Mübarek ramazanı uğurlama, bayramı karşılama günlerine doğru ilerliyoruz. İyilik hislerimizin en güçlü olduğu bugünlerde insanlarımızın hayırda yarıştığını gözlemleyebiliyoruz. Birbirinden bağımsız binlerce dernek, vakıf, organizasyon ve bireysel girişimler ihtiyaçsahiplerine yardım etmek, onlara bir nebze olsun katkı sağlamak için çaba harcıyor; İşte bu çabalardan birinden, takdir edilesi bir girişimden ve en geniş katılımlı hayır çalışmasından söz etmek istiyorum.

'Bir TV programından çok daha fazlası' olarak tanımladığı programıyla Türkiye`nin en çok izlenen ve en çok konuşulan televizyoncusu olmayı yıllardır başaran Müge Anlı, ramazanın gelişiyle birlikte dikkat çekici bir kampanyanın startını vermişti. Daha önceki yıllarda da benzerlerini düzenleyen Müge Anlı bu defa Kızılay için aşevi yapmak üzere yola çıktı. Arakanlı müslümanlar için Bangladeş`te geçtiğimiz yıl 'Müge Anlı ve Dostları Mahallesi'ni kurmuş, bu yıl ise Erzurum ve Gaziantep`te 'Müge Anlı ve Dostları Aşevi'ni hizmete sokmak için çağrıda bulunmuştu.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık ile kampanyanın çağrısını yaparken iki sabit, bir mobil aşevi hedefleyen Müge Anlı, bunun için izleyicilerinden 10 TL karşılığı SMS göndermelerini ve hesap numaralarına bağış yapmalarını istedi. Kendisinin yaptığı bağış ile başlayan kampanyada daha bir saat bile olmadan 100 bin kişinin SMS attığını görmek hakikaten şaşırtıcı bir sonuçtu.

İzleyicisiyle her zaman çok sıkı ve sıcak bir bağ kurmasıyla dikkat çeken Anlı`nın aynı zamanda bu izleyiciyi iyiliğe yönlendirebilmesi, onlardaki iyilik potansiyelini harekete geçirebilmesi takdir edilesi bir girişimdi. Tek bir TV programıyla tek bir çağrıyla ulaştığı rakamlar sadece etkileyici değil aynı zamanda üzerine uzun uzun düşünmemizi gerektiren pek çok gerçeği işaret ediyordu. Ü çaşevi için ihtiyaçduyulan 3 milyon liraya neredeyse henüz programın canlı yayını sona ermeden ulaşılmıştı. Erzurum ve Gaziantep`te kurulacak ve günde üçöğün sıcak yemek dağıtacak aşevi için ihtiyaçduyulan para toplanmış, mobil aşevi için ise çok küçük bir miktara daha gerek duyuluyordu.

İlk günün sonunda 175 bin civarında gönderilen SMS, sadece toplanan para miktarının büyüklüğüyle değil aynı zamanda katılımın fazlalığıyla da gurur vericiydi. Bir TV programcısı için olağanüstü başarıya işaret ediyordu. Sabah saat 10.00`da başlayan ve televizyon profesyonelleri için en hareketsiz saatlerden birinde yaptığı çağrıyla üçsaat içinde sadece telefonlarıyla 175 bin kişinin içindeki iyilik duygusunu açığa çıkartabilmişti. Bunun dışında yurt içinden ve dışından hesap numaralarına yatırılan yardımlar da söz konusuydu.

Birkaçgün daha devam eden kampanyada ulaşılan görkemli rakamlar sadece toplanan para miktarıyla değil katılımcı gücü harekete geçirebilme yönüyle de üzerinde düşünülmesini gerektiriyor. Müge Anlı`nın sadece programın açılışında birkaçdakika süren çağrısıyla 344 bin kişi SMS göndermiş ve banka hesaplarına yatırılanların da dahil edilmesiyle 5 milyon 200 bin lira toplanmıştı. Bu rakam öngörülen 3 aşevinden çok daha fazlası demekti. 2 sabit 3 mobil aşevi için ihtiyaçduyulan para miktarı aşılmış 6 aşevine yetecek bir rakama doğru gidiliyordu.

Sadece bir TV programından çok daha fazlası değildi karşımızdaki tablo aynı zamanda büyük bir iyilik potansiyeliydi görmemiz gereken; 80 milyonluk bir ülkede neredeyse her 200 kişiden biri bu kampanyaya katkı sağlamıştı. Sadece gazetecilik ve televizyonculuk başarısıyla açıklanamayacak bu durum, bir toplumsal liderliğin varlığına da işaret ediyordu. Sadece ekran karşısında oturduğu varsayılan izleyici, dinamik bir varlığa dönüşüyor ve içindeki iyilik duygusunu doğru mesajlarla doğru projelere yönlendirebiliyordu. Bu güçaynı zamanda sarsılmaz bir güvene de işaret ediyor. Her televizyoncunun gıptayla bakacağı bu güven duygusunun nasıl güçlü bir dayanışmaya dönüştüğünü sosyologların dikkatle incelemesini öneririm.

Herkesin hepimizin içindeki iyilik duygusunun harekete geçmesi ve mübarek ramazan ayında tüm topluma iyiliğin hakim olması dileğiyle;