Türkiye de SGK emekli maaşlarında, yatırılan prime göre hak edilen emekli maaşının düşük olması, 2000 yılından sonra emekli olanlara intibak verilmeyip emekli maaşlarında düzeltme yapılmaması, emeklilik yaşına getirilen kademelerden dolayı Emeklilik de yaşa takılanlar (EYT) gibi ciddi problem ve adaletsizlikler olmasına rağmen, kız çocuklarına, vefat eden babadan veya eş den dolayı bağlanan maaş ve haklar açısındandın tam bir Cennet.

Çalışan kişinin 10 yıllık (3600) günü, Engelli veya belirli oranda maluliyeti olanların 2,5 yıl (900) SGK'da sigorta prim günleri olması halinde geride kalan dul eşe ve çocuklarına maaş bağlanmaktadır. Kız çocuklarına evlenmedikleri sürece yaşa bakılmaksızın, evlenip daha sonra boşanmaları halinde yine maaş bağlanmaktadır. Dul kalan eşe evlenmediği sürece maaş ödenmeye devam edilmektedir.

Kız çocuklarının yetim maaşı kesilmez

Erkek çocuğun lise öğrencisi olması durumunda 20 yaşa kadar, Üniversite öğrencisi ise 25 yaşa kadar maaş ödenir, öğrenci değilse 18 yaşını doldurduğunda bağlanan yetim aylığı kesilir. Kız çocuklarında evlenmedikleri sürece yetim maaşları kesilmez. Evlenip boşanmaları halinde yine baba veya anneden yetim maaş bağlanır. Hatta, Dul kalan kadın eş, evlilik yapıp boşanması halinde, eski vefat eden eşten dolayı tekrar kendisine dul aylığı bağlanır.

Çift maaş bağlanma imkanı bile var..

Vefat eden kişinin emekli aylığı bakımından en avantajlı durum (emekli sandığı) bulunmaktadır.

Bir kadının anne veya babası 4c (emekli Sandığı-memur) emeklisi ise, kendisi de emekli olsa veya dul kalsa hem eşinden hem de anne babadan kendisine aylık gelir bağlanır.

Kız çocuklarına, anne veya babadan çalışılmış 10 yıllık sigortalılık süresi ve kazanılmış bir emeklilik maaşı olması halinde mutlaka bir şekilde yetim veya dul geliri bağlanmaktadır. Hatta bu durum halk arasında 'her yerden geliri var neden evlensin' o şeklinde eleştiri konusu bile olmaktadır.

Kazanılan iyi bir emekli maaşı, özellikle yaşlılık döneminde insanlara iyi bir destek olmakla birlikte, özellikle kız çocukları için namerde muhtaçolmamak bakımından çok önemli sosyal dayanak olmaktadır. Kız babalarının emeklilik planlamasına daha bir dikkat etmeli. Onun için 'kız babaları mutlaka emekli olun' diyoruz.