arasında ki savaş dediğim de gülmüşlerdi Dinleyecilerden biri ' Hocam böyle bir kayıt yâda istatiksel çalışma var mı? ' Diye sorduğunda bende ' istatistikler görününleri analiz eder bizler sizin görmediğinizi görüyoruz. Bu bilgiden emin olmak istiyorsanız ortaklık veya aile şirketi olarak iflas etmiş yöneticilere sorun ve hanımlarının tutumlarına bakın' diyerek cevap vardim. 

Konu dışı olacak fakat boşanmış insanların boşanma nedenlerinin arkasında genelde kaynana veya akıl hocaları çıkar. İşletmecilik de evlilik kurumuna çok benzer. Dışardan işin uzmanı olmayan kişilerin fikirleri ile hareket ederken eşin istediği olsun diyerek karar alıp eyleme geçenlerin sonu hüsran olmuştur. Sonuçlarına onlar katlanmadigi için akıl vermekte sakınca görmezler. 

Birde 2, 4, 6 kuralı vardır. İşletmeler 1 yılın sonunda işletme giderini karşılayacak kadar para kazanır fakat 2. Yılında en büyük risk çalışan sayısını 4 den fazlaya çıkarmamak , işletmecinin eğosunun şişmesi, çalışanlari küçümseme ve müdahale ederek yetenekli insanlari elde tutamayarak iş yapanlar değil iş yapamayan kar kalır. 

4. Yılda işletmeyi büyütememek ve yönetemeyerek çalışan sayısını 10 dan fazlaya çıkarmamak, müşteri bulma, satış artıma, iş modeli kuramayanlardan oluşur. İşletmeler de 4 ve altında çalışan varsa o işletme genelde giderini karşılayacak kadar yâda biraz fazla para kazanır. Fakat Online satış yöntemleri olarak ve dijital girişimcilik bunun dışında kalıyor. 

6. Yılda risk ise marka olmuş ve bilinirliği olan işletmenin daha önceki gibi düzgün iş çıkarmaya, eğitime , yönetici yetiştirmeme ve işletme de adil yönetim hatalarından kaynaklanır. Aslına bir işletme altı yılı tamamlayarak 7 yılına başlamışsa artık para kazanın tabiri caiz ise para basan işletme olmuştur. 

Ek olarak şunu yazayım iş kurmak isteyenler genelde sermeye bularak büyük başlamak istiyorlar ne yazık ki bu sermeye bir türlü bir arada istenen rakam olmuyor. Ya gerekli sermeye miktar kadar para kazanana kadar bir işte çalışin . Yâda küçük başlayın. Ama çoğu insan sıfırdan başlamak istemiyor. Aslında iş yapmak istemiyorlar.