Korana virüsden dolayi evde kaldığımız şu günler aslında bize yeniden yapilanma ve eksikleri tespit ederek hazırlık yapmak ve daha iyi bir işletmeci olmak için fırsat olarak değerlendirmek mümkün.  Bizi korku bombardımanı altında bırakan haberleri, işe yaramayan yaşam koçu tavsiyelerini, sonucu olamayan tartışma programlarını, komple teori üretenleri bırakalım işimize bakalım. 

Her işletmeci para kazanarak amaçlarını gerçekleştirmek için satış yapmak ister fakat satış yapmadan önce satış yapacak insan lazım dolayısıyla müşteri bulma ve pazarlama yaparak insanlarda ihtiyaçlistesinde ki yerini ve değiştirmek veya ihtiyaçhaline getirecek pazarlama çalışmaları yaparak satışla sonuçlandırmak gerekir. 

Gelelim evde kaldığımız şu günlerde işletmeler için neler yapabiliriz.

İş planı yapın. Plansız iş yapmak başarısız olmayı garanti altina almış olmak demektir.  İş planı yaparken kendinize ' Bu gün bu işletmeyi kuracak olsaydım neler yapardım' diyerek sorun ve daha önceki deneyim ve işletmeden elde edilen verilerle hangi ürünü ne kadar maliyeti var, ne kadara ve kaçadet satılıyor. Ü retim durumu nedir, ürün kalemlerini tek tek tablo oluşturarak bazı ürünleri eleyin veya geliştirmeye gidin. 

Bazı eğitimlerde 'hap niteliğinde bilgi' veya 'işin sırrı', 'işin büf noktası' gibi kolay ve basit fikirlerle başarı olunur havası yaratıyorlar. İşletmecilik bütünlük işter eksik bilgi bütünlüğü bozarak zarar verir.  Eksik bilgi ile eldeki bütünü kayıp ettirir.  Çok basit olarak inşaat yaptınız fakat 10 luk demir yerini 8 lik demir kullandığınızda o yapı ayakta kalmaz ve mutlaka yıkılır ve doğru yapılan bütün islerin yok olmasına sağlar. 

İş planında, iş nerede, kiminle,  nasıl yapılacak , Pazar analizi,  işletme analizi,  sektördeki trendler. Tedarik,    ekip sayısı ve niteliği,  işletme sermayesi,  ürün fiyatlama, markalaşma,  fiyatlama ve pazarlama, reklam ile satış kanalları, satış sonrası hizmetler, işletme yönetimi ve işletmecilik,  iş akış, finansal modelini oluşturarak yazılı hale getirin. Daha fazlası olan işletme yönetim kitapçığı oluşturun.

Bireysel ve kurumsal markalaşma,  online satış ve pazarlama çalışmalarını bir arada yaparak şu anda online ve çevrim içi satış yapmak,  hizmet sunmak amacıyla sosyal ağlarda,  iletişim uygulamalari, web sitesi ve bloglar izinize yarar.  Son zamanlarda gördüğüm hemen hemen her insan online ortamda offline ( çevrim dışı) pazarlama ve satış yöntemlerini yapmadan online ( çevrim içi) satış kanalını yönlenmis durumda fakat bizler şu anda tam olarak online ile offline dönemin tam ortasındayiz.

Geleneksel pazarlama yöntemleri devam ediyor ve edecek.  Online de kullanılacak.  Tamamen  dijital girişimcilik yapan işletmeler çevrimdisi pazarlama ve satış kanallarını kullanmamayi tercih edebilir. Burada önemli olan hedef kitlenin tercih,  demografi yapısı,  sektör,  fiyatlar, piyasaya göre doğru strateji geliştirmek gerekir. 

Evde kaldığımız bu günlerde online ortamda müşteri bulmak için pazarlama ve satış yapmak amacıyla elimizde bütçeye göre bir çok secenek mevcut. 

Yaptığım danışmanlık hizmetlerinde elde ettiğim verileri göre 150 tl ye kadar facebook ve instagram, e ticaret web sitesi satış yapmak mümkün iken daha  yüksek fiyatlı ürünler için web sitesi ve bloglama yapmak daha iyi sonuçlar veriliyor.  Eğer bir ürüne talep üretimden fazlaysa o zaman direk satış yapmaya yönelmek daha kârlı kalır. 

Oncelikle e ticaret web sitesi ile yapmak isterseniz e ticaret Sitesi yaparak kategori yönetimi yapmak gerekir.  Ve firma sitelerini ürün odaklı, firma odaklı yerini değer odaklı,  müşteri merkezli satış sonuçlu olmalı.  Eğer site yaptıracak kadar bütçeniz yoksa o zaman php nuke hosting alarak ücretsiz e ticaret scriptlerden faydalanmak mümkün. 

O olmasa blogger ve wordpress bloglarda ücretsiz internet adresi alarak küçük bir bütçeyle e Ticaret temalarıni aktif etmekde seçeneklerden biridir.  Ondan sonra domain alarak yönlendirme yaparsınız.  eğer e ticaret yapmak istemiyorsanız kurumsal, bireysel sitelerde blog kurarak domain a yöneldiği gibi park hizmeti veren firmanın dört sayfalik wep tasarımıni kullanmak mümkün. 

Profesyonel görünmek için park hizmeti işinizi görür fakat içeriklerin google de indekslenmesi önemli işe o zaman bloglar veya blog sayfası olam siteler kurtarıcı olur.  Google destekli blogger doğru seo ayarları ile google Webmastere mülk tanımlama ve site haritası indeks yapılırsa yazdığınız yazı google tarafından indekslenmesi başlar. 

Instagram da satış yapmak için marka olmuş bir firma değilsiniz direk yapacağınız hizmet adı ile Instagram adi ile kayıt olarak kurumsal hesap açın. Blog ve web adreside kolay ifade edilen hizmet yada ürün adi içeren olsun fakat firma sitesi firma adı ile uyumlu olsun. 

Facebook sayfası,  web sitesi,  blog,  Instagram hesabı açarak hazırlık yapın. Şimdi bilgisayarin başına oturun ve işinizi dört ile yedi kelimeden oluşan kelimeleri yazın ve Google trends,  Google arama,  Türkiye istatistik kurumu ile sektörün temsil sitesinden o kelimeleri analiz ederek arama,  satış rakamları ve sektörü de rakipleri analiz ederek  işe başlayın. 

İçerik oluşturun.  İçerikler makale,  resim ve video olarak üçe ayrılır.  Makale en az 600 kelime içermesi gerekirken anahtar kelimeler en az üçdefa geçecek şekilde yazın.  Sonra blog ve sitelerde sayfa, Instagram da  etiketle resim ile paylaşın. Instagram da hastaglayin ve en az 10 en fazla 30 kelime olsun. 

Bloglarda 10 makale sonrası müşteri gelmeye başlar.  Sayfa ve Instagram da sayi değil nitelikli doğru hedef kitleye ulaşmak daha iyi sonuçlar verir.  10.000 kişinin takip ettiği blog ve sosyal hesaplarda satış olmazken 1000 kişinin olduğu yerden satış gelir. 

Video içerikler insanlar tarafından daha fazla ilgi görüyor.  Özelikle canlı şekilde içerik üretimi yapmak kesin sonuçlar alıyor.  Video en az 30 sn en fazla 5 dk uzunlukta olmalı.  İyi bir grafik Tasarımı ile yapılan resim ilgiyi kat ve kat artırıyor. 

Blogda, web sitesinde, sayfalarda ve instagramda yorumlara cevap vermeniz etkileşimi artırır, olumsuz yorumlara cevap vermek zorunda değilsiniz fakat silmeyin sildiğiniz anda facebook business manager sizin puanı düşürür ve gösterimi düşer. 

Bu kadar çalışma yaptıktan sonra isteyen facebook, google ve instagramda da satış yapmak için reklam verebilirsiniz.  Burada doğru hedef kitle ve bölge çalışmasi yaptıktan sonra business manager den reklam vermek facebook da pixel olgunlaşma sürecine kadar sabır etmek gerekir.  Instagramda reklam verdiğiniz zaman hemen tepki yani satış gelirken facebook da biraz daha geçgelir. 

Ben ona da para ayırmak istemiyorum derseniz o zaman organik yöntemlerle devam ederek insanların ilgisini çekerseniz ve amacınıza ulaşır bu yalnız biraz zaman alır.  B yazı şu anda işletmesi olanlar için yazıldı bir daha ki yazı para kazanmak üzerini olacak.