Kanal İstanbul, denizcilik, ulaşım ve uluslararası ilişkiler tarihini değiştirecek olan bir devlet ve millet projesidir. Aziz vatanın istiklâlinin, gelecek nesillerimizin istikbalinin garantisidir. İstanbul boğazımızı koruma, kurtarma, hürriyetini teminat altına alma projesidir.

56 kurum ve kuruluş, belediye, üniversite, 200`den fazla bilim adamımızın, medya ve vatandaşlarımızın yardımları ile hazırlanan ve Türkiye`nin en kapsamlı projesi olan Kanal İstanbul`un son ÇED raporunda projenin yatırım maliyeti yine 75 milyar TL olarak açıklandı. Rapora göre 45 km uzunluğunda, 20.5 metre derinliğinde ve en dar yerinde 275 metre genişlikte olan ve Küçükçekmece Gölü &ndash Sazlıdere Barajı &ndash Terkos Gölü doğusunu takip eden güzergâhın inşaat çalışmalarının 7 yıl içerisinde tamamlanması ve gerekli bakımların yapılması kaydıyla en az 100 yıl hizmet etmesi öngörülüyor.

Her iki kenarında, Deprem Dönüşümlü Rezerv Konut Alanı`nda, 500 bin nüfusuyla dünyanın en geniş akıllı şehri kurulacak. Bütün konutlar, mahalle kültürümüzü yansıtan, az katlı, yatay mimarinin hâkim olduğu bir anlayışla inşa edilecektir. Projede sosyal yaşama alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, millet bahçeleri ve ekolojik koridorlar... bulunmaktadır. Bütün plânlama çalışmaları tamamlandı. 1/100.000 ölçekli çevre düzeni plânı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plânı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plânları bitti ve temeli atıldı.