Yaklaşık altı ay önce gerçekleşen 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin üzerinden zaman geçti ve şimdi yerel seçimlere doğru yol alırken, kamuoyu araştırmaları hızla devam ediyor.

Son olarak, Yöneylem Araştırma tarafından 6-8 Kasım tarihleri arasında 27 ilde yapılan seçim anketi çalışması gündeme geldi. 2 bin 400 kişiyle gerçekleştirilen araştırmada, katılımcılara “Bu Pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, anketin sonuçlarını paylaştı.

Ankete katılanların tercihleri şu şekilde ortaya çıktı:

AK Parti: %32,9

CHP: %24,3

MHP: %10

HEDEP: %9,3

İYİ Parti: %7,4

Yeniden Refah Partisi: %4,1

Türkiye İşçi Partisi: %4

Zafer Partisi: %3

Diğer: %5

Derya Kömürcü, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

AK Parti'de temayül yoklaması sonuçları belli oldu! İstanbul, Ankara ve İzmir'de sürpriz isimler AK Parti'de temayül yoklaması sonuçları belli oldu! İstanbul, Ankara ve İzmir'de sürpriz isimler

"CHP Kurultayının geçmesini bekledik. Bu araştırmayla özellikle CHP'de genel başkan değişikliği durumundaki seçmen tutumunu da ölçmek istedik. Bu açıdan önemli bir araştırma oldu ve bize bir değişimi gösterdi. Önceki araştırmamızda seçmenlerin %75'i kendilerini 'çaresiz, öfkeli ve bıkkın' olarak ifade ediyordu, ki bu oran CHP seçmenlerinde daha yüksekti. Ancak bugünkü araştırmamızda tablo değişmiş gözüküyor.

DEĞİŞİM SEÇMENE YANSIDI MI?

Kurultayın değişim getirdiğini görüyoruz. Geçen ay oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı %12 idi, şimdi ise bu rakamın azaldığını görüyoruz. Geçen ayın önemli olaylarından biri CHP kurultayıydı. CHP'nin puanının 2 puan arttığını gözlemliyoruz. Ancak AK Parti'de bir yükseliş var ve burada İsrail'in Gazze saldırılarının etkili olduğunu görüyoruz. Temmuz ve Ağustos aylarındaki zamların ardından AK Parti  içinde de ciddi bir tepki var. Ancak ekonomik sıkıntılar bir şekilde yeniden kabullenilmiş gibi duruyor. Dikkat çeken bir nokta daha var: Seçmen tepkileri ve bu tür ortamlarda merkez dışı marjinal partilerin yükselişi olasılığı konuşulmuştu. Ancak bu sefer, Zafer Partisi gibi partilerin gerilediğini görüyoruz. Bu da seçmenlerin ana akım siyasete ilgi göstermeye başladığını gösteriyor.

CHP'ye yönelik tutumda değişiklik CHP kurultayı sonrasında olumlu bir başlangıç yaptı. Öncelikle kendi seçmenini motive etti ve memnun eden bir tablo oluşturdu. Parti içinde bölünme veya kızgınlık gibi durumlar gözlenmiyor gibi."

Kaynak: HABER MERKEZİ