Bizim ülkemizde motosiklet kullananların sayısı Avrupa ülkelerine göre düşük. Ancak kazalar bu ülkelerden daha fazla.

Kask takmayan, trafik kurallarına riayet etmeyen ve yollarda tehlikeli hareketler yapan sürücüler, canından oluyor.

Bu ülkede motosikletler trafik yasasına tabi değil mi? Diğer araçlarla aynı kurallara tabi olmalarına rağmen, fazla yolcu taşımaktan ters yola girmeye kadar hayati önem taşıyan onlarca ihlale imza atıyorlar. Motosiklet sürücüleri  trafikte ne kırmızı ışık tanıyorlar, ne emniyet şeridi, ne yaya yolu! Ters şeritten bir bakıyorsunuz karşınıza aniden  bir motosiklet çıkıyor. Dün akşam trafikte seyrederken bir motorsiklet aniden sağımdam geçti ve önümde zikzak yapması sebebiyle büyük tehlike atlattım. Hep bana mı denk geliyor bilemiyorum.  Yollarda aşırı hız yapmayı bağımlılık haline getirmiş olan motor sürücüleri, yayaların ve diğer araçsürücülerin hayatını tehlikeye sokuyor. Gün geçmiyor ki, kasksız, plakasız 'aşırı sürat, kırmızı ışık ihlali, akrobatik ve tehlikeli sürüş' yapan çoğu 18 yaşın altında olan motosiklet sürücüsü ile karşılaşmayayım. Trafik kurallarını ve başta kendi hayatlarını olmak üzere diğer sürücü ve yayaların hayatlarını tehlikeye atan motosiklet sürücülerine hatalı davranışlarından dolayı trafik polisleri zaman zaman uygulama esnasında ceza keserek müdahale etse dahi yetersiz kalıyor.

Ayrıca hız canavarına dönüşen kuryeler akan trafikte risk oluştururken, emniyetsiz ve kuralsız bir şekilde yola çıkan motor sürücüleri de cabası. Araçşeridinden gitmeleri gerekirken trafiğin tıkalı olması nedeniyle yaya kaldırımına çıkan sürücüler yayaların hayatını hem tehlikeye atıyor hem de kazalara sebebiyet veriyor.

Bu acele, bu telaş hızla büyüyen tüketim sektörüyle ilgilidir. Metropol şehirlerle birlikte hızla büyüyen tüketim sektöründe kuryelere olan talep artmaya başladı. Tüketici kuryeden hız beklerken işletme sahipleri kuryelere baskı yaparak, bir nevi kamçılayan sözler söyleyerek trafikte hoşumuza gitmeyen görüntülere neden oluyor.

Motosikletlerin trafikte ani hareketlerde bulunmaması, diğer araçları sağdan geçmemesi, zikzak yaparak araçların arasından geçmemesi ve önündeki aracın sol arka lastiğini takip ederek ilerlemesi büyük önem taşıyor.

Motosiklet sürücülerinin de, kırmızı ışıkta beklemeleri ve diğer taşıtlarla aynı şeritte ilerlemeleri gerekiyor. Bunların yanı sıra motosiklet ve sürücülerinin gerekli donanımlara sahip olması şart.

Beyaz ışıkla 20 metre aydınlatan farlar, kuyruk lambası veya reflektör, arkada bir kırmızı renkte ışık veren lamba veya kırmızı reflektörün bulunması şart.

İstanbul da restoranların servis aracı olarak kullanılan motosikletler denetimden yoksun. Büyük çoğunluğu ehliyetsiz ve çocuk yaştaki sürücüler, trafiği tehlikeye atıyor.

SÜ RÜ CÜ LERİN UYMASI GEREKEN BAZI KURALLAR HATIRLATMAKTA YARAR GÖRÜ YORUM:

Kask takmadan asla yola çıkmayın.

Kırmızı ışıkta otomobillerin arkasında bekleyin.

Diğer taşıtlarla aynı şeritte ilerleyin.

Araçların arasından geçmeyin.

Güvenlik şeridi ve kaldırımları kullanmayın.

Bisiklet ve motosiklet yolunu tercih edin.

Arkanızda bir kişiden fazla taşımayın.

Seyir halinde tehlikeli hareketlerden kaçının.

Motosiklet üzerinde akrobatik hareketler yapmayın.

Seyir halinde elinizde bagaj veya paket taşımayın.

Görüşü engelleyen ve araçlar için tehlike oluşturacak şekilde yük taşımayın.

Motosikletin teknik donanımını tamamlamadan trafiğe çıkmayın.

Trafikte sürücülerin korkulu rüyası haline gelen motosiklet sürücüleri lütfen kendi hayatınız ve başkalarının hayatı için bu kurallara uyun.