Beyoğlu ile alakalı yazılarıma Komando Merdivenleriyle devam edeceğim. Halk tarafından Aşıklar Merdiveni olarak da isimlendirilen bu güzel eser Doğunun Rothschild Ailesi diye anılan ailenin önemli ferdi Abraham Salomon de Kamondo tarafından yaptırıldı.
Merdivenlerin yapılmasını sağlayan Abraham Kamondo`nun torunları o dönemde Avusturya Lisesi`nde okuyor. Burada okuyan torunları eve varabilmek için ise bayağı uzun bir yolu katetmek zorunda kalıyorlar. Rivayet odur ki, Abraham Kamondo torunlarının daha rahat eve varabilmeleri için bu merdivenlerin yapımına başlar.
Kamondo Merdivenleri`nin döner bir şekilde ve iki parça tasarlanmasının altında ilginçbir akıl yürütme yatıyor. Merdivenlerin bu şekilde olmasının nedeni yukarıdan biri aşağıya doğru düştüğünde en azından bir noktada durabilmesini sağlamak. Torunlarının rahatını çok düşünen Kamondo tabii ki onların başına gelebilecek kötü bir şeyin de önlemini almak istemiş.
Torunları bu merdiveni kullandılar mı bilmiyorum ama o dönemde daha çok Galata Bölgesi`nde yaşayan Levantenler tarafından da kullanılmış. İnsanlar dükkanlarından evlerine dönerken bu merdivenler sayesinde çok daha hızlı bir şekilde ailelerine ulaşabilmiştir.
Şimdilerde ise görüntüsüyle fotoğraf tutkunlarının ve Instagram için çok rağbet edilen bir mekan olan bu merdivenler yıllardır popülerliğini koruyor ve şehre renk katmaya devam ediyor.
Kamondo Ailesi İspanya daki engizisyondan kaçarak ilk önce Venedik`e, ardından İstanbul`a gelmiş ve sonra Paris e yerleşmiş son fertleri II. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kampları`nda yok edilmişlerdir.
Modern bankacılığın kurucularından biri olmasının yanı sıra İstanbul`da ilk belediyenin kuruluşunda, kentsel altyapının modernleşmesinde, yeni ve modern eğitim kurumlarının oluşumunda rol almıştır.
Yahudi cemaatin önderi olan Abraham Salomon de Kamondo, ilk belediye olan 6. Daire`nin kuruluşunda da görev aldı. Bankalar Caddesi`ndeki Kamondo merdivenlerini 1870-1880 yıllarında yaptıran ünlü banker yaşamını yitirince, Hasköy`de kendisinin yaptırdığı anıt mezara devlet töreniyle defnedildi. İstanbul`un gelişimi ve modernleşmesine katkı sağlayan Kamondo ailesinin anısına, Karaköy Bankalar Caddesi`ndeki merdivenlere Türkiye Yahudi Hahambaşılığı`nın da katılımıyla düzenlenen törenle plaket çakılmıştı.

1815 te kurdukları ve Kırım Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ni finanse eden İshak Kamondo ve Şürekası unvanlı banka, Şirket-i Hayriye ve Dersaadet Tramvay Şirketi ne ortaklıkları, Altıncı Daire-i Belediye nin kuruluşuna verdikleri katkılar, en önemli girişimleri arasındadır.