İngiltere’nin başkent Londra'da milyon sterlinlik evlerin bulunduğu, lüks restoran ve barların sıralandığı ışıklı ve görkemli caddelerin ardında, görmezden gelinen "yoksullar ordusuna" her geçen yıl yenileri ekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, yaklaşık 2,94 trilyon dolarlık milli geliri ile dünyanın 5. büyük ekonomisi olan İngiltere’de, 2008 yılındaki finans krizinin faturası, 2010 yılında iktidara gelen Muhafazakar Parti'nin uyguladığı kemer sıkma politikaları ile halkın orta ve alt gelir grubuna kesildi.

Ülkede etkileri bugün de hissedilen kemer sıkma politikaları sonucu sokaklarda geceleyen çok sayıda evsiz, açlık sınırının altında yaşayan aileler ve gıda bankalarına muhtaç milyonlarca çaresiz insan bulunuyor. Nüfusun yüzde 12'si "sürekli bir yoksulluk" içerisinde Sosyal Ölçütler Komisyonu'nun (SMC) verilerinden derlediği bilgilere göre, nüfusun yaklaşık 66 milyon olduğu İngiltere’de, toplam 14,2 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İngiltere nüfusunun yüzde 12'si dönemsel değil, "sürekli bir yoksulluk" içerisinde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Merkezi Londra'da bulunan Çocuk Yoksulluğu Eylem Grubu (CPAG) verilerine göre, ülkede 2017 sonu itibarıyla 4,1 milyon çocuk yoksulluk içerisinde yaşıyor. İngiltere'de 30 kişilik bir sınıfta 9 öğrenci yeterli şekilde beslenemiyor.

Joseph Rowntree Derneği tarafından bu ayın başında açıklanan verilere göre, ülkede çocuk yoksulluğu, son 5 yıl içerisinde yarım milyondan fazla artarak 4,1 milyona ulaştı. Derneğin yöneticisi Campbell Robb, konuya, "Bu demek oluyor ki artık daha fazla aile çok zor durumda, faturalarını ödemekte zorlanıyor, masalarına yemek koyamıyor. Bu aileler inanılmaz bir stresle karşı karşıya." sözleriyle dikkati çekti. Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörü Philip Alston'ın hazırladığı ve kasım ayında yayımladığı rapor, İngiltere’de yürütülen devlet politikalarının daha fazla insanı yoksulluk sınırının altına ittiğini ortaya koyuyor. Alston, raporun bulgularına ilişkin olarak, "Vergi ve sosyal yardım politikalarına ilişkin uygulamalar, en büyük bedeli en zor durumda olanlara ödetti" ifadesini kullandı.

İngiliz yardım kuruluşu Homeless Link verilerine göre, ülke genelinde 2010 yılından bu yana sokakta gecelemek zorunda kalan evsizlerin sayısı yüzde 169 arttı. Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda hariç olmak üzere sadece İngiltere’de, 4 bin 751 kişinin sokakta yaşamak zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Yardım kuruluşu Shelter'ın araştırması ise Birleşik Krallık'ın tamamında yaklaşık 320 bin kişinin evsiz olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, İngiltere'de evsizlerin sayısı 2018'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artış kaydetti. Böylece bu yıl 13 bin kişi daha evsizlerin arasına katıldı. İngiltere'de 200 kişiden birinin evsiz olması, ülke ekonomisinin büyüklüğü ve başkent Londra'nın dünyanın en büyük finans merkezi olduğu dikkate alındığında endişe verici bir tabloya işaret ediyor.