Bu makalemde İstanbul’da artan çevre kirliliği ve araçların çevreye verdiği zarardan bahsedeceğim.

İstanbul’da araç sayısı 4 milyon 910 bin 10 ve nüfus 15 milyon 907 bin 951 kişi oldu. Artan nüfusla beraber araç sayılarında da gözle görülür bir artış meydana geldi. Adete İstanbul trafik bakımından bir hayli insana ortaya çıkardığı kötü gazlarla zarar veriyor. İstanbul’da artan nüfus ve çevre kirliliği aynı paralelde hareket etmektedir. İstanbul en çok tüketim yapan Türkiye’nin şehirlerinden birisidir. Yediğimiz besinler, arabaya koyduğumuz benzin, markette kullanılan plastik malzemeleri, evden çıkan çöp sayısıyla bir hayli belediyecilik konusunda iyi olmamız gerektiği ön plana çıkıyor

Dizel ve benzinli araçlar çevreye zarar veriyor

Dizel ve benzin çeşitli şekillerde atmosfere karışan zararlı gazlar ozon tabakasına zarar veriyor. Verilen zarar hiç hafife alınmayacak kadar şiddetli. Örnek verecek olursak Ozon tabakasının incelmesine ve bundan dolayı iklim değişikliklerine diğer bir taraftan da buzulların erimesine sebebiyet veriyor.

Peki İstanbul çevre kirliliğinin neresinde?

Türkiye’de daha yeni elektrikli araçlar satışa çıkmıştır. Geçtiğimiz 10 yıl içinde çevreye duyarlı vatandaşlar elektrikli araçlar almaya başladı. Fakat buradaki sorun elektrikli araç sayısının kullanımının İstanbul’da bir hayli az olmasıdır. İnsanlar dizel ve benzinliyi ağırlıklı olarak kullanmaktadır. Bu durumda İstanbul çevreye kirliliği bakımından havaya çok sayıda zararlı gaz bırakmaktadır.

Belediyeler çevre kirliliğini kontrol altına almalı

Belediyeler çevre kirliliği için çalışmalarını son sürat hızlandırmalıdır. Zira çevre kirliliği kontrol altına alınamazsa hastalıklar, hastalıklara bağlı kanserler, bağışıklık sisteminde bozukluklar meydana gelebilir. Bu durum İstanbul halkı için son derece ciddi riskler barındırabilir.

Çevre kirliliğini azaltmak için ne yapılabilir?

Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması için kampanyalar düzenlenebilir

Elektrikli batarya fabrikaları kurulabilir ve taşıtların çevreye verdiği zarar önlenebilir

Benzinli ve dizel tüm araçlar elektrikliye çevrilebilir

Elektrikli araç kullanımı için ödeme kolaylığı sağlanarak teşvik konusunda daha önemli adımlar atılabilir