Ü lkemiz Gıda ve Gastronomi Sektörleri olağanüstü bir gayret içinde, yurdumuzun her köşesinden yeni ve İNOVATİF LEZZETLER fışkırıyor.
Bilinen lezzetlerimizin, yeni yatırımcıların   Eğitimli teknik eleman istihdamı ve AR-GE çalışmalarıyla nasıl çeşitlendiğini görüyor ve mutlu oluyorum.
Ulaşılan bu noktaya, bulunan ve pazarlara sunulan bu lezzetlere Halkımız ve yurt dışındaki alıcıların kayıtsız kalması mümkün değil.
'Et ürünlerinde, Süt ürünlerinde, Deniz ürünlerinde, Unlu mamullerde, Meze ve antipasti lezzetlerde, zeytinyağlarında, sirkelerde, soslarda, meyvelerden ve sebzelerden yaratılan lezzetlerde, dünya lideri olmak üzereyiz' dersem, hiçkimse şaşırmasın.
Gıda sektöründe, eğitimli ve tecrübeli bir altyapı oluştu.
Onları anlayan ve uygulama şansı sunan 'Patron Kalitesi' geldi.
Ayrıca, üretilen bu lezzetlerden yeni fikirlerle, yeni yemekler üretebilen 'Mutfak Sanatçılarımız' Gastronomi ve Turizm Sektörlerinde yerini aldı.
Beni doğrulayan görüntülere: Sektörel Fuarlarda sergilenen ürünlerde, mağaza raflarında, hotel, restoran, fastfood ve catering (Horeca) yapılanmalarında rastlıyor, istihdam edilen 'Yeni Nesil Cheflerde' görüyoruz.
TV lerdeki programlarda, YouTube kanallarında izliyor, Instagram ve Facebook hesaplarında takip ediyor, ülkemiz milletimiz adına gururlanıyoruz.
İl ve ilçelerimize, hatta köy ve mahallelere uzanan 'GASTRONOMİ FESTİVALLERİMİZİN' merkezi ve yerel yönetimlerce, sektöre gönül vermiş iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarıca nasıl desteklendiğine şahit oluyor ve heyecanlanıyoruz.
'BİNLERCE YILIN LEZZET BİRİKİMİ' artık ortaya çıkıyor, olayın anlam ve önemini kavrayan 'Yeni Nesil Yöneticiler, eğitimciler ve patronlar' artık, bu konularda da söz sahibi oluyor.
İşte netice: 'Ü lkemizin lezzetleri, dünyaya parmak ısırtıyor.'
Selam ve sevgilerimle, @pakmanvasfi

 

`height=

TARIM ve GIDA SANAYİ Ü RÜ NLERİNDE LİDERİZ!

İstanbul da 2 GIDA FUARI birden açıldı. KONYA GASTROFEST başladı. Ay ortasında ise: YEREL ZİNCİRLER BULUŞMASI FUARI ve GASTROANTEP FESTİVALİ geliyor.
Yurt genelinde   Tarımda HASAT sürüyor, fabrikalar çalışıyor, tezgahlar BALIK, raflar Ü RÜ N dolu. Gıda sektörü ihracatını arttırdı.

Geçen hafta, İstanbul da 20 km arası olan İFM /   İstanbul Fuar Merkezinde 'CNR Food & Ambalaj' ve TÜ YAP Fuar Merkezinde 'WORLDFOOD   İstanbul' Gıda Fuarları açıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesinin KONYA GASTROFEST   etkinlikleri aynı gün (1 Eylül de) başladı.
İşlenmiş Et ve Süt ürünleri başta olmak üzere, bağ ve bahçe (pekmezler zeytin ve   zeytinyağlar) ürünleri, kuru yemişler, konserve ve dondurulmuş lezzetler, turşular, zeytinyağı, ayçiçek, mısır ve diğer yağlar, kahveler, çaylar, atıştırmalıklar, çikolatalar, şekerlemeler, dondurmalar, baklava & künefe gibi milli tatlılar, bisküviler, kurabiyeler, unlu mamüller vs. ile bu ürünlere ait ambalaj çeşitleri, ayrıca ürün işleme makina ve ekipmanlarının sergilendiği 'Gıda Fuarlarımız' yerli ve yabancı, dünyanın her yanından ziyaretçi ve katılımcılarla doluydu.
Örneğin: Rusya her iki fuarda birden, çok büyük bir milli katılım sergilerken, Uzakdoğu, Afrika, Ortadoğu ülkelerinin, Türki Cumhuriyetlerin de   stantları vardı.
Bu yıl 30.su yapılan Worldfood İstanbul da:

`height=

Azerbaycan dan, Mısır dan birçok ülkeden ve Almanya dan dahi Türkiye ortaklı şirketlerin standları mevcut olup, o ülkelerden ithal ürünlerin de bulunmasına rağmen, ağırlıkla Türkiye de üretilen, işlenen, ambalajlanan ürünlerin, ihracatına yönelik teşhiri, tanıtım ve pazarlaması dikkat çekiyordu. Bu fuarlarda, bazı belediyelerin Balıkesir gibi, birçok Ticaret Borsasının Çanakkale Akhisar gibi, katılımları da vardı. Ayrıca, girişimci ailelerin ve bireylerin ürettikleri tarım ürünlerinden, içve dış pazarlara takdim ettikleri gayret ve lezzetler için kendilerini kutluyorum.
Avrupa Pazarında   Ü rün çeşit zengini ve AB ülkelerinin, şehirlerindeki dağıtımının dev kuruluşu: SUNTAT GmbH standında Y.K.Bşk. Değerli kardeşim Mustafa Baklan ile görüştüm.
Adana Gıda Sanayiinin ve ihracatının lider kuruluşu SASU A.Ş.nin. Y.K.Bşk. Ali Can Yamanyılmaz ve Nezih Yamanyılmaz la görüştüm.
Yine TÜ RK - ALMAN Gıda kuruluşları ÇİLOĞLU GIDA ve DEMKA GIDA GmbH stantlarını ziyaret ettim.
İzmir den GÜ RSÜ T ürünlerini, Balıkesir den OLİVARVM Ayvalık ve Manisa dan PALAMİDAS Zeytinyağlarını, Hatay dan ASİ KÜ NEFE nin tatlılarını, OHSO FOOD un kuru meyvelerini, ÇEREZ PAZARI nın meyveli lokumlarını tattım.

`height=

Tüm yurtta 100 ü aşan PEYNİRCİ BABA mağazalarının kurucusu ve tedarikçisi olan, Kocaeli merkezli BEYPA Gıda standını gezdim. Tüm dünyaya makarna ihraçeden ARBELLA MAKARNA standını, SARBAY İhracat ve Türkiye nin zeytinlerini dünyaya tanıtan, BAKTAT ZEYTİNCİLİK kuruluşlarının stantlarını gezdim. Ü stün Lezzet Ödüllü DAMAK ın 'Tetto Bisküvileri' ile Niğde nin ünlü kuruyemiş firması ÇEREZCİM in 'Anında Bitiyo' lezzetleri damakları fetheden ürünlerdi. CNR FOOD Fuarında ise, dikkatimi çeken ve beni gururlandıran kuruluşlar arasında:

`height=

İçve dış piyasalara yönelik, Sultanbeyli TADIMİS Unlu Mamuller Fabrikası, Çorum dan KEMALÖZ Mantı Fabrikası, Gaziantep in ŞİRELİ Baklavaları, Çiğ Köftenin lider zinciri ACICIK, Manisa dan bir aile kuruluşu: ARİANA Erişte Gıda Sanayi ile Azerbaycanlı Talek Bağkiyef in, Tuzla da kurduğu ONLY FRESH hakiki meyve suları fabrikasının stantlarını sayabilirim.
Ancak 4 günü katılabildiğim KONYA GASTROFEST, Başkan Erdoğan ın eşi, tam bir lezzet aşığı olan Sayın Emine Erdoğan hanımefendi tarafından açıldı. Köklü Konya Mutfağının Lezzetleri, ulusal ve uluslararası ünlü cheflerin katılımlarıyla, daha da lezzetlendi.

 

GENÇ İÇ MİMAR AZAD ATAŞ,   MUHTEŞEM 'GASTROMEKANLAR' KURUYOR.

0nu, Kuzguncuktaki ofisinde bulmak mümkün değil, dinamik yapısıyla Almanya, Avusturya, Hollanda, Tacikistan, Fas ve Türkiye de pek çok 'Gastronomik Proje' imzasını taşıyor.
'Genel Konsept' çalışmasını üstlendiği projelerin Öncelikle, kurumsal kimlik, logo, renk, yazı karakterini tespit ederek, buna uygun olan içve dış mekanların inşaatını, endüstriyel mutfaklarını, salon dekorasyon ve mobilyalarını,   tekstiline hatta set üstü ekipmanların seçimine, bazılarının çizim ve dizaynı ile üretimine kadar taahhüt ediyor.
Gerçekleştirerek, süresi içinde teslim ediyor.

`height=
6 yıl önce kurduğu mimari tasarım firması: MİTTEİST, bu arada yurt dışı ağırlıklı 45-50 projeyi bitirerek teslim etmiş olup, ofisleri İstanbul, Viyana ve Düsseldorf ta bulunmakta.
Endüstriyel Mutfakta: Türk, İtalyan ve Alman kuruluşlarıyla, Mobilyada, yine öncelikle Türkler, olmakla beraber İtalyan ve Polonya firmaları ile işbirlikleri bulunan İçMimar Azad Ataş, yaptığı projelerde ayırım yapamayacağını, hepsinin birbirinden farklı ve özel yanları olduğunu belirterek şöyle sıralıyor:

`height=

Viyana da bir Çinli Gastronomi Grubuna ait NOODLE KİNG Mağazalarını (En büyüğü 430 m2 ile Viyana Havaalanında) 12 şube, yine Viyana da RUFİNO İtalyan Restaurantını, BOUBLE TEA nın 12 mağazasını, Nürnberg de Türklere ait WİLD WEST Steak House u, Oberhausende,   Almanya nın en büyük AVM si CENTRO da yine Türklere ait ONKEL S KEBAP HAUSE, Krafeld te, Türklerin LEMON Restaurantını ile Türk/ İtalyan ortaklığına PAPA S Restaurantı, Köln de SMOKE NATİON Restaurant Bar Club konseptini, Viyana da MEMO Konya Mutfağı Lokantasını, Tacikistan da 2000 m2 lik SULTANBEY Türk Restaurantını, Fas ta 2 adet cafeyi, İstanbul Tuzla da PINAR Fırın & Patiserie ile EKMEKÇİ GURME Fırın Mağazaları zincirini, Mönchengladbach da RAİNA ve MİRA Düğün Salonları projesi devam ediyor. Ayrıca Düsseldorf ve Essen de, seçkin kişiler için tasarladığı 2 adet villa inşaatı devam ediyor. Viyana da, FOREVER HAİRLESS Güzellik Merkezini bitirdiğini, faaliyette olduğunu belirtiyor.

`height=

Halen devam etmekte olan projelerinden bazılarını benimle paylaşan başarılı mimar kardeşim, Düsseldorf uçağına yetişmek üzere yola çıktı.
Mimarlarımız, endüstriyel mutfakçılarımız, mobilyacı ve tekstilcilerimizin faaliyetleri, tedarikçilerimizin gıda, inşaat malzemesi ile aksesuar temini çalışmaları, ülkemize hem döviz kazandırmakta, hem   de yurt içindeki istihdama katkı sağlamakta. Sevgili kardeşim Azad Ataş ve tüm bu işlerle uğraşan, ülkemizin Gastronomik gücünü ve kalitesini dünyada dünyaya taşıyanlara başarılar diliyor, başarı hikayelerini benimle paylaşmalarını rica ediyorum.

 

Pendik te, özel konumu, ferah ortamı, lezzetli kebapları ve güler yüzlü hizmeti ile BAYINDIR ET ve KEBAP

Gün boyu kahvaltısı, odun ateşindeki döneri, yörelerinin en nefis kebapları, meze ve yemekleri ile Pendik in bilinen mekanı: BAYINDIR ET ve KEBAP Restaurantı ziyaret ettim.
Mekanın kurucusu ve sahibi Yılmaz Yıldız, Alüminyum İnşaat Malzemeleri Sanayicisi. 2020 de, 600 m2 kapalı, 1500 m2 lik, mekan Fevzi Çakmak ta, kartal yuvası konumuyla, çevreye hakim bir noktada yaptığı bu yatırım, yaz kış dolup taşıyor. Kardeşi Yüksel Yılmaz ın yönetimindeki, BAYINDIR da yörelerinin en başarılı ustalarının yaptığı yemek ve kebaplar, işinin ehli ve güler yüzlü personelin hızlı servisi ile masalara ulaşıyor.

`height=

Pendik ve çevresi dışında hatta yurt dışında da tanınan mekan, (Bana Duisburg lu lezzetsever dostlarım önermişti.) seçkin bir müşteri kapasitesine sahip.
Yılmaz Yıldız, kardesim hoş sohbet ve aktif bir kişiliğe sahip, benim geldiğimi öğrenince, Alüminyum metal şirketinden koşup geldi ve masama oturup, bana eşlik etti.
Malzeme tedarikinde güvenilir ilişkileri olan Yıldız, patlıcanlarının Urfa Birecik ten geldiğini, yöresel lezzetleri İstanbul da gerçek tadımlarla, takdim ettiğini anlattı. 
Tavsiyesi üzerine yediğim 'Patlıcanlı Kebabı' tarif etmem mümkün değil.

`height=

Gaziantepliler kusura bakmasın, kebaba lezzetine veren patlıcanların, kabuklarından ayrılışı:   ŞİİR gibi idi. Patlıcan dilimlerinin içi bembeyaz ve çekirdeksiz denebilecek durumdaydı.
Azar, azar deneyimlediğim: Gavurdağı salatası, Adana kebabı, Cevizli lahmacunu, Patlıcan öz üstü lokum eti ve şefin özel Cevizli Kebabı 'Muhteşem Ötesi Lezzetler' kitabıma girecek düzeydeydi.
Ü stüne gelen ve özel olarak sadece BAYINDIR için yapılan (bir nevi soğuk baklava gibi ancak çok farklı) Yalova Sütlüsü denen tatlısına hayran kaldım.

`height=
Yeşillikler içindeki terasa geçerek tüttürdüğümüz purolarımıza eşlik eden enfes çaylar ile sürdürdüğümüz sohbette, yan taraftaki CHEF BÖREK &   BAKLAVA Mağazasının da Franchisinine sahip olduklarını, hatta çok beğendiğim tatlının da, sadece bu zincir tarafından üretildiğini öğrendim. Şehir içinden, biraz uzakta olsa: Lezzetin peşinden, Lezzetseverlerin nasıl gittiğine şahit oldum.
Bu arada, çok yakında mekanın karşısında bir 'Metro İstasyonu' açılacağını da öğrendim. İlgiyi, daha da arttıracaktır, dostlarıma hayırlı işler dileyerek ayrıldım,

`height=