İsrail, Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası Filistin'deki katliamı sürerken, Güney Afrika, Bolivya, Bangladeş, Komorlar Devleti ve Cibuti harekete geçti. Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının soruşturulması için Güney Afrika, Bolivya, Bangladeş, Komorlar Devleti ve Cibuti’nin, başvuruda bulunduğunu bildirdi.
Bu açıklamada, Savcılık Ofisi'nin daha önce gönderilen önemli kanıtların yanı sıra, hayatta kalanlarla görüşmek, sivil toplum örgütlerini dinlemek ve ilgili ulusal temsilcilerle iletişim kurmak amacıyla Filistin Devleti ve İsrail'i ziyaret etme çalışmalarını sürdüreceği vurgulandı.
Mahkemenin resmi sitesinden yapılan açıklamada, UCM'nin Roma Statüsü kapsamında bir ülkenin, diğer bir ülkenin topraklarında işlenen suçların araştırılması için Savcılığa başvurabileceği vurgulandı.
Filistin'deki duruma ilişkin olarak, Savcılığın 3 Mart 2021'de başlattığı soruşturmanın, 13 Haziran 2014'ten beri Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaşanan olayları içerdiği ifade edildi. Bu soruşturma, Roma Statüsü'ne göre suç oluşturan eylemleri kapsıyor.
Açıklamada, Başsavcı Kerim Han'ın özel bir ekip oluşturarak Filistin'deki durumla ilgili soruşturmayı ilerlettiği ve bu ekip aracılığıyla bilgi toplama, muhafaza etme ve analiz etme çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.
Savcılığa bugüne kadar önemli kanıtların ve bilgilerin gönderildiği ifade edilirken, Savcılık Ofisi'nin hayatta kalanlarla görüşmek, sivil toplum örgütlerini dinlemek ve ilgili ulusal muhataplarla temas etmek amacıyla Filistin Devleti ve İsrail'i ziyaret etme çabalarının devam edeceği vurgulandı.
Ayrıca, UCM'ye, Ukrayna'da yaşanan olaylarla ilgili 39 ülkenin başvuruda bulunduğu ve 3 Mart 2022'de UCM'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığı hatırlatıldı.
Kaynak: HABER MERKEZİ