Mustafa Armağan İttifak okurları için kaleme aldığı "Japonlar harflerini terk etmeden modernleşti" başlıklı  yazısında Mehmet Akif Ersoy üzerinden okuma yaparak ilgilisine takdim ediyor:

“Japon modernleşmesi” denilince hatırımıza ilk düşen imaj, bu Türkiye’nin yaklaşık yarı büyüklüğündeki ada halkının geleneklerini büyük ölçüde muhafaza ederek Batılılaştığı, daha doğrusu modernleştiğidir. Batılı değil ama modern: Son yıllarda yaygınlaşan tabirle söylersek Batı dışı modernliğin ilk zaferi Japonya’da kazanılmıştır. Bu o devre kıyasla şaşırtıcı, hatta sersemletici imajın Mehmed Akif’in Safahat’ındaki yansıması şöyle olmuştu:

Daha bunlar gibi çok nâdire gördüm orada.

Âdem’in en temiz ahfadına mâlik bir ada.

Medeniyet girebilmiş yalnız fenniyle…

O da sâhiplerinin lâhik olan izniyle.

Âkif'in Japonları bir temiz bir toplum olarak gördüğünü de satırlarına taşıyan Armağan:

Âkif’e göre Japonya Hz. Âdem’in en temiz torunlarına sahiptir. Medeniyet oraya yalnız teknik olarak, o da Japonların verdiği izinle girmiştir. Japonlara Müslüman demek için bir tek tevhidleri eksiktir. Yoksa onların ahlâkı zaten İslam ahlakıdır. “Siz gidin” der, “İslamın saflığını Japonlarda görün.”

İslam'ı Japonya'ya götüren Abdürreşid İbrahim'e de dikkat çekerek şu ifadelere yer veriyor:

Millî şairimizin Japonya’ya gitmişliği yoktur gerçi ama onda bu derin Japon muhabbetini uyandıran pınar, bir dönem İstanbul’da arkadaşlık yaptığı ve dergisinde yazı yazdırdığı Özbek asıllı Abdürreşid İbrahim’dir. Hem şahsen anlattıkları, hem de 1912 yılında basılan Âlem-i İslâm ve Japonya’da İslâmiyetin Yayılması adlı 1,300 sayfa hacmindeki eserinde yazdıkları Milli Şairimizi derinden etkilemiştir. 

Elbette  Sultan 2. Abdülhamid ile de temasları olmuştur Japonların:

Kimdi bu Japonlar? Merak ediliyordu. Edenlerden biri de Sultan 2. Abdülhamid olmuştu.

İşte Mustafa Armağan'ın yazının tamamı:

JAPONLAR HARFLERİNİ TERK ETMEDEN MODERNLEŞTİ  

(HABER MERKEZİ)

Editör: Mehmet Poyraz