MÜJDEM ÇETİNKAYA

Eminönü Küçükpazar semtinde sepet ve küfe yaparak geçimini sürdüren 75 yaşındaki Kastamonulu Kemal Kayaoğlu, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Bölgede daha evvel 150 civarında sepetçinin bulunduğunu bildiren Kayaoğlu, şimdi metruk bir binanın bodrum katında tek başına bu işi yapıyor. Kayaoğlu, yıllardır Beykoz’dan aldığı kestane ağacından kesilen çubukları işleyerek sepet ve küfeye dönüştürdüğünü anlattı. Kayaoğlu, önceden rağbet gören sepetçiliğin artık önemini yitirdiğine dikkati çekti.

Bir günde beş küfe yapıyor

Ömrünü adadığı meslekten emeğinin karşılığını alamadığını belirten Kayaoğlu, 'Bu mesleği artık kimsenin yapabileceğini düşünmüyorum. 05.00’te işe gelirim. Beş küfeyi uygulamak tek günümü alıyor. Bu iş sahiden çok fazla çaba istiyor. Bu yorucu ve ehemmiyetini yitirmiş işi artık aynı ritimde devam ettirecek kimse yok.' dedi. İstanbul’da 70’li senelerde at arabalarıyla satış yaptıklarını söyleyen Kayaoğlu, 'Şimdi daha önceki günleri arar olduk. Bu minik dükkanda beni gelip buluyor olsalar da iş az. Film çekimlerinde kullanmak amacıyla sepet alanlar var. ara ara gelen siparişlere göre sepet ve küfe yapıyorum. Baba mesleği bu bizim.' diye konuştu.

Ömrüm oldukça bu işi yapacağım

Kentte hayat şartlarının zorluğuna vurgu yapan Kemal Kayaoğlu, şunları anlattı: 'Allah hayat verdiği sürece bu işi yapmaya aynı ritimde devam edeceğim. Tek işi yaptığın zaman, maddiyatını aldığın vakit gönlün huzurlu olur. Yorulup, parayı cebine alıp, tek tas çorba içtiğinde hayat senin olur. Bunun haramı yok, haram giremez bu işe. Alıcı gelir, işi yaparsan işte o kazanç çok tatlı. Kazanmanın ehemmiyeti toy yaşta anlaşılmıyor, ilerleyen yaşlarda kazancın ehemmiyeti ortaya çıkıyor. İstanbul’da yaşamak çalışmakla oluyor. Oldukça güç şartlar. Bu mesleği yapmazsan aç kalırsın. Gider çubuk alır, işimi yapar, paramı kazanırım. Emeğimin karşılığını alır, ekmeğimi yerim. Sekiz çocuğumu bu iş sayesinde büyüttüm, evlendirdim, çoluk bebek sahibi yaptım. Hasılı çoluk çocuğumun rızkını bu meslekten çıkarttım.'

Poşet çıktı insanlar hastalandı

Kemal Kayaoğlu, Beykoz’dan tanesini üç liraya aldığı çubukları el emeğiyle işlediğini, teknolojinin ilerlemesiyle küfeci ve sepetçilerin yerini plastik ürünlerin aldığını kaydederek, 'Zanaatkar azaldı artık. Plastik girdiğinden beri kimse sepet kullanmaz oldu. Doğaya zarar veriyor. Agu saçıyor. Ağaç agu saçmaz. Sepet doğaya da faydalı. Poşet çıktı, plastik çıktı, yurttaşlar hastalandı. İnsanlar tekrar ağaca yönelse inanın hastalığı yener.' ifadelerini kullandı.