2023 Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran – 1 Temmuz tarihlerine denk geliyor. Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala vatandaşlar kurbanlıklar ve kurban eti hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Kurban kesmek için hazırlık yapan vatandaşlar, Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti nasıl tüketilmelidir? Kurban eti kaç saat sonra yenir? gibi soruların yanıtlarını araştırıyor.

Eski zamanlarda oldukça zor ve zahmetli olan kurban kesme ve kurban eti saklama işlemleri artık çok daha kolay ve pratik.

Kurban eti denildiğinde akıllara hemen 'Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti ne zaman yenir?' gibi sorular geliyor.

İslam âlemi için önemli bir yere sahip olan Kurban Bayramı'nda kurban kesmek isteyenlerin kurban etini saklama ve tüketme koşulları ilgili dikkat edilmesi gereken hususları derledik. İşte kurban eti hakkında bilmeniz gereken detaylar...

KURBAN ETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

  1. Kurban edilen hayvanın üçte birini kurban sahibi alır, üçte biri misafir ve dostlara paylaştırılır, üçte biri de fakirlere verilir.
  2. Kurban kesemeyen kişilere et dağıtırken kemik verilmemesi, kemiksiz et verilmesi daha uygundur.
  3. Kurban eti çok taze bir et olduğu için ve aynı gün kesildiği için kasaptan ya da marketten satın aldığınız dinlendirilmiş etlerden koku olarak daha yoğundur. Yani tazelik kokar.

  1. Kurban eti asla yıkanmaz. Kurban etinin yıkanması etteki bakteri miktarını hızla arttırır.
  2. Kurban eti, kesilip parçalandıktan sonra 1 gece dinlendirilmeden hemen poşetlenirse yeşillenir. Kurban eti kesildikten sonra 24 saat dinlendirilmeli ve 1 günün sonunda yenilmelidir.
  3. Kurban kesme sırasında hayvan gerildiği için eti de çok sert olur. Bu nedenle kurban eti, dinlendirilmeden tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir.
  4. Kurban etinin ideal saklanma süresi 3 ay, en fazla 1 yıldır. Bu süreden fazla bekletilen et faydadan çok zarar verir.
  5. Etlerin büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, hijyenik ve sağlam buzdolabı poşetinde saklanması gerekir.
  6. Etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişir ve büyük parçalar 5-6 gün buzdolabı koşullarında muhafaza edilebilir. Kıymalık etler de aynı koşullarda ortalama 3 gün saklanabilir.
  7. Donmuş bir et oda sıcaklığında değil, normal buzdolabı koşullarında çözdürülmelidir. Etleri çözüldükten sonra geri dondurmak, doğrudan gıda zehirlenme riskini artırır.

İttifakgazetesi.com