İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gece saatlerinde yaptığı açıklamada Kartal'da çöken binada yaşamını yitirenlerin sayısının 17'ye yükseldiğini açıkladı. Çalışmaların devam ettiği noktada açıklama yapan Soylu, arama kurtarma çalışmalarının yaklaşık 58 saattir sürdüğünü belirterek, "Son yaptığımız açıklamadan sonra 2 evladımızı daha kaybettik" dedi. Bakan Soylu, "Verdiğimiz rakamlar 14 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 14 vatandaşımızın da yaralı olarak kurtarıldığı yönündeydi. O saatten sonra 2 vatandaşımız, evladımız daha Şevval Yıldız ve 1,5 yaşındaki Eylül Dervişoğlu enkazdan çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

Yandaki binada yaşanan kaymaya ilişkin soru üzerine Soylu, şöyle devam etti: "Yaklaşık 20 dakika önce sismik bir hareket gözlendi ama binayı uzun zamandan beri takip ediyor ve izliyoruz. Biraz sonra Çevre ve Şehircilik Bakanımız da gelecek valimiz, teknik arkadaşlarımız hep beraber binanın içine girdik. Daha önce yerleştirilen denge çubuklarında herhangi bir farklılık gözlenmedi. Şimdi çalışma tekrar başladı. Biraz daha, hem dengeli hem kısıtlı bir çalışma yapacağız. Bir farklılık şu ana kadar gözlenmiş değil. Onun için arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Enkazın tamamını kaldırabilmek için çabalar aynı gayrette sürdürülecek. Elbetteki bu çalışmalarda bütün kurumlar bir koordinasyonla çalışmaları yürütüyorlar. AFAD ve sayın valimiz bizzat koordinasyonun başında... Kızılay'dan İBB'ye kadar tüm STK'lar, tüm sağlık birimlerimiz burada, bir koordinasyon yapılıp çalışma tekrar başladı."

Çöken binanın yanındaki binada sismik hareket olduğunu yineleyen Soylu, "Daha önce de aynı sismik hareket gözlenmişti. O sismik hareket sürekli takip ediliyor. 40 saat önce bir sismik hareket gözlenmişti. Onun üzerine bir sismik hareket daha oldu. Aşağıya bir takım denge çubukları konuldu, onlara bakıldı. Takip devam ediyor, çalışmalar devam edecek" değerlendirmesini yaptı.

Soylu, 1. ve 2 katlara ulaşıldığını belirterek, "1. kattaki çalışmalar da iyi gidiyor. Şöyle bir zorluğu var çalışmaların. Alınmak istendiği zaman bazı tablaları alabiliyoruz ama bazı tablalar, inşaatın kalitesinden dolayı yukarı çekilmek istendiğinde dağılarak kendini aşağıya bırakıyor.Tek bir zorluk o ama onu da arkadaşlarımız büyük bir gayretle aşmaya çalışıyor" diye konuştu.

45 SAAT SONRA MUCİZE KURTULUŞ

Öğle saatlerinde Çaka Bey İmam Hatip Ortaokulu'nda oluşturulan kriz merkezine gelen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, burada ailelerle görüştü son durum hakkında bilgi aldı. Bakanlar daha sonra, enkaz altında bir kişiyle iletişim kurulduğu haberi üzerine arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgeye geldi. Bu arada ekipler tarafından, çökmeden yaklaşık 45 saat sonra bir kişi enkazdan sağ olarak çıkarılarak, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Bakan Soylu, burada basın mensuplarına yaptığı açıklama, ekiplerin kısa bir süre önce genç bir çocuğu canlı olarak enkazdan çıkardığını belirterek, "Oradan bir ses geldi. O sesin üzerine müdahale ettiler. Şimdi ambulansla hastaneye sevk ediliyor. İsmi belli. Kendisi de ismini söyledi. Bir erkek. Kayıplarımız da var, onların da ismini söyleriz. Geçmiş olsun" diye konuştu.

Hastaneye kaldırılan gencin adının Mert Aydın olduğu öğrenildi. Mert Aydın'ın kardeşi 16 yaşındaki Melih Aydın'ın ise cansız bedenine ulaşıldı. 19 yaşındaki Mert'e enkazdan sağ ulaşılmasının ardından yakını sevinç yaşadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 14.40'taki açıklamasında ölü sayısının 14'e yükseldiğini, 14 yaralı olduğunu olduğunu duyurdu. Soylu, "Bu olayda yakınlarını kaybedenler bilmelidirler ki bu olayın müsebbibi, sorumlusu kimse cezasını bulacaktır" diye konuştu. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaralıları ziyareti sonrası saat 18.00 sıralarında kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 15'e yükseldiğini açıkladı. Bakan Koca, "14 vatandaşımızın tedavileri devam etmekte. 14 yaralı vatandaşımızdan 1'i taburcu edildi, 13 vatandaşımızın halen hastanede tedavileri devam etmektedir" dedi. 13 hastanın 7'sinin yoğun bakımda, 6'sının ise servislerde olduğunu dile getiren Koca, yaralılardan Adem Alemdar, Tayyip Mahmut Alemdar, Ali Alemdar, Leyla Yaman, Hüsniye Yaman, Nazan Tekgöz, Adile Oral, Güler Yılmaz'ın genel sağlık durumlarının iyi olduğunu, Mert Aydın, Azra Havva Tekgöz, Ali Efendioğlu ve Bahriye Aktar'ın genel durumlarınınsa orta ile kötü arasında olduğunu, tedavi ve takiplerinin sürdüğünü anlattı.

ALEMDAR AİLESİNDEN 9 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Çöken binada oturan Alemdar ailesinden şu ana kadar 9 kişi hayatını kaybetti, 1'i ağır 5 kişi de yaralandı. Enkazda yapılan aramalarda hemşirelik öğrencisi Şevval Yıldız'ın (23) da cansız bedenine ulaşıldığı öğrenildi. Google Maps'deki 2014'te çekilmiş sokak görüntülerinde, Yeşilyurt Apartmanı'nın 3'üncü katındaki pencerede görünen kızın, şimdi hemşirelik okuyan Şevval Yıldız olduğu belirtiliyordu. Enkazdan şimdiye kadar 14 kişi yaralı olarak kurtarılırken, 16 kişi hayatını kaybetti.

ENKAZDA ANNE-KIZ MUCİZESİ

Çöken binanın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, enkaz altında yakınları bulunanlar gelecek iyi haberleri bekliyor.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ

Ayşe Alemdar
Yıldız Gündüzoğlu
Fatma Karaman
Mustafa Alemdar
Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar’ın annesi)
Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar’ın eşi)
Erdoğan Alemdar
Sayime Alemdar
Ecrin Naz Alemdar
Eslem Alemdar
Gökay Alemdar
Ahmet Söğüt
Nuriye Söğüt
Melih Aydın
Şevval Yıldız
Eylül Dervişoğlu

YARALILARIN İSİMLERİ

Hilal Tuana Alemdar (13 yaşında, genel durumu iyi)
Halil İbrahim Alemdar (23 yaşında, genel durumu iyi)
Adem Alemdar (47 yaşında, yoğun bakımda)
Hatice Ali Efendioğlu (81 yaşında, yoğun bakımda)
Adile Oral (77 yaşında, genel durumu iyi)
Nazan Tekgöz (37 yaşında, genel durumu iyi)
Güler Yılmaz (56 yaşında, genel durumu iyi)
Bariye Aktar (75 yaşında, yoğun bakımda)
Tayyip Mahmut Alemdar (9 yaşında, genel durumu iyi)
Ali Alemdar (75 yaşında, genel durumu iyi)
Hüsniye Yaman (59 yaşında, genel durumu iyi)
Leyla Yaman (63 yaşında, genel durumu iyi)
Azra Havva Tekgöz (6 yaşında, yoğun bakımda)
Mert Aydın (19 yaşında, genel durumu iyi)