Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz bisiklet yollarının işgaller nedeniyle kesintiye uğradığını belirterek, "Ağaç kesmek ile bisikletliye engel olmak arasında fark yok. Aslında aynı şeyi yapıyoruz. İklim değişikliği için karbon salmayan bir aracı engelliyoruz. Bisikletli sayısı çoğalırsa onun yoluna park etmezsek, iklim değişikliği için bir şeyler yapmış oluruz" dedi.

istanbulda-bisiklet-yollari-otoparka-dondu_2358_dhaphoto2

İstanbul'un en önemli sorunlarının başında gelen trafik sorununun çözümü için en önemli alternatiflerin başında bisiklet kullanımının yaygınlaşması gösteriliyor. Bu kapsamda İstanbul'da çok sayıda bisiklet yolu bulunmasına rağmen bu bisiklet yollarının otopark olarak kullanılması bisikletlileri zor durumda bırakıyor. 

istanbulda-bisiklet-yollari-otoparka-dondu_2358_dhaphoto1

Bisiklet yolları otomobiller, kamyon ve hatta TIR’lar için otopark haline dönmüş durumda. Yaşanan işgaller nedeniyle bisiklet yolu kesintiye uğrayan bisiklet kullanıcıları da trafiğe girmek zorunda kalıyor. Gaziosmanpaşa'da ve Caddebostan'da yeni yapılan Prof. Dr. Hulusi Behçet Caddesi'nde de durum aynı. Otomobillerle ilgili tedbirlerin alındığı noktada ise motosiklet sürücüleri bisiklet yollarını kullanıyor. Cezaların da caydırıcı olmayışı da bisiklet yollarının işgalden kurtarılmasını engelliyor.

istanbulda-bisiklet-yollari-otoparka-dondu_2358_dhaphoto6

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN KARBON SALMAYAN BİR ARACI ENGELLİYORUZ"

Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, bisikletlinin yolununun engellenmesi ile ağaç kesmek arasında bir fark olmadığını belirterek, "Bisiklet yolları, çağdaş bir gelecek için çözüm ortağı. Hem iklim değişikliğini durdurmak, hem teneffüs ettiğimiz hava kalitesini iyileştirmek, hem daha az zehir solumak daha doğrusu hem bu arada tasarruf yapmak için faydalı. Eğer bisikletlinin yoluna park ederse aslında kendi bindiği dalı kesiyor. Bisikletli o yolu kullanamadığı için arabaya bindiğinde trafik daha çok sıkışıyor. Ne kadar çok bisikletli olursa trafik o kadar rahatlayacak. Ağaç kesmek ile bisikletliye engel olmak arasında fark yok. Aslında aynı şeyi yapıyoruz. İklim değişikliği için karbon salmayan bir aracı engelliyoruz. Bisikletli sayısı çoğalırsa onun yoluna park etmezsek, iklim değişikliği için bir şeyler yapmış oluruz" ifadelerine yer verdi.

İstanbul’da kedi yüzünden silahlı çatışma çıktı, yoldan geçen kurye vuruldu İstanbul’da kedi yüzünden silahlı çatışma çıktı, yoldan geçen kurye vuruldu

istanbulda-bisiklet-yollari-otoparka-dondu_2358_dhaphoto5

"KAMU SPOTLARI YAPILMALI"

Kamu spotları önerisinde bulunan Murat Suyabatmaz, "Bunun için aslında yapılması gereken en doğru şey kamu spotları. Yerel yönetimlerin bunu kamu spotu yapması gerekiyor. Bisikletin ne kadar sağlıklı, çevreci, ekonomik olduğunu dünyaya ne kadar faydalı olduğunu anlatacak. Hem de devletimiz aynı yaya geçitlerinde olduğu gibi kamu spotları yapıp bisikletlinin haklarını topluma anlatmalı.” dedi. (DHA)