Batı’nın Ukrayna’yı silahlandırmasına Rusya’nın son cevabı Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırma kararı oldu.

Türk uzman Doç. Dr. İkbal Dürre, Sputnik’e yaptığı değerlendirmede, “Rusya’nın Batı’nın bu hamlelerine karşı kendi politikalarını geliştirme hakkı var” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rossiya 24 televizyonuna Ukrayna krizine dair önemli değerlendirmeler bulundu.

Batıdaki komşusu Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklayan Putin, nükleer depo yapımının 1 Temmuz’a kadar biteceğini söyledi.

Putin, nükleer silahları kullanmak için kullanılabilecek İskender taktik füze sisteminin Belarus'a transfer edildiğini de açıkladı.

Putin, bu kararı, İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat verme hamlesinin ardından alındığını ifade etti.

Öte yandan Ukrayna ordusunun zayıflatılmış uranyumlu mühimmat kullanmasına cevap vereceklerini kaydeden Putin, Rusya’nın elinde bu türden yüz binlerce merminin olduğunu, ancak bugüne kadar bu mermileri kullanmadıklarını vurguladı.

Putin, Belarus’a konuşlandırılacak taktik nükleer silahların, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması yükümlülüklerini ihlal etmeden yerleştireceklerini belirtti ve Belarus’un uzun zamandır böyle bir silahın topraklarına yerleştirilmesini talep ettiğini de anımsattı.

Rus lider, “Nükleer silahı Belarus’a vermiyoruz. ABD de müttefiklerine vermiyor. Aslında onların onlarca yıldır yaptığını biz şimdi yapacağız. Onların belli ülkelerde müttefikleri var ve taşıyıcılarını hazırlıyorlar, onları mürettebatlar hazırlıyor. Biz de aynısını yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Bu hamleyle Moskova’nın 1990’ların ortasından bu yana ilk kez yurtdışında nükleer silaha sahip olacağı belirtiliyor.

İTTİFAK
 

Editör: İlker Alpkaya