`height=

Bir öğretmen ve idareci olarak uzun zamandır eğitim, öğretimle ilgili filmleri takip etmeye ve izleme çalışıyorum. 2011 yapımı 'Beyond the Blackboard' isimli bu filmi şimdiye kadar izlememiş olmama üzüldüm. Nasıl olmuşsa gözümden kaçmış. İzlerken çok etkilendiğim, zaman zaman boğazımın düğümlendiği, keşke benim de böyle bir öğretmenim olsaydı ya da ben de böyle bir öğretmen olsaydım dediğim harika bir film. Filmin gerçek bir hikâyeye dayanması da etkisini bir o kadar artırmış bence. 

Şimdi film üzerine aldığım notlar ve düşüncelerle devam edelim isterseniz.

1. İnanmak 

İnanmış bir öğretmenin neler yapabileceğinin sınırı yok. Kendisinin bile baştan kestiremediği kadar büyük etkiler uyandırabilir çocukların hayatında.

Adı bile olmayan, okul bile denilmeyecek kadar kötü koşullara sahip olan bir yeri adeta elleriyle baştan oluşturabilir, hem de tek başına ve tamamen kendi imkanlarıyla. Yeter ki inansın. Tıpkı Stacey Bess gibi.

Öğretmenin yaktığı ateş hızla etrafı aydınlatmaya başlar. Öğretmenin azmi, inancı hızla etrafı etkilemeye başlar. Önce öğrenciler, sonra aileler, sonra okul yöneticileri ve yakın çevre. Herkes, öğretmenin yaktığı meşalenin aydınlığında uyanmaya başlar.

2. Ortamı İyileştirmek

Öğretmenliğin sadece hazır bir sınıfa girip ders vermek olmadığını çok etkileyici bir şekilde gösteriyor kahramanımız. Önce fiziksel koşulları iyileştirmekle işe başlıyor. Harabe vaziyetteki bir barakayı kendi imkanlarıyla güzelleştiriyor, ortamı iyileştiriyor. Biliyor ki etkili öğretmenlik yapabilmek için öncelikle çocukların rahat ve güzel bir sınıf ortamına sahip olması ve bu ortamın eğitimsel materyallerle donatılması gerekiyor. Stacey Bess, bu ortamın oluşturulması için gereken her şeyi yapıyor, birilerinin hazırlamasını beklemiyor. Bizzat kendisi, kendi imkanlarıyla oluşturuyor. Öğretmenin çabasını gören bazı ebeveynler ve öğrenciler de yardımcı olmaya başlıyor. 

3. Yüreklerine Dokunmak ve Samimiyet

Siz, çocukların yüreklerine dokunduğunuzda onların nasıl koca yüreklere dönüşeceklerini tahmin bile edemezsiniz. Sizin küçük bir gülümsemeniz, sevginiz ve onlara verdiğiniz değer karşısında adeta coşar onların taze gönülleri ve neleri varsa size armağan etmek isterler.  En değerli oyuncaklarını, en değerli cümlelerini öğretmenlerine hediye etmekten çekinmezler. Sevgi böyle bir şeydir işte. Tıpkı bu filmde yetersiz beslenen, dağınık ve asi çocukların yaşadığı inanılmaz değişimdeki sır gibi.

4. Sevgi ve Adanmışlık

Sevgi ve adanmışlığın olduğu bir yerde imkânsız diye bir şey yoktur. Öğretmendeki inançherkesi harekete geçirebilir. Sevgiyle adanmışlık bir kişide buluştuğunda hiçkimse onu durduramaz. Yetkililer, müfettişler, müdürler, ebeveynler, öğrenciler adanmış bir öğretmenin yanında olmaktan, ona destek olmaktan büyük keyif alırlar ayrıca. Çünkü herkesin adanmış bir öğretmene ihtiyacı vardır. Değişimi, dönüşümü ancak onlar başarabilir.  Çünkü, onlar kolay kolay pes etmezler, zorluğu gördüğünde bırakıp gitmezler, mücadele yolunu seçerler.

5. Fedakarlığın Sınırı Yoktur

Bir çocuğun geleceği için yerine göre bir anne babadan bile daha fazla fedakârlık yapar öğretmenler. Tıpkı bu filmde öğretmenin Maria isimli bir öğrenciyi kendi evine alması gibi. Maria`yı öğretmen evine almasaydı okula gelemeyecek ve belki de hayatı çok da iyi olmayan şartlarda devam edecekti. Gelecek vadeden parlak bir öğrencinin heba olmasını engelleyebilmek için öğrencisini evine alan ve uzun bir süre evinde kalmasına müsaade eden bir öğretmenle karşı karşıyayız bu filmde. 

Birileri gelip var olan sorunları çözmeyecek. Bir Süpermen gelmeyecek.  Sorunları siz çözeceksiniz. İlk adımı siz atacaksınız. Öğretmen ilk adımı attığında herkes ona yardımcı olacaktır. 

6. Ebeveynlerin Desteği Çok Önemlidir

Bir öğretmen olarak ne yaparsanız yapın öğrencinin ailesinin desteğini alamazsanız bir şeyler eksik kalacaktır. Çocukların eğitiminde, okul başarısında ebeveynlerinin desteği çok çok önemlidir. Bilinçli ve etkili öğretmenler ebeveynlerin desteğini almanın mutlaka bir yolunu bulurlar. Ebeveynleri ikna etmek, desteklerini almak çok da kolay değildir. Ebeveynler, önce öğretmene güvenmek isterler, öğretmenin amacını, hedefini, niyetini merak ederler. 

Öğretmen, önce kendi üzerine düşen bütün görevleri yaptığından emin olmalıdır. Bunu uygulamaları ve davranışlarıyla göstermelidir. Ne yaptığının fakında olan bir öğretmen, ebeveynlerini kolay ikna eder ve onların desteğini alabilir. Bu yüzden veli toplantılarını öğrencileri biraz tanıdıktan sonra yapmakta fayda olabilir. Öğrencileri için onca adımı atan,

`height=

kendini feda edercesine çalışıp çapalayan bir öğretmene hiçbir ebeveyn kayıtsız kalamaz. Bazı veliler becerileriyle, bazıları beden gücüyle, bazıları imkanlarıyla sizin yanınızda yer alacaklardır. Öğretmen de bu sayede öğrencilerinin eğitim hayatını çok daha zenginleştirebilir. Tıpkı filmde resim derslerine yardımcı olan 65 yaşındaki hasta Nelson ya da piyona çalan bir ebeveyn gibi. 

7. Öğretmenlik Sadece Okul Dönemiyle Ya Da Okutulan Sınıflarla Sınırlı Değildir

Bir çocuğun bir defa öğretmeni olduğunuzda onun ömür boyu öğretmeni olursunuz artık. 'Öğretmenim' diyen bir ses, sizin ömür boyu öğrencinizdir. Büyüsek de iş sahibi olsak da evlenip anne baba olsak da bu gerçek değişmez. Öğretmenlerimiz her daim öğretmenimiz olarak kalırlar. Bir defa öğrencimiz olan bir çocuğun ilerleyen yıllarda ne yaptığını hep merak eder, onu takip ederiz. Başarılarıyla gurur duyar, üzüntüleriyle üzülürüz. Çünkü o bizim öğrencimizdir. Bir öğretmen öğrencilerinin sadece dersine girdiği yıl değil onun hep öğretmenidir artık. Öğrencilerini her zaman takip eden, onlara rehberlik yapan, onları merak eden öğretmenler asla unutulmazlar ve örnek alınırlar.

Bu filmde işlenen hikâye gibi eminim bizim ülkemizde de binlerce hikayeler vardır. Her geçen gün de yenileri eklenmektedir. Özellikle köylerde, kasabalarda birbirinden ilginçve ilham dolu öğretmen hikayelerimizin olduğunu biliyoruz. Umarım onlarla ilgili de böylesine güzel filmler çekilir ve diğer öğretmenlere ilham kaynağı olur.

Bazı filmler vardır, onlarca kitaba bedel. Bu film de o filmlerden biri diye düşünüyorum. İlham dolu bir film.

Şimdiden iyi seyirler.

Filmin Künyesi:

Orjinal Adı: Beyond the Blackboard

Yapım: 2011

Yönetmen: Jeff Bleckner

Ü lke: Amerika

Konusu: 24 yaşındaki çiçeği burnunda öğretmen Stacey, her ne kadar bazı korkular ve önyargılarla ilk dersine girse de bir sığınma evinde, evsizlerden oluşan öğrencilerinin yaşamında büyük farklar yaratacaktır.