İstanbul'dan yayın yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı Syria TV'nin 15 Ağustos'ta yaptığı ama ölüm açıklaması üzerine ilk kez yayımladığı röportajda, Cemal Kaşıkçı, Türkiye'yi öven, Suudi kraliyetini eleştiren değerlendirmeler yapıyor. Kaşıkçı, "Türkiye, Suriye halkının en iyi ortağı olduğunu ispat etti. Afrin muhteşem bir başarıydı. Sadece uygulanış şekliyle değil, çok temiz savaştı. Hiçbir yıkıntı olmadı. Rakka'daki tahribatı gördünüz. Daha önemlisi de Türkiye o bölgeyi Suriyelilere teslim etti" diyor. Kaşıkçı, Suriyelilerin Afrin'i yerel meclislerle iyi bir şekilde yönettiğini iddia ederek şöyle devam ediyor: Bu tecrübe diğer Suriyelilerin gıpta ile bakmasına neden olacak ve belki de İdlib'de mesela, 'Buyurun bu tecrübeyi buraya taşıyın' diyecekler'

Bekleme şansı yok

Türkiye'nin Suriye'de disiplinli bir şekilde hedefe doğru ilerlediğini, Türkiye'nin Suriyeliler için büyük bir şans olduğunu dile getiren Kaşıkçı, Suriye konusunda şu ana kadar bir anlaşma olmadığını belirterek, bu konunun Cenevre ve Astana görüşmeleri arasında kaldığını belirterek "Bana göre Astana ekibi Suriye'nin geleceğini kuracak" diyor. Kaşıkçı, Suudi istihbaratı mazisi bulunan gazeteci, ABD'nin Suriye'deki gelecek planlarına ilişkin "Trump'ın ABD'de iç savaşı var, bilinen skandalları var. Biz artık eski ABD yönetimiyle karşı karşıya değiliz, değişken, hızlı bir yönetim görüyoruz. ABD yönetiminde piramidin başındakiler değişiyor. Ancak Suriye meselesinin bunların istikrarına kavuşmasını bekleme şansı yok" diyor.

Arada iletişim hattı var

ABD yönetimindeki istikrarsızlığın bölge ülkeleriyle ilişkilerine etkisiyle ilgili soruyu şöyle yanıtlıyor: "ABD ile Türkiye'nin ilişkilerini etkileyeceğini sanmıyorum. Çünkü aralarında iletişim hattı var. Örneğin Türkiye, Menbiç'e ABD ile anlaşma sonrası girecek. Suudi Arabistan ABD'den, İran'ın Suriye'den çıkarılmasına destek olmasını istiyor. Ancak ABD bu isteği yerine getirmezse Suudi Arabistan kızacak mı? Tabii ki kızmaz. Çünkü elinde güçlü kozu yok. Artık Suudiler, Suriye meselesinin kilit oyuncusu değil"