Mesleki başarıları, kariyerleri ile uluslararası ulusal ve yerelde,  Ereğli`de kimler unutulmazlar arasına girdi,

Siyaset dünyamızdan, iş dünyamızdan bir asır içerisinde, şu Ereğli`mizden son asırda kimler geldi kimler geçti.

GençKuşakları bu yönüyle haberdar etmek, Ereğli`yi kültürünü, tarihini, yetişenlerini anlatabilmek önemlidir.

Deli Mustafa AĞA, M Fuat GÖKBUDAK, A Rasim EREL, DP`den Şehabettin SAYIN AP ve DP`den Dr. Faruk SÜ KAN CHP`den Ali GÖKBUDAK, Salim Erel`le devam eden eğilim yerel siyasette Kenan AKPINAR, Selçuk BAYBURT, ANAP`tan Nihat HARMANCI, Ali Talip ÖZDEMİR, DYP`den Hasan AVŞAR, , Mürteza ÇELİKEL, Abdullah ÇETİNKAYA, Nimet BAŞ ve Cem ZORLU ile devam etti.  Bu isimler, şehrin siyasetinde ve hafızasında az ya da çok yer ettiler.

Yerel siyasette ve yerel yönetimlerde katkıları ile son çeyrek asırdaki unutulmazlardan bir bölümü olarak, Ü nal Başoğlu, Ü nal Aybar, Nedim Güldalı, İsmet Uncu, Ahmet Kaya, Muharrem Yıldırım, Cemal Okay ı sayabiliriz.

        Siyaset alanı dışında bir asırlık tarihte ise Sarkis ÇERKESYAN, Feridun Nafiz UZLUK, Şehit Kamil ATALAY, 1960`ların ve ihtilal döneminin Türkiye`yi şaşırtan meşhurlarından Ereğlili Necdet ELMAS, Bunun dışında Agâh Oktay GÜ NER, Şaban KARATAŞ, Haydar ÖZALP, Özal BAYSAL Şahabettin HARPUT, Sanatçı ve Bestekârlar Mustafa SEYRAN, sanatçı Nadide SULTAN, Suna KAN, Arif SAĞ, İş dünyasında önemli simalar, Avrupa`nın en çok tanıdığı Türk, Vural ÖĞER, Yavuz CANEVİ, eğitimci, siyasetçi Mustafa ÖZDAĞLAR, Mahmut MAKAL, Hacı ANGI, Erol EREN Mehmet SERT, Münir IŞIK, Hayyam GARİBOĞLU, Agop MIHCI, ,son yıllarda Taha AKGÜ L, Rafet İNCE, Korhan ABAY, YILDO(Ahmet Yıldırım BENHAYYAT),  İlk YÖK üyemiz ve ilk özel üniversite rektörümüz Berrak KURTULUŞ ilk Devlet Ü niversitesi rektörü seçilen, yakınlarda kaybettiğimiz Burhanettin UYSAL, resim alanında Tezcan DEMİRBAŞ, Seyit DEMİR Ereğli`de Türkiye`nin en büyük şirketlerinden ETİ şirketini kuran girişimcilik önderlerinden Necdet ve Kazım BAŞKOL kardeşler mazide kente katkıları olan bürokratlar Abdullah GÖKBUDAK, Tevfik GÜ RBUDAK, Veli BETTEMİR, Sami AKDOĞAN, Şerafettin ÖZYILDIZ Eğitim kurumlarına katkıları ile Ferhat KOYUNCU, Halit KALKAN, Kasım TOPAK, Mustafa ÖZŞENOL, Ahmet KÖŞKER, rehabilitasyon merkezi çalışmaları ve sivil toplum faaliyetlerindeki çalışmaları ile Halide ARIK İstanbul`daki hemşericilik ve cemiyet faaliyetlerindeki katkılarıyla Dr. Akif BETTEMİR,

Spor başarıları ile dönemlerinde bazıları milli forma giymiş güreşçilerimiz Hüseyin Aksoylu, Hikmet Şahin Fethi Mete, Duran Koçak, Mehmet Sarı, Atletizm`de Yasemin Kahyaoğlu, Ufuk Sarıkafa, Şaziye Borazan, Arif Güler,(atletizm) Saliha Akturan, Mehmet Yardımcı, Beste Kaynakçı (yelken)Hafize Ü naler (Kros). 

Şehirde, unutulmaz eğitimcilerimiz olarak,

Mehmet Şişik, Celal Set, Sebahat Akar, Narin Gökbudak Hamza Anaç, Mustafa Erdoğan, Mustafa Yenişey, Halil Şekerci, Turan Erdinç, Naci Aykaç, Ali Turanboy, Süleyman Aşçı, Mustafa Yenisey, Yılmaz Küçükavşar, Şükrü Göktepe, Ali Özbakır, Aydın Selay, Abdullah Mamaş ve ismini burada sayamadığımız her görüşten, her kesimden karakterleri yardımseverlikleri, çalışkanlıkları ile çok sayıda mesleğinin duayeni hemşerimiz, bu şehrin değerleridir.

Bunun dışında İvriz Köy Enstitüsü yetişenleri diyebileceğimiz aslen Ereğlili olmayanlar ile Sümerbank fabrikası, Merinos Çiftliği dolayısıyla Ereğlili olmayıp Ereğli`de bulunanların, hayatlarının belirli bir kesitinde bu şehir ve kültürü de yer almaktadır.

BAM BAM lakaplı bir dönem Türkiye`nin en uzun boylu kişisi olan basketbol ile spikerlik yapan Halil İbrahim KUZUCU yukarıdaki isimler arasında farklı ve medyatik olabilen nadir isimlerden birisidir.

13 Aralık 2007 tarihinde krizi sonucu hayatını kaybeden Halil İbo nun erken yaşta ölümü hepimizi derinden üzmüştür. 1962 yılında hemşerimiz 2.23 lük boy ile Türkiye`nin en uzun adamı idi. Basketbol kulüplerinde ve spikerlikte başarıları ile ünlenip insanların sempatisini kazanan Halil İbrahim Kuzucu son dönemlerinde restoran işletmeciliği sektörüne girmiş Ereğli, Ankara, İstanbul ve İzmir de etli ekmek restoranları şekliyle bir dizi lokanta işletmesi açmıştı. Evli ve 2 çocuk sahibi olan BAM BAM Lakaplı hemşerimizin ölümünden önce yapılan yaşamının bir kesitini anlatan son röportajı yayınlayalım istedik.

Türkiye nin en uzun adamı olarak ün kazandınız, insanların size olan ilgisinden memnun musunuz? Bu ilgiden rahatsızlık duyduğunuz anlar oldu mu?

Gayet seviyeli ölçüde olduğu zaman insanlar tebessümle bakıyor. İnsanların bakışları genelde memnuniyet vericidir. Çok kendini bilmeyenler çıkabilir bu bir meyvedir çürükte çıkabilir. Ondan rahatsızım tabii ki onları da uyarırım. Genelde yüzdeye vurduğumuzda gayet memnunum şikâyetim yok o anlamda.

'Reha Muhtar a kırgınım'

Bir ara sizi Show TV de muhabirlik yaparken gördük. Baya da sempati kazandınız, insanlar renkli haberlerinizi izliyordu. Sonra Reha Muhtar ın gitmesiyle sizde ayrıldınız?

Reha Muhtar ın gitmesiyle değil, Reha Muhtar dan önce ben kendim ayrıldım. Yani gidişatın pek hoş olmadığını gördüm. Ben 2002 de işte Show u bıraktım. Peşinden maaşımı gönderdiler gel çalış diye ben kendim baktım sular dönmeye başladı ve bende olacağını istemediğim halde bir habere yönlendirmeyi kabul etmedim.

Yani;

Yani Reha Muhtar la alakası yok. Zaten Reha Muhtar la kırgın ayrıldım.

O tür haberlere siz gitmek istemediniz?

Şimdi benim kendime has bir çizgim var. Düzgün, seviyeli bir haberi, bir şeye bağlı olmaksızın yani habere dayalı bir haberi kamuoyunu bilgilendiren bir şeyi, mizahi yönle aktarıyorduk. Biz o haberleri konuyu çok iyi işlemek suretiyle, vurgulamayı çok iyi yapmak suretiyle yapıyorduk. Onun haricinde reyting amacı böyle biraz sulandırılmış beyanlardır, şudur budur o tür yerlerde ben müsaade etmedim. Çünkü beni herkes tanıyor. Küçüklüğümü biliyor, beni çoluk çocuk ailece insanlar oturup rahatlıkla izleyebildikleri için bu bana bir rahatsızlık vereceğinden böyle bir şey üretemeyeceğimi, yapamayacağımı bildiğimden dolayı bırakmak zorunda kaldım. Yani hayır dedim.

Nasıl muhabirliği sevdiniz mi?

Muhabirliğin keyifli yanları vardı. Böyle tabii ki insanlar, gittikçe eğer ki bazı şeyler yamuk gitmeye başlıyorsa o zaman hangi işte olursa olsun sevmeme gibi bir duruma düşebilir. Ama aynı çizgide, aynı kalitede ve aynı lezzette devam edip reyting kaygısı, şuymuş buymuş taşımaksızın yapılıyorsa sorun yok. Çıkar yapmaya yönelik bir şey vardır. İşte sporda olsun, futbolda, basketbolda skora yönelik oynanıyorsa, orada da nasıl böyle file vardır, dış olumsuzluklar vardır bunlardan dolayı sonradan bu tür olaylardan rahatsız olduğum için bırakmak zorunda kaldım. Normal başladım ve daha önce iyiydi. Son dönemlerde çizik vermeye başladı. Aslında doğaçlama yaptık biz ve de işimi seviyordum Ama bu tür olaylar beni üzdü.

Hedefim markalaşmak

Şimdi sizi Ankara da kendi isminizle anılan 'Halil İbo Konya etli ekmek' lokantası açarken görüyoruz, aklınıza lokanta açma fikri nerden geldi?

Ben İstanbul da, daha önceden bu tür işleri yaptığım için ticaret yapmış bir adamım. Bir yandan ben dizide oynarken, bir yandan haber yaparken, bir yandan basketbol yaparken amatör kulüpte, bir yandan da ben işletmecilik yapıyordum. İstanbul da aynı anda dört tane işle uğraşıyordum. Şimdi burada bir takım olaylardan sonra benim bulunduğum yerde Belediye`ye bağlıydı. Belediye kaldırdığı için geldim buraya. Tiyatrodan sonra böyle bir anlamda bu kadar mağlubiyet çok fazla geldi. Şimdi ben genel kulvarda söyleşi çalışmamı yapıyordum. Bu sene yapmıyorum. Ama hedefim çocuklarla bunu yapmak hayalimdi aynı zamanda. İşte televizyonda yerel, ulusal fark etmez. Buradaki olay Konya Ereğli de bir yer açmıştım. Bu işe aşina olduğum için bize zor olmadı. Yaptığımız işi de harbiden yapıyoruz. Yapar gibi yapmıyoruz. Gerçekten bu işe emek veriyoruz. Buraya insanlar geldiğinde insanlara güler yüzlü davranıyoruz. Bire bir insanlarla ilgileniyoruz. Amacım ileriye dönük şubeler açmak. Zincir olup büyümek istiyoruz. Bu anlamda herhangi bir maddi kaygım olmaksızın ve bu yolda çocuklara yönelik ileride iyi düşüncelerim var. Maddi kaygı taşımaksızın. Onun için de belli bir güce ulaşmam lazım. Sabırla ilerleyerek hedefime doğru yürümek istiyorum. Amaçlarım arasında işte bu da vardır.

Çocuklarla ilgili program projenizi herhangi bir yere açtınız mı? Ya da herhangi bir yerden teklif aldınız mı?

Daha herhangi bir yerde irdelemedim. Şuan da ağırlıkla buradaki işlerime yoğunlaşmış durumdayım ve inşallah iyi şeyler düşünüyorum. Yani her şehirde her yıl bir tane şube açmayı düşünüyoruz. Daha sonra bayilik falan açmayı düşünüyoruz. Markalaşmak üzereyiz şuan da ve inşallah çocuk programıyla ilgili de yavaş yavaş irdeliyorum. Farklı kurumlarla da şuan diyalog halindeyiz. Ama şuan da açıklamıyorum. Acelesi yok. Bazı şeyler dillendikçe göze, dile geliyor. Şuan için bunları söylemek istemiyorum.

İnsanlar sunduğunuz hizmetten memnun oluyor mu? Bir defa gelen daha sonra tekrar geliyor mu?

Zaten insanların sürekli bir alışkanlığı vardır hep acıkırlar biliyorsunuz. Acıkan insanlara eğer kaliteli, lezzetli sunum yapıyorsanız onlar geliyorlar. Mümkün mertebe ben bulunuyorum. Ortam, çok iyi o yüzden insanlar çok mutlu ayrılıyorlar. Sadece yemek yemeyle kalmıyor stres de atıyorlar. Günlük yorgunluklarını alıp, pozitif enerji yüklüyoruz ve gidiyorlar.

Hırsızlar lokantanızın Bin YTL değerindeki plazmasını çaldı. Hırsızlara bir çağrıda bulundunuz, 'eğer plazmayı getirirse polise vermeyeceğim ve ona iş vereceğim' dediniz. Hırsızdan bir haber var mı?

Giden gitti artık belki vicdanı rahatsızdır ama kimseye kalmaz hırsızlık yapmak suretiyle iş yapmak çünkü helal edilmemiş bir maldır. Bu tarafta almıştır ama öbür tarafta kaçamayacağını o da biliyor. Burada plazmayı götürmüştür ama ben pişman oldum, gelmek istiyorum, plazmayı vermek istiyorum derse ona gerekli insanlığı gösteririm.

Yani işe alacak mısınız?

Dürüst insan gibi çalışırsa alırım. Buraya gelen insanların dürüstlüklerini araştırmak zorundayız.

Dev adam Halil İbo, basketbolda oynadı. Basketbolda 'uzun boy avantajdır' siz bu avantajınızı kullanabildiniz mi?

E tabii uzun boy mevkiinde oynamak suretiyle boy avantajımızı kullandık. Ama iki sefer beyin ameliyatı olduğum için erken bırakmak zorunda kaldım. İki sefer beyin ameliyatı oldum bu yaşlarda şu an sağlığımı, huzurumu, rahatımı bulabilmek için sağlık yatırımı yapmam lazım. Keşke ülkemizde zamanında gırgırın, gününü gün eder tarzda değil de; Yıllardan sonra sağlıki anlamda çoluğumun çocuğumun rızkıyla uğraşıyorum. Ele güne muhtaçdeğilim. Sağlık sorunları ile uğraşan; Devlete muhtaçdeğilim de, şuan belki baktığım zamanlar hani benim yapmadığım şeyler var. Basketbolda yıllarca bağda, bayırda Rambo gibi antrenmanlar yaptım tek başıma. Korkunçderecede yıllardan beri hazırlanıyorum. Bir insanın dayanabileceği azami sıkıntılara, her şeye katlanmış bir insanım. Hepsinin üstesinden geldim tüm sıkıntılara rağmen ayakkabı şudur budur. Ama Allah aklımı, fikrimi fazlasıyla vermiş. İşini bilen, ilgilenebilen, pratik fikirler üreten bir yapıya sahibim. Hepsini harmanlayıp kendime çıkış yolları bulmuşum. Eğer bu olmadı a şıkkı, b şıkkı, c şıkkı yani bir basketbolcu, bir haberci, bir işletmeci, bir televizyoncu, bir sinema; Sinemayla ilgili sinemayla da ilgilendim. Mesela Kadir İnanır la sinema bir mucizeydi, olağanüstüydü. Yönetmen beni çok beğendi. Çok pratik kendi planlarımla ne yapacağımla ilgili mesela bir o aksiyonları zamanlayarak çok güzel tamamlayıcı espriler koydum. Güle güle tamam dediler. Böyle bir doğaçlama falan koydum. Allah a şükür önce bir insan olmanın erdemini biliyorum. İnsanlığın ne yapmaya çalıştığını biliyorum. Dünyaya bakış açım belki herkes benim gibi bakmayabilir. Bu dünyaya gelmenin ve gitmenin bir sebebi var. Bunları çok iyi anlayan birisiyim. Bana göre kimseye zarar vermeden, mümkün mertebe insanıma, insan derken akrabalarımdan bahsediyorum. İnsanlarımız derken muhtaçdurumda olan, işi gücü olmayan insanlara ekmek, aş vermeye bizzat ben kendim bu işin içinde emek vermek suretiyle, bu ticareti yürütmek için kalben yapıyorum. Onun için herkese tavsiyem: dürüst olmak, doğru olmak ve toplum için, memleket için çalışmaktır. Bu ülkeye zarar vermeden öte, herkes elinden geldiğince ülkeye bağlı olsun ki, bu memleket cehennem olmaktan çıkıp cennet olsun. Herkes adaletli bir şekilde payını alır. İnsanlar adaletli oldukça, toplumun içerisi iyi oldukça zaten Adalet Bakanlığı, şuymuş buymuş hikâye tabii; İnsanlar doğru, dürüst birbirinin haklarına saygı göstermeli. Böyle yoldan gelen, işte yolda yürürken bile insanlar kalkıp birbirini vuruyorlar. Hayatın bir anlamı, değeri olması lazım. Bunu muhafaza etmemiz lazım. Onun için topluma buradan bir çağrıda bulunuyorum: bu duygularıma, hislerime kulak versinler. İnsan gibi olalım. Şurada birisi vay efendim sen geçgittin, sen lambada geçmedin, yoldan çıkmadın diye insanlar yarışa girip, ondan sonra kavga ediyorlar.

Şöhret genelde insanları etkiler. Önceki yaşantısını değiştirir. Siz bundan olumlu ya da olumsuz etkilendiniz mi?

O anlamda öyle bir şikâyetim olmadı. Ben tanınmadan önce insanlar beni sokakta gördüğü zaman A.U; yani hayvani yakıştırmalarda bulunuyorlardı. Ben tanındıktan sonra insanlar tebessüm etmeye başladılar, insanlığımı tanımaya başladılar. O anlamda yani rahat hareket edebilen toplumda tanınmanın verdiği bir şey var. Bu anlamda şöhretin avantajı oldu Ama bazen ben şöhret oldum diye karakterimi bozmadım. Olur, olmaz yerlerde bulunmadım. Çünkü bir aile düzenim var. O anlamda yok.

Sempatik olmanız insanların size olan bakış açısını değiştirdi mi?

Tabii ki. İnsanlar beni sokakta gördükleri zaman anında farklı bir yüz ile bakıyorlardı. Bugün baktığımda tebessüm ediyorlar. Bugün anlıyorum ki insanlar beni anlamamış. Olumsuz bir şekilde algılamışlar. Zavallı biri; Yani benim yaptıklarımın kendinden kaynaklı olmadığını, işte böyle etmiş, şöyle yapmış der gibi algılıyorlardı. Bugün tanındıktan sonra insanlar itiraf etmiştir: Biz seni böyle tanımamıştık. İçimin boş olmadığını anladılar ve yanıldıklarını itiraf ediyorlar. Şimdi ben de mutluluk duyuyorum. Özellikle halkın içinde olduğum zaman bu tür şeyler yaşıyorum. Atıyorum, dört insan geliyor. Ü çkişi olumlu davranıyor, bir kişi böyle olumsuz; Beni tanıdıktan sonra daha önceki olumsuz düşüncesinden vazgeçiyor.

İnsanlar genelde uzun boylu olmak ister. Siz hiçkeşke biraz kısa boylu olsaydım dediniz mi? Dediğiniz anlar oldu mu?

Biz, Cenab-ı Allah tan gelen her şeye razıyız. Allah dış yapıyı verirken ona göre içyapıyı da vermiş. Böyle bir şey düşünmedim, binlerce şükürler olsun.

Medyanın gidişatıyla ilgili neler diyeceksiniz? Orada hakkıyla iş yapan var mı, dürüst insan var mı?

Medyanın hali içler acısı. Medya, tek özetle şunu söyleyeyim: şuursuzca hareket eden adamlar var. Bam, güm çok çirkin bir şekilde her şeyi kötüleşmiş, rezaletin ta tabana vurduğu hatta iyice batağın içine doğru gittiği bir durum almış. Amaçsızca, şuursuzca, bilinçsizce reyting amaçlı her şeyin caiz görüldüğü bir alan hali almış. Yazıklar olsun diyorum, bu kadar!

Halil İbo nun ukdesi

Her insanın hayatında keşkeleri vardır. Siz hiçkeşke bunu böyle yapsaydım dediğiniz oldu mu? İçinizde ukde olarak kalan bir şey var mı?

Ben basketbol oynarken mesela benim hemoglobinimi, basketbol maçlarında tahlil etmem lazımdı. Bu yapılmadığından dolayı basketbolda ben kulüplerde yıllarca oynayabileceğim bir durum varken bunlardan mahrum kaldım. Bu nedenlerden dolayı Türkiye deki kulüplerin bu işe bakış açısının olmaması, değer vermemesi; Bu da en büyük keşkem. Yıllarca emeklerimin karşılığını alamadım. (basketbolda) İçimde bu ukde kaldı ama ben basketbolda farklı tecrübeler edindim. Hayata dair olsun, bakış açıma katkısı oldu. Bu bir kaza ama diğer yandan dünya çapında bir oyuncu olabilirdim. Bu benim için bir kayıp ukdem bu. Çünkü vermiş olduğum emek yani bir Rambo gibi, Rambo benim kadar emek vermiştir. Şu anda dünya çapında bir aktör.