Bazı 'alanların' akademide birleştirilmesinin yanlış olduğunu ve sinerji yaratmadığını daha önce yazmıştık.

Güzel Sanatlar? alanı, hangi amaçla ?Mimarlık vb.? ile birleştiriliyor!

https://www.enpolitik.com/yazar/goktan-ay/guzel-sanatlar-alani-hangi-amacla-mimarlik-vb-ile-birlestiriliyor-2674-kose-yazisi

Özellikle 'Güzel Sanatlar' alanı sürekli başka alanlarla birleştiriliyor. Bu yanlışı Ankara Müzik Ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi`nde de gördük. Oysa, Müzik ve Sahne Sanatları Ü niversitesi ve 'Ankara  Güzel Sanatlar Ü niversitesi' doğru yapılanmaydı.

Ama, YÖK bünyesinde böyle bir kontrol yok. Rektörlüklerin gönderdiği her şeye evet diyorlar, yeter ki öğrenci sayısı artsın. Alt yapı var mı-yok mu? önemli değil;

En doğru GSF akademik yapılanması MSGSU`dir, örnek alınmalıdır.

G.S.F.Müzik Bölümleri için Müzik Akademisyenleri ne Düşünüyor?

https://www.enpolitik.com/yazar/goktan-ay/gsfmuzik-bolumleri-icin-muzik-akademisyenleri-ne-dusunuyor-4237-kose-yazisi

Şimdi, yeni üniversitemize destek olmak amacıyla bazı konulardaki düşüncelerimizi belirtelim:

Prof. Dr. Emre Alkin`in rektör olarak görev yatığı ve ismi yeni değişen gençüniversitemiz İstanbul Topkapı Ü niversitesi de maalesef  aynı yanlışa düşmüş ve 'Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi' ni kurmuş..

Önce belirtelim ki, 

1/ Bu fakülte altında 'Gastronomi ve Mutfak Sanatları  Bölümü' olamaz, onun yeri 'Turizm Fakültesi`dir..

2/ Bu fakülte altında 'Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü' olamaz, onun yeri 'İletişim Fakültesi`dir..

Gelelim Müzik Bölümü`ne

'Müzik Bölümü ülkemizin gençyeteneklerini sanat alanına kazandırmayı hedeflemekte ve enstrüman, şan, kompozisyon alanında profesyonel müzisyenler yetiştirmektedir. Müzik Bölümü eğitim süreci boyunca, geleceğin sanatçılarını yetiştirebilmek için öğrencilerine bu alanda pratik yapma imkânı vermektedir. Bölüm klasik eğitimin yanına resitaller, koro çalışmaları, ustalık sınıfları, orkestra çalışmaları gibi konser ve ders etkinlikleri ile bölüm öğrencilerine gerekli deneyimi ve bir kariyer planı sunmaktadır. Ü niversitemizin diğer bölüm ve branşlarıyla ortak yürütülen projelerle birlikte müzik bölümü, performans sanatçıları, sahne sanatları eğitimcileri ile iletişim halinde olmakta ve bölüm öğrencileri, profesyonel hayatları boyunca kendilerine eşlik edecek bir sosyal sanat ortamının içinde yer almaktadırlar.

Bölüm Klasik Batı müziği eğitimini temel almaktadır. Performansçı ve besteci  yetiştirmeyi amaçlayan programımız, teori dersleriyle de desteklenerek müziği bilen icracıları sanat hayatına kazandırmayı hedeflemektedir. İcracılık ve bestecilik derslerinin yanında günümüz koşullarında  müzik üretme gereksinimini karşılayacak ses teknolojileri gibi seçmeli dersler de sunulmaktadır.

Bu bölümün mezunları Türkiye`de ve yurtdışında akademik hayatlarına devam edebilecekleri gibi, bu sanat dalı ile ilgili her alan ve konuda icracı ya da eğitmen olarak yer alabilirler. Müzik teknolojileri ve kompozisyon temelinden hareketle proje müzikleri üretebilmek, ses teknisyenliği yapabilmek bölüm öğrencilerinin yönelebileceği alanlar arasındadır.' 

https://www.topkapi.edu.tr/tr-TR/bolum-baskaninin-mesaji/137649

1/ 'Enstrüman' değil 'enstruman' dır. Ayrıca, YÖK tarafından 'yapılanmada' 'çalgı/çalgılama/çalgı bölümü/çalgı eğitimi, meslek çalgısı v.b.' terimlerin kullanılması kabul edilmiştir. Terminoloji birliği bakımından uygulamalar ortak olmalıdır.

2/ 'Performansçı ve besteci  yetiştirmeyi amaçlayan programımız,..' Performansçı diye bir terminoloji yoktur. Performans sanatçısı' doğru olandır. Dekanlıklar/ Müdürlükler/Bölümler web`de yer alan  'Ana metinlerdeki  Türkçeye' çok  dikkat etmelidir.

3/  'Bölüm Klasik Batı Müziği Eğitimini temel almaktadır.'

Klasik Batı Müziği Dönemleri

Rönesans (1450&ndash 1600)

Barok Dönem (1600&ndash 1750)

Klasik  Dönem (1750&ndash 1820)

Romantik Dönem (1820&ndash 1900)

Modern Dönem (20. yüzyıl ve günümüz)

'Müzikteki Batı Müziği Vesayeti ne olacak?

http://www.musikidergisi.net/?p=2348

İstanbul Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı`nın 1975`de kurulması ile başlayan, Çoksesli ve Türk Müziği beraberliğinin 'üretime olumlu yansıdığı' bilinmektedir. Bölümde 'kesin bir dil kullanılması' düşündürücüdür. Ayrıca yaş ve amaçbakımından  'Konservatuvarlar' varken (şu anda sayısı 38 dir.), bu alanda iddialı olmak da zordur.

Göktan Ay: Konservatuvarlar Sanatçı Yetiştirmeli

https://www.muzikhabercisi.com/14570/roportaj/goktan-ay-konservatuvarlar-sanatci-yetistirmeli.html

  Çünkü, adı ne olursa olsun GSF Müzik Bölümlerinde müzik ara insan gücü yetiştirilmesi daha doğru olacaktır.  

Yazdıklarımızın dikkate alınmasını diliyoruz..

Prof.Dr. Emre  Alkin Hocamıza ve Ü niversitemize başarılar diliyorum; .