Hazine ve Maliye Bakanlığının Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmasını içeren tebliği, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Ev, iş yeri, arsa satış ve kira sözleşmeleriyle danışmanlık ve hizmet alımı sözleşmeleri artık Türk Lirası ile yapılacak. Mevcut sözleşmeler ise 2 Ocak’taki kurdan  Türk Lirası'na çevrilecek. Türk Lirası ile yapılması zorunlu sözleşmeler ve istisna kapsamındaki sözleşmeler 25 başlık altında yeniden düzenlendi. Türkiye’de yerleşik kişiler, kendi aralarında akdedecekleri, gayrimenkul satış, kiralama sözleşmeleri ile iş ve hizmet sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak. Sadece, bilişim teknolojileri kapsamında yurt dışında üretilen yazılımlara ilişkin satış sözleşmelerinde, donanım ve yazılımlara ilişkin lisans ve hizmet sözleşmelerinde, gemilere ilişkin finansal kiralama sözleşmelerinde döviz kuru kullanılabilecek.

Anlaşmazlık halinde kur esası

Tebliğe göre, dövizle imzalanmış mevcut sözleşmeler TL'ye çevrilirken geçerli olacak TL tutarı için tarafların mutabakatı aranacak. Taraflar, TL tutarında anlaşamazsa, 2 Ocak 2018'den önceki sözleşmeler için 2 Ocak 2018 tarihli "Merkez Bankası efektif satış kuru" dikkate alınacak. 02 Ocak 2018 sonrasındaki sözleşmelerin yenilenmelerinde ise sözleşme tarihindeki döviz kuru baz alınacak. Sözleşmeler yenilenirken ise tüketici fiyat endeksi (TÜFE) dikkate alınacak. TÜFE oranından fazla artış yapılamayacak.

Futbolcular kapsam dışı

Dövizle sözleşmelerde bazı istisnalar da olacak. Türk vatandaşı olmayan kişilerin taraf olduğu sözleşmeler ile ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimlerle döviz kazandırıcı faaliyetler kapsam dışında olacak. Türkiye'de forma giyen yabancı futbolcu sözleşmeleri de istisna kapsamına girecek.