Ü lkemizin doğal çeşitlilik açısından en zengin şehirlerinden biri olan Adana her geçen gün yeni güzellikleri keşfediliyor. Özellikle şehrin kuzey ilçelerindeki turizm her geçen gün daha da artmakta. Torosların doğu uçlarından uzanan dağlar Adana denilince akla gelen o sıcaktan ziyade daha serin bir doğal yaşam ortaya çıkarmakta ve bu doğa kanyonlar göller, nehirler ile daha da zenginleştirmekte. Çukurova yı besleyen nehirlerin kaynağındaki güzelliklerden biri de Körkün Kanyonu. Adana da pek de bilinmeyen bu kanyon ulaşımın zorluğu ile daha da güzel hale geliyor. Bu yazımızda Körkün Kanyonu`ndan bahsedeceğim.

Seyhan`ın önemli kollarından birisi olan Körkün Çayı, aynı adlı kanyonun içerisinden geçerken, yer yer irili ufaklı birçok şelale ve doğal havuzu oluşturmaktadır. Kanyon, özellikle trekking severler için zor olmayan ve tırmanış gerektirmeyen bir parkur sunmaktadır.  Bu parkurda  ırmağın kenarından ve ormanlık alanlardan ilerleyerek toplamda 6-7 km lik bir yürüyüş yapılabilmektedir.  Özellikle yaz aylarında serinlemek isteyen doğaseverler için amatör seviyede ekipman ile  tedbirler alınarak ilerlendiğinde eşsiz güzellikte  manzaralar görülebilmektedir.

Körkün Kanyonu Adana nın kuzey ilçelerinden biri olan Karaisalı nın Dokuzoluk beldesi ile Çukur Beldesi arasında yer alıyor. Körkün Çayı nın oluşturduğu bu güzellik, yolu birbirine bağlayan köprünün akış yönüne göre yukarısında yer alıyor. Eğer Körkün Kanyonuna gitmek isterseniz konum bilgilerine Körkün Şelalesi yazıp ulaşabilirsiniz. Eğer kanyonuna gitmek istiyorsanız mutlaka bu konuda deneyimli kişilerin rehberliğinde gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Körkün Kanyonuna gitmek için öncelikle Körkün Çayının üzerindeki köprüye ulaşmanız gerekiyor. Ardından akış yönüne göre deresin solundan olacak şekilde köprünün yanındaki patikayı izlemeniz gerekiyor. Patikayı takip ederken çay sağınızda akıyor olmalı. Bazı noktaları tepelerden akan sular sebebiyle çamurlu olabilen dikkatli gidilmesi gereken bir parkur.

Tabii yolun bu kısmında mutlaka suya girmeniz gereken kısımlar olacağını da belirtmek gerekiyor. Mevsimsel olarak su seviyesi değişeceği için şu anki anlattıklarımızın yaz ortasına göre anlatıldığını da söylememiz gerekiyor. Buradaki akıntının her noktasında her zaman güçlü olduğunu hesaba katmalısınız.
Kanyon geçişini yapmak isteyenler için bazı tavsiyelerde bulunmamız gezinizi daha da keyifli kılacaktır diye düşünüyoruz.

Yanınızda bulunması gerekenler

  • Deniz ayakkabısı(içine çorap giyilerek kullanılmalı) veya sandalet giyilmeli
  • Su temasında zarar görebilecek şeyleri koyabileceğiniz su geçirmez bir ambalaj
  • Kanyonda yorulacağınız için yanınıza enerjinizi yükseltecek yemekler alabilirsiniz
  • Gün içerisinde güneş tepede olacağından şapka,buff veya uygun bir şey ile başınızı güneşten korumalısınız
  • Cildiniz hassas ise güneş koruyucu kullanmalısınız
  • Su geçirmez çanta
  • Halat
  • Olası yaralanmalara karşı ilk yardım malzemesi