Kapalıçarşı` nın yanında bulunan Bakırcılar Çarşısı, el yapımı bakır ürünlerin satıldığı otantik bir pazardır. Rehberliğini yaptığım misafirlerimin burası çok ilgilerini çekiyor. Kapılıöarşı`yı gezdikten sonra zamanımız kalırsa mutlaka bakırcılar çarşısında gezdiririm misafirlerime. Bakırcılar Çarşısı, İstanbul Ü niversitesi Merkez Binası bahçesinin doğu ve kuzey duvarları altında bir sıra dükkan halindedir. Burada çeşitli bakır işi levha bakırdan döğme olarak elle yapılmakta ve kazan tencere, kuşhane, sahan, tava, tas, leğen, ibrik, güğüm, bakraç, kova, maşrapa, sini, mangal, şamdan, bakırdan, 'gülabdab' olarak satılmaktadır. Sadece pazarda satılan ürünler değil, çevresindeki tarihi doku da yerli yabancı turistler için benzersiz bir atmosfer sunmaktadır. İstanbul`un büyüsünde, farklı kültürleri içiçe barındırmasının etkisi büyüktür. Bakırcılar Çarşısı da otantik yapısıyla görülmesi gereken yerlerdendir.

Geçmişte mutfak başta olmak üzere günlük hayatın her alanında geniş kullanım alanı bulan bakır eşyalar, günümüzde ağırlıklı olarak süs unsuru olarak salonlarda sergilenmektedir.

Son zamanlarda bakırın alternatifi ürünlerin sağlığa zararlı, buna karşın bakırdan yapılan yapılan kaplarda yapılan yemeklerin daha sağlıklı ve lezzetli olduğunun ortaya çıkması sonucunda mutfaklara dönüş yapan bakırın günlük hayattaki kullanımı yeniden rağbet görmeye başladığını memnuniyetle görüyorum.
Yüzyıllardır süregelen mesleklerini yaşatma savaşı veren bakırcılar, damak tadına önem veren yemek düşkünlerinin halen kullandıkları kazanları, sahanları ve cezveleri de geleneksel yöntemlerle üretmekte, ayrıca ihtiyaçve modaya uygun olarak yeni ürünler geliştirmektedir.
Kapalıçarşı`da Maden döküm &ndash dövme imalatıyla, bakırcıların geleneksel merkezi Kapalıçarşı`ya teğettir. Çünkü bütün bu alanların, Kapalıçarşı kuyumculuğu ile çok yakın teknik ilişkileri vardır.

Bakır eşya, bakırdan ve pirinçdiye tabir edilen bakır ve çinkonun karışımından elde edilen maddeden işlenerek yapılır.

Günümüzde en çok kullanılan maden işleme olan bakır kalaylanarak ev, mutfak ve süs eşyası olarak ilimizde yaygın bir şekilde sürdürülmektedir.
Bakır mamullerinin işlenmesinde çakma ve çizme diye bilinen basit işleme yönteminin dışında bir çekiçve bir çelik kalemle yapılan işlemedir. Bu işleme yönteminde bir tek parçanın işlenmesi bazen haftalarca hatta aylarca sürmektedir.

Anadolu´ da bakırcılık çok eski tarihlere dayanır. Anadolu sanatında önemli bir yeri olan bakır, süslemeye de çok elverişli bir madendir. Kapı tokmakları ve süslemelerinin, mutfak araçlarının, takıların, müzik aletlerinin, hayvan koşumlarının, tarım araçlarının ve mimaride kullanılan araçların yapımında kullanılmaktadır. Asırlardır atölyelerde imal edilen geleneksel bakır eşya formları ve süslemelerinde değişiklikler yapılmış, yeni bakır eşya formları ortaya çıkmıştır. Kazıma tekniğinin yanı sıra zımba tekniği ile de süslemeler yapılmaya başlanmıştır. 1950`li yıllardan itibaren çelik keski ile bakırın üzerine desen işlemeye başlayan ustalar bu sayede bakır eşyalara estetik katmayı da başarmışlardır. Bakırın üzerine tamamen el işçiliği ile desen işlenen bakır ürünler günümüzde tüm dünyanın hayranlığını kazanan sanat eserler arasına girmeyi başarmıştır.