“İsrail ordusu kara harekatını neden bekletiyor?” sorusu bölgedeki gündemde yerini koruyor. Konuya dair çeşitli açıklamalar var. Buna göre Hamas’ın rehineleri bırakma ihmali, ABD’nin de bölgedeki üslerini saldırılara hazırlama girişimi için zaman kazanması ve İsrail kamuoyunda azda olsa savaş karşıtlığının olması. Son olarak İsrail ekonomisi özellikle tarım sektörü tehlike sinyalleri veriyor ve bu da etkenler arasında!

İsrail ordusu, ağır kayıplar pahasına da olsa Gazze’ye ve diğer bölgelere kara saldırısı gerçekleştirmek için sabırsızlanıyor. İsrail ordusu yüksek hazırlık seviyesine rağmen siyasi kademenin asla emir veremeyeceğinden korkuyor!

23 Ekim Pazartesi akşam saatlerinde yayınlanan İsrail’in internet haber sitelerinden The Times of Israel'in haberine göre, İsrail ordusu, Hamas terör grubuna karşı savaşta hükümetin belirttiği hedeflere ulaşmak için ordunun Gazze Şeridi'ndeki kara saldırısına er ya da geç başlaması gerektiğine inanıyor.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırıdan sonra Filistin direniş örgütlerinden Hamas’ı yok etme sözü vermişti.

Aynı haberde The Times of Israel, yaklaşık iki hafta süren hava saldırılarının ardından İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin hükümete Gazze Şeridi'ne yapılacak bir kara saldırısına tamamen hazır olduğunu söylediğini ve kendileri için belirlenen hedeflere, saldırı riskini göze alarak ulaşabileceğine inandığını duyurdu.

Yine söz konusu habere göre İsrail ordusu, hükümetin kara saldırısına başlama emrini hiçbir zaman vermeyeceğinden veya bunu uzun bir süre ertelemeyebileceğinden korkuyor.

İsrail ordusu, Hamas'ın daha fazla rehineyi serbest bırakmasının, siyasi liderlerin kara saldırısını geciktirmesine, hatta yarıda durdurmasına yol açabileceğinden endişe ediyor. Geçtiğimiz Cuma gecesi Hamas ABD’li bir anne ve kızını serbest bırakmıştı. Bazı haberlere göre bu, daha fazlasının serbest bırakılabileceği umuduyla kara saldırısının ertelenmesine sağladı.

İsrail ordusu karadan saldırmak için sabırsızlanıyor ve kara saldırısının Hamas'a daha fazla rehineyi serbest bırakması yönünde baskı oluşturabileceğini savunuyor.

23 Ekim Pazartesi günü ABD merkezli medya kuruluşu New York Times (NYT), Beyaz Saray'ın İsrail'in, Hamas tarafından rehin tutulan rehinelerin serbest bırakılması ve Filistin bölgesine insani yardım sağlanması için müzakerelere daha fazla zaman tanınması amacıyla kara operasyonunu ertelemesini istediğini duyurdu. NYT’nin haberinde Adı açıklanmayan birkaç ABD'li yetkilinin verdikleri bilgiye göre, Biden yönetiminin aynı zamanda bölgedeki ABD hedeflerine İran merkezli gruplardan gelebilecek olası saldırılara karşı hazırlıklı olmak istiyor ve bu saldırıların savaş devam ettikçe artacağına inanıyor.

Aynı yetkililer, ABD'nin İsrail'den kara saldırısını durdurmasını istemediğini, ancak beklemesini tavsiye ettiğini ve Washington'un İsrail'in ölümcül saldırının ardından Hamas'ı yok etme amacını hâlâ tam olarak desteklediğini belirtti.

The Times of Israel'in haberinde rehine meselesi gibi ek hususların gecikmelere yol açabileceğine dikkat çekiliyor.

İsrail ordusu Gazze’ye yönelik soykırım saldırını sürdürürken havadan broşürler atmaya devam ediyor. Broşürlerde Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi çağrısı yinelendi. Gazze’de şu an yüzbinlerce Filistinli yaşıyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'ye yönelik kara harekatının, çeşitli stratejik ve taktiksel nedenlerden dolayı geciktiğini söyledi. İsrail devlet televizyonu KAN'da yayımlanan haberde, Hagari, 7 Ekim'den bu yana, "İsrail'e dönük saldırılarda büyük rol oynayan" Hamas'ın hava sisteminde görev alan komutanlardan 5'inin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Sözcü, İsrail ordusunun, İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) ve Askeri İstihbarat Dairesinin (AMAN) talimatıyla, Hamas'a bağlı Kuzey Tümeni'ndeki tanksavar füze sistemi komutanı İbrahim es-Sahar'ı da öldürdüğünü kaydetti.

Gazze'ye yönelik kara harekatıyla ilgili Hagari, "Biz tabi ki hazırız ama çeşitli stratejik ve taktiksel nedenler var. Biz Orta Doğu'nun tamamına bakıyoruz" ifadelerine yer verdi. Yine 23 Ekim Pazartesi günü İsrail ordu radyosu, Tel Aviv'in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi'ne yönelik "kara savaşını ertelemeye" karar verdiğini duyurmuştu.

Bu arada İsrail kamuoyunda azda olsa savaş karşıtlığı mevut. Son olarak İsrail ekonomisi özellikle tarım sektörü tehlike sinyalleri veriyor ve bu da kara harekatının gecikmesindeki etkenler arasında yer alabilir.

Rusya, Hamas'a rehinelerin acilen serbest bırakılması çağrısı yaptı! Rusya, Hamas'a rehinelerin acilen serbest bırakılması çağrısı yaptı!