Yukon paleontologlarının Dawson City yakınlarındaki altın sahasında buldukları bir sincap mumyası
Buz Devri sincabı aslında birkaç yıl önce bulundu, ancak duyurusu şimdi yapılıyor, çünkü hükûmet ölü kemirgeni Whitehorse’daki Yukon’da sergilenmek üzere hazırlıyor.

Bu mumyalaşmış hayvan, ilk bakışta kurumuş bir kahverengi kürk ve deri yığınından çok daha fazlası gibi görünmüyor.

Çekilen röntgen, kalıntıların içinde sağlam bir kemik yapısı olduğunu ortaya çıkardı
Yukon hükûmeti paleontoloğu Grant Zazula, “Küçük elleri ve pençeleri, küçük bir kuyruğu ve sonra kulakları görene kadar pek tanınması mümkün değil.” diyor.

“Ben her zaman kemikleri inceliyorum ve bunlar çok heyecan verici. Ama mükemmel bir şekilde korunmuş bir hayvan gördüğünüzde, özellikle de 30.000 yaşındaysa ve yüzünü, derisini, tüylerini görebiliyorsanız, bu gerçekten çok özel.”

Hayvan aslında 2018’de Yukon, Dawson City yakınlarındaki Hester Creek’te çalışan bir madenci tarafından bulundu.

Madenciler, Klondike altın sahalarında rutin olarak Buz Devri kemikleri ve fosilleri buluyorlar. Son yıllardaki en heyecan verici buluntulardan ikisi, mumyalaşmış bir kurt yavrusu ve bir yavru mamut olmuştu.

Günümüzde Yukon’da hala yaygın olan kutup yer sincapları, kış uykusu için yeraltında yuvalar veya zulalar yapıyor. Zazula, Buz Devri yuvalarının Klondike permafrostunda sık sık korunduğunu söylüyor. Bütün halde mumyalaşmış bir sincap ise çok daha sıra dışı.

Zazula, sincapların incelenmesi için özellikle ilginç bir tür olduğunu çünkü mamutların veya Scimitar kedilerinin aksine, Buzul Çağı’ndan sonra Yukon’da hayatta kaldıklarını söylüyor.

Zazula, “Bugün burada bulduğumuz hayvanlar aslında oldukça dayanıklı çünkü geçmişte sayısız değişikliğe katlanmak zorunda kaldılar. Bu, gelecekteki iklim değişikliğinin bu hayvanları nasıl etkileyeceğini düşünmeye çalışmak açısından gerçekten önemli bir ders.” diyor.

sincap

Röntgen, sincap mumyasının ‘harika durumda’ olduğunu gösteriyor
Zazula sincap mumyasını daha iyi görmek istedi ve onu röntgen çekebilmek için Whitehorse’ta bir veteriner olan Dr. Jess Heath’e getirdi.

Heath, “Birinin bu kalıntıya bakarak bu sincabı tanımasından çok etkilendim, çünkü ilk bakışta kahverengi bir kayaya benziyor.” diyor.

sincap 3

Mumyalaşmış sincabın yaklaşık 30.000 yaşında olduğu tahmin ediliyor.
Heath, röntgen filminin pek bir şey göstereceğinden emin değildi. Hayvan o kadar “buruşmuştu” ki, bazen mumyalaşmış hayvanların kemikleri zamanla kalsiyum kaybediyor ve bu da X ışınlarını daha az net hale getiriyor.

Ancak bu örnekte böyle bir sorun yoktu. X-ışınları, kahverengi kalıntının içinde katı bir kemik yapısını açıkça gösterdi. Heath, “Harika durumda olduğunu ve uyuyormuş gibi kıvrıldığını görebildik.” diyor.

X-ışını, öldüğünde muhtemelen kış uykusunun ilk yılında olan genç bir sincap olduğunu gösterdi. Ancak hayvanı neyin öldürdüğü belirsiz.

Zazula, Beringia Merkezi yeniden açıldığında insanların sincabı görmesinden heyecan duyduğunu söylüyor. Yakın zamanda Ottawa’daki bir koleksiyondan Yukon’a iade edilen Klondike’de onlarca yıl önce bulunan mumyalaşmış siyah ayaklı bir gelincikle birlikte sergilenecek.

sincap 2

Zazula, “Çocuklar için gerçekten heyecanlıyım. Bu hayvanları görebilecekler ve Buz Devri’ndeki yaşamı gerçekten düşünebilecekler. Genellik Buz Devri hayvanları olarak sık sık yünlü mamutları düşünüyoruz, ancak bu yünlü mamutların ayaklarının altında yaşayan küçük yaratıklar hakkında da öğrenilecek çok şey var.” diyor.

Editör: Mehmet Köşker