14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan seçimlerde bir çok ilkler yaşandı. Cumhurbaşkanlığı yarışında dört ay yarışacaktı. Ancak Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce seçime üçgün kala yarıştan seçildi. Seçim pusulasındaki yeri çıkarılamadığı için Ona da oy çıktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 28. dönem seçimi tamamlanırken, ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Azınlıklara mensup iki aday milletvekili seçildi. Bunlardan biri Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili Ermeni asıllı Sevan Sıvacıoğlu. ve Yeşil Sol Partisi’nden Mardin adayı Süryani asıllı George Aslan.   Kadın milletvekili sayısı arttı

Seçim sonuçlarına göre parlamentodaki kadın milletvekili sayısı 121 oldu ve bu cumhuriyet tarihi boyunca kadınların en yüksek temsile ulaştı. AKP'den 50, CHP'den 30, Yeşil Sol Parti'den 30, İYİ Parti'den 6, MHP'den 4, TİP'ten ise bir kadın milletvekili seçildi. Nevşehir ve Giresun, ilk kez Meclis'e kadın milletvekili gönderdi. Aralarında Adıyaman, Aksaray, Erzurum, Karaman, Ordu, Zonguldak'ın da bulunduğu 30 ilde ise sadece erkek adaylar seçildi.

Seçim İttifakı!

Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak seçime girdiler. Bir kere meclise 1980 tarihinde sona meclise en fazla partili bir meclisle temsil edilecek. Türkiye İşçi Partisi'nden, Yeniden Refah Partisi'ne kadar yeni mecliste 15 parti ve beş grup ile renkli simalar arz-ı endam edecekler.

İttifakta sürpriz yapan parti ise Yeniden Refah Partisi ve ATA ittifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan olmuştur. İleride bu iki isimi de sık sık duymamız olasıdır. Yeniden Refah Partisi Fatih Erbakan ile birlikte 5 milletvekili çıkardı. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, Meclis'e yeni giren genel başkanlar oldu.

İlk defa bu seçimde oy veren “x” ve “y” kuşağının oranı yüzde sekiz civarında olan gençler, seçimin önemli belirleyicileri olmuştur. Bu seçimde lobicilik sosyal medya yoluyla yapılmış ve genceler arasında etkili olmuştur. Seçimlerin bir başka önemli göstergesi sağın yüzde 65, solun yüzde 35 oy dağılımına sahip olduğu görülmüştür. Yurtdışındaki oylar ilk defa bu kadar önemli ve belirleyici bir konuma gelmiştir. 

DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin CHP oylarını artıracak sinerji yaratmadı ve parti psikolojik sınır olan yüzde 30 üstü oy hedefine ulaşamadı. Oy artışının sınırlı kalmasındaki bir başka etken olarak da CHP seçmeninin listelerinden muhafazakar partilerin adaylarına oy vermekten kaçınması ve listelere tepkiler olarak yorumlanabilir. Ancak, CHP kökenli bir isim olan TDP; Genel Başkanı Mustafa Sarıgül'ün adaylığı, sonuçlara olumlu yansıdı. 

Karizmatik lider Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en öne çıkan özelliklerinden biri karizmatik lider oluşudur. Türk halkı iş yapan, çare bulan, hizmet götürün idarecileri sever. Türk seçmeninin istediği lider tipi Recep Tayyip Erdoğan olduğu için her seçimde vatandaş en fazla oy vererek ödüllendirmektedir. Bu nedenle bu seçimin galibi hiçşüphesiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş dönem üst üste seçilerek ve seçimlerden galip çıkarak dünya siyaset tarihine geçecek zafer kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, girdiği seçimlerde hep birinci parti olarak çıktı. Erdoğan bu başarısını; korona salgını, Ukrayna savaşı, 18 vilayetimizi yıkan depremler ve borsa/döviz krizlerine rağmen gerçekleştirdi.. FETÖve diğer dış uzantılı kamuoyunu etkileme araçlarının tesirsiz olduğu ortaya çıkmış yalan üzerine siyaset yapılamayacağı ve bunların siyasette ciddi bir ağırlıkları olmadığı görüldü. Anket şirketlerinin yanlış ve abartılı tahminleri, kamuoyunu yanıltmaya dönük çalışmaları ve Batı’nın Erdoğan aleyhine propagandası tutmadı. 

Sinan Oğan faktörü!

Sinan Oğan’ın medya desteği olmadan elde ettiği başarı takdire şayandır. Oğan, eski MHP milletvekili,  milliyetçi ve aydın bir akademisyendir. Sinan Oğan'ın aldığı desteğin sosyolojik tabanı farklı olsa da aldığı yüzde 5.2’lik oy  gözden kaçmamalıdır. Oğan, 28 Mayıs'ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceğini ilan etmiştir. Bu destek Erdoğan için hem stratejik hem de siyasi bakımdan gücüne güçkadarken, Oğan’ın siyasi geleceği bakımından da önemlidir. Görünen o ki istikbalde Oğan’ı Cumhur İttifakı içinde görmek şaşırtıcı olmayacaktır.  

Seçimin sonucu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde durduğu seçime rehavet gösterilmesidir. Çünkü Cumhur İttifakı partileri iyi çalışırlarsa Recep Tayyip Erdoğan’ın alacağı oy yüzde 58, iyi çalışmazlarsa alacakları oy yüzde 53 civarında bir oy ile yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması an meseledir. Hatta tahmin edilmeyen oy patlaması yapması da ihtimal dahilindedir. 

Seçimlerde Anadolu irfanı okumuş cehaleti mağlup edecektir. 28 Mayıs seçimleri 27 Mayıs'la başlayan darbelerin reddi, 29 Mayıs'ın habercisi olacaktır. 

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda önümüzdeki yıl yapılacak mahalli idareler seçimlerinde CHP'nin büyük şehirleri kaybedeceği ihtimal güçlenecektir. Görünen o ki Erdoğan, ikinci turda da halkın büyük teveccühünü kazanarak yeniden aynı koltuğa oturacağı içeride ve dışarıda yüksek sesle dillendirilmektedir. Çünkü perşembenin gelişi çarşambadan bellidir vesselam.