Yaklaşan İTO seçimleri öncesinde İTO Başkanı Şekib Avdagiçile 2018 yılından bugüne İTO Başkanlık döneminde ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği hizmetleri ve yeni döneme yönelik hedefleri üzerine hasbihal ettik.

`height=
İTO Başkanı Şekib Avdagiç

İstanbul iş dünyasının en büyük seçimi olan İTO seçimlerinin ilk etabı olan meslek komitesi seçimleri, 9 Kasım Çarşamba günü Yeşilköy İDTM`de yapılacak. Komite ve iş örgütlerinin büyük teveccühüyle tekrar başkanlığa aday olan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ikinci kez galibiyet için yoğun ve tempolu bir çalışma yürütüyor.

`height=
İstanbul Ticaret Odası merkez yerleşkesi

Yaklaşan İTO seçimlerine ilişkin İttifak gazetemize konuşan Başkan Avdagiç, '81 Komiteden 79`unda ekiplerimizle yarışıyoruz. 1545 kişilik bir ekiple 79 meslek komitesinde seçim çalışmalarını yürütüyoruz. Ekiplerimizden aldığımız bilgiler ve saha araştırmaları 9 Kasım`da da açık ara önde olduğumuzu gösteriyor. İTO`da başlattığımız büyük projelerimizi tamamlamak, tamamlananlara yenisi eklemek için adayız' dedi.

İTO Türkiye`nin en büyük Oda`sı.

700 binden fazla üyesiyle Türkiye`nin en büyük odası olan İstanbul Ticaret Odası, Cumhuriyetin 100`üncü yılında Oda`yı yönetecek yönetimini iki aşamalı seçimle belirleyecek. Önce 9 Kasım`da İTO`nun 81 meslek komitesinin üyeleri seçilecek. İTO Meclis`ine girecek iş insanlarının belirlenmesinin ardından 15 Kasım 2022 Salı günü 21. Dönem İTO Meclisi, Oda`nın Yönetim Kurulu`nu seçecek.

Şekib AvdagiçİTO Platformu`nun ortak adayı.

27 yıldır İTO`da görev alan İTO`nun mevcut Başkanı Şekib Avdagiç, ikinci döneminde yine en iddialı aday. Avdagiç, İTO Platformu`nun ortak adayı olarak seçimlere giriyor.

Avdagiç, '81 Komiteden 79`unda ekiplerimizle yarışıyoruz. 1545 kişilik bir ekiple 79 Komitede seçim çalışmalarını yürütüyoruz' diyen Avdagiç, tek aday olarak girdiği, 2018 yılındaki İTO seçimlerinde 81 Komiteden 72`sini kazanmıştı.

Türkiye İstanbul`dur, İstanbul İTO`dur.

İTO Başkanı ve Başkan Adayı Şekib Avdagiçsorularımızı cevapladı. 

İbrahim Ethem Gören: Şekib Bey, İstanbul Ticaret Odası`nda 27 yıldır görev yapıyorsunuz. 1995 yılından İTO`da neredeyse yer almadığı üst düzey bir görev kalmayan bir Başkan olarak, siz İTO`yu nasıl tanımlarsınız?

`height=

İTO Başkanı ve Başkan Adayı Şekib Avdagiç: İTO, 700 bini aşkın firmanın üye olduğu İstanbul un en büyük büyük meslek örgütü. 700 bin üye işletme ve onların 1,5 milyonu aşkın sahibi ve ortağı ile Türkiye`nin en büyük Odası. Dünyanın da en büyük odalarından biri. Taşıdığı kamu niteliği ile devlet görevi yapan, kendini Türkiye nin gelişmesine adamış bir özel sermaye örgütü. Türkiye deki 3 firmadan biri İTO ya üye. Dolayısıyla İTO tarafından temsil ediliyor. Şüphesiz İTO, firmaların kurulduğu, ticaret sicili işlemlerinin yapıldığı bir merkezdir. Ama aynı zamanda İTO, üyelerini dünya pazarlarına açan bir üstür. 

İTO`nun 140`ıncı yılı.

Bu yıl Odamızın 140`ıncı Yılını kutluyoruz. 'Bu ülke ve bu millet için' İTO, İmparatorluk döneminden Cumhuriyet`e, büyük bir ekonomik ve ticari hamle dönemi başlatmıştır. Ü reticimizin ve tüccarımızın gündemine ithal mallar almak yerine yerli mallar üretmeyi, ihracatı artırmayı, yeni dış pazarlar bulmayı sokmuştur.

İstanbul ekonomisi büyüdükçe, Türkiye daha da ilerledi. Türkiye dünya liginde yükseldikçe İstanbul`un potansiyeli daha da arttı. Şöyle demek de hiçyanlış olmaz. Türkiye İstanbul`dur, İstanbul İTO`dur.

Başkan Avdagiç: İTO`da başladığımız projelere yenilerini eklemek için adayız.

9 Kasım İTO camiası için önemli bir gün. O gün akşam açılacak oy sandıkları, İTO daki 81 Meslek Komitesi Ü yeleri ve bu komitelerden İTO Meclisi nde görev alacak isimleri belirleyecek. Neler söylemek istersiniz?

2018 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz hizmetlerin sonucunda hem üyelerimizden hem de meclis ve komite üyelerimiz ile iş dünyamızı temsil eden örgütlerden gelen teveccüh, yeniden aday olma kararımda etkin oldu. 'Çoğunluk, hatada birleşmez' ilkesi, bugüne kadar ortaya koyduğumuz hizmetlerin takdir gördüğünü gösterdi. Gücünü üyelerinden alan bir kurum olarak, bu da bize yeni yapacağımız projelerimiz için cesaret ve güçverdi.

Sonuçitibariyle Oda başkanlığına aday olma noktasında bu işin bazı gerekleri var. Benim için İTO adaylığı istişare mekanizmasının sonucunda çıkılan bir yol. Tıpkı 2018`de olduğu gibi, bu dönem için de, yapılan istişareler sonucu bu desteği yanımda gördüğüm ve aldığım için adaylığımı paylaştım. Yeni dönemde de inşallah yeni projelerle yola devam edeceğiz. 

Bizler bu çatı altında 'önce üye, önce Türkiye' şiarıyla adım atıyoruz. Yaptığımız her işin arkasında bu prensip var. Bundan sonraki süreçte de aynı ilkeyle hareket edeceğiz. İTO`da başlattığımız büyük projelerimizi tamamlamak, tamamlananlara yenilerini eklemek için adayız. 

İTO çatısı altında 81 komitede, tam bir düzen içinde seçimlere hazırlanıyoruz. Bu süreçte en büyük gücümüz, üyelerimiz. Geçtiğimiz günlerde 700 bin üyeye ulaştık. 700 bin üyeye ulaşmış olmak sayısal bir artıştan çok öte, ticaretin değişen ve gelişen yüzünü de gösteriyor. Kaydını gerçekleştirdiğimiz 700 bininci üyemiz İstanbul Ticaret Odası`nın 140 yıllık başarı hikâyesinin nişanı oldu. Bu, Odamızın olduğu kadar İstanbul ekonomisinin ulaştığı yüksek seviyenin de göstergesidir.

`height=

'İTO`nun 140 yılına 4 altın yıl daha ilave etmeye talibim.'

Nisan 2018 de İTO Başkanı olarak göreve başladınız. Geçen 4.5 yıla baktığınızda neleri başardığınızı düşünüyorsunuz?

İstanbul Ticaret Odası dünyanın en büyük odalarından biri. Dolayısıyla seçimin anlam ve önemi de o kadar büyük. 20`inci dönem İTO Meclisi nde gündeme getirilen talep ve beklentilerine ilişkin, başka hiçbir dönemde olmadığı kadar çok sayıda çalışma yaptık ve tam 60 adet rapor hazırladık. Bu raporları Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve bağlı bulunduğumuz TOBB ile diğer yetkililere anında sunduk. Böylece 20`nci dönem, Oda`ya ulaşan talep ve beklentilerin en fazla dikkate alındığı dönem oldu.

Biz bugünden yarına uzanan faaliyet yolculuğumuzu daha kararlı şekilde sürdüreceğiz. İnanıyoruz ki İstanbul Ticaret Odası büyüdükçe İstanbul büyüyecek, İstanbul büyüdükçe Türkiye gelişmesini ve bölgesinde lider ülke olma hüviyetini devam ettirecektir.

Evet, 21`inci Dönem İTO Başkanlığına adayım. Başladığımız icraatları tamamlamak, projelerimize yenilerini eklemek, İTO`nun 140 yılına 4 altın yıl daha ilave etmek için göreve talibim.

İstanbul Ticaret Odası`nın 20`nci dönemi, Odamız açısından pandemiye rağmen gerçek anlamda bir atılım ve altın yıllar dönemi oldu. Pandemi döneminde firmaların acil sorunlarının çözümünden, Kısa Çalışma Ödeneği, Nefes Kredisi, SGK primi ve vergi indirimleri gibi hükümetin aldığı tedbirlerin altında İTO`nun payı büyük.

Yıllık 1000`i aşkın Meslek Komitesi toplantımızda 1500`ün üzerinde kararla güncel sorunları, çözüm önerilerini gündeme taşıdık. Bu doğrultuda ortaya çıkan onlarca raporla önerilerimizi bakanlıklara ulaştırdık.

Bu dönemde, 700 bin üyemizin tamamını merkeze alan bir yönetim ve faaliyet anlayışı geliştirdik. Dijital Oda olmakla yetinmedik, dijital çağa istikamet veren üyelerin Odası olduk.

İstanbul`u dünya turizminin yanı sıra Kongre ve toplantı turizminin de dünyadaki ilk 10 şehri arasına taşımak için TUGEV ve ICVB`de var gücümüzle çalışıyoruz. İstanbul Ticaret Ü niversitemizi gençlerimizin en çok tercih ettiği bir eğitim kurumlarından birisi oldu. 2021 yılı başından bu yana İstanbul`da yaklaşık 600 bin artan istidamın oluşturulmasında en büyük paydaş olduk. Çin`den Malezya`ya, Ü rdün`den Makedonya`ya, Kolombiya`dan Paraguay`a kadar ticaretimizi geliştirmek için onlarca ticari mutabakat zaptına imza attık. 

İTO nun dijital dönüşümünü tamamladık. Yıllık 6 milyona yakın sayıda ürettiğimiz belgenin yüzde 16 olan dijital evrak üretme oranını yüzde 42`ye çıkarttık. Bu süreci yerli ve milli firmalarla gerçekleştirdik.

İTO Mobil Uygulamamızı Şubat 2021 yılında devreye aldık. 25 bine yakın aktif kullanıcıya ulaştık. Bölge temsilciliklerimizi fiziksel olarak da altyapı olarak da iyileştirdik

`height=

'Metaverse, Blockhain çalışmalarını KOBİ düzeyine indireceğiz.'

Seçildiğiniz takdirde yeni dönemde neler yapmayı hedefliyorsunuz?

Gelecek 4 yıl izleyeceğimiz rotanın merkezinden yine üyelerimiz olacak. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin devamlılığını önemsiyoruz. Tamamlanan inşaat çalışmalarımızın iş dünyasına en etkin fayda getirecek şekilde hizmete alınması konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Ve geleceği İTO`ya, üyemizi geleceğe taşıyacak yeni projelere yoğunlaşacağız. Yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji, e-ticaret, metaverse, blockchain gibi konuları büyük ölçekli işletmelerin ajandası olmaktan çıkarıp, KOBİ düzeyine indirecek çalışmalar üzerine yoğunlaşacağız. Vizyoner projelerle ihracatı, e-ticareti ve inovasyonu üyemizin ufuk çizgisine taşımaya devam edeceğiz.

İTO da tüm meslekleri temsil eden 81 ayrı komite olduğunu söylediniz. 9 Kasım daki seçimler de bu komitelerin üyelerinin belirlenmesi için yapılıyor. Seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Doğru, belirttiğiniz gibi 700 bini aşkın firmanın üye olduğu 81 ayrı meslek komitesi İTO nun temel organları. Gerek ekonomiye dair iş örgütleri, dernekler ve vakıflarla ciddi bir çalışma süreci yürütüyoruz. Seçim çalışmalarımız için üyelerimizle birebir temas da kuruyoruz. Bunu değerli buluyoruz.

Bizim seçim çalışmalarımız İTO Platformu adı altında devam ediyor. Sağduyu sahibi üyelerimiz dinamizm getirdi, arkadaşlarımızın ve merkezimizin telefonları susmuyor. İTO üyeleri, oy kullanmak ve bize desteklerini ifade etmek için, açık ifade ediyorum, geçen seçimden daha büyük bir performans ve gayret gösteriyorlar. İTO`da sağduyunun galip gelmesi için çabalayan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum

Başkan Avdagiç: 9 Kasım da açık ara öndeyiz.

Seçim çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

81 Komiteden 79`unda ekiplerimizle yarışıyoruz. 1545 kişilik bir ekiple 79 Komitede seçim çalışmalarını yürütüyoruz.

2018 yılındaki seçimde 81 Komiteden 72`sini bizim listelerimiz kazanmıştı. Tek aday olarak başkanlık seçimlerine girdim ve büyük bir destekle seçildim. Ekiplerimizden aldığımız bilgiler ve saha araştırmalarımız 9 Kasım`da oy kullanacak üyelerimizin büyük teveccühüne mazhar olduğumuzu ve açık ara önde olduğumuzu gösteriyor.

İş dünyasının en büyük örgütlerinin oluşturduğu İstanbul Ticaret Odası Platformu`nun ortak adayı olarak seçimlere giriyorum. İTO Platformu, MÜ SİAD, TÜ MSİAD, ASKON başta olmak üzere 40`a yakın vakıf ve dernek ile kapsayıcılığı en yüksek yapı.

Geçen 4.5 yılda İTO`da atılım dönemi`ne imza attık. Başarılı bir dönem geçirdik. Tamamlanmamış projelerimizi bitirmek, yeni projelere imza atmak istiyoruz.

YARIN: BAŞKAN AVDAGİÇ`İN DİLİNDEN 10 BAŞLIKTA İTO

Yazı No: 441