'Kültür ordusu olmadan, savaş ordusunun zaferi sönük kalacaktır.'

Milleti, millet yapan unsurlardan biri toplumun iyi eğiticilere sahip olmasıdır. Eğitimciler ya da doğruyu öğretmeyi kendisine hedef seçen her insan gönül tellerine dokunmak, hitap etmek zorundadır. Gönül sevgiyle, sulanmalı ve büyütülmelidir. Sevgiden, insanlıktan, doğrudan, güzelden ve bütün güzel hasletlerden mahrum kalan gönül nefsin bin bir çeşit arzu ve hevesine yenik düşecektir.

Sevgi dolu gönüllerin önünde, hiçbir engel duramaz. Eğitim orduları, bu müspet vasıflarla donatılmalıdır. Bir ülkenin topyekû n doğruları, güzellikleri haykırması ve bu güzellikleri, hayatın her alanına yansıtması üzerimizdeki karanlığın, cahilliğin kaybolması anlamına gelecektir.

Kalem tutan el, silah tutan ele yön verecektir. Kalem sevgi, umut, başarı, ışık, huzur, araştırma demektir.

Canla başla kalem tutan, kitap okuyan, okumayı seven, sevdiren, toplumun meselelerine duyarsız kalmayan bir ordu kurmalıyız. Her fert kalem ordusunun bir çalışanı olmayı arzu etmelidir. Kalem tutan orduların sayısı çoğaldıkça mevsimlerin o anlatılamaz ve baş döndürücü güzelliği bütün insanlığı büyüleyecektir. Cehaletle savaşan ve gönüllülük esasıyla oluşan bir ordudan bahsediyoruz.

Karanlığın, karamsarlığın, kötülüğün, cahilliğin yegâne düşmanı eğitimdir. Kur`an-ı Kerim`in ilk ayeti oku emriyle başlar. 'Yaradan Rabbinin adıyla oku!' yavrusunu eğitim yuvasına teslim eden bir veli, 'Eti senin kemiği benim.' der. Bunu diyen veli kaldı mı? Kim bilir! 

'İlim Çin`de de olsa gidip öğreniniz.' buyuruyor Peygamber Efendimiz. Kelimeler aydınlatacak karanlıkları. Her harf dünyanın farklı bir meselesine açılan kapı olacak. Bu kapı mesele çıkaran değil, mesele çözen, gönül teline seslenen ilim bahçelerine açılan kapılar olacaktır.

Çocuklarımızın saf yüreklerine, sevginin ve güzelliğin her tonunu işlemeliyiz. Her öğretici anne, baba, öğretmen, yönetici bu sevginin bir neferi olmalıdır. Öfkenin, kinin, karamsarlığın, hilenin, yalanın olmadığı bir mahalle, şehir, ülke -biraz daha büyük düşünelim, dünya- hayal ediyorsak sevginin ve huzurun bendesi olmalıyız. Güzellikler katlanarak artacaktır kalemin ve bilginin dünyasında.

Meşhur bir söz vardır: 'Ağacın kalitesi özünden, insanın kalitesi de sözünden anlaşılır.' Yaş, insanı olgunlaştırmaz, yaşadıkları olgunlaştırır. Kaliteli nesiller kalemin yazdıklarıyla artacaktır. 

Kötü insanları ne kadar hapse atarsak atalım ne kadar öldürürsek öldürelim hep devamı gelecektir. Keşke hiçolmasa!  Ancak bu insanların çocuklarını yani yavrularımızı, göz bebeklerimizi kalem ordusu dediğimiz eğitim camiasıyla eğitebilirsek o zaman güzel sonuçlara ulaşırız. 'Bir neslin ihyâsı kötülerin imhâsıyla değil, yeni neslin eğitim ve terbiyesi ile mümkündür.'

Bu terbiye olmadan, edep kurallarını gönüllerine işlemeden yol yordam öğretemeyiz. Vicdan olgunlaşırsa dolu başak misâli boynunu bükecektir. Kalemin gücü özlenen bu sevgi tohumlarını yeryüzüne serpiştirecektir. Sevgi büyüdükçe sarılmadık yara kalmayacaktır.