Torba Kanun Meclis`te görüşülmeden önce Sn. Cumhurbaşkanımıza, Siyasi Parti Temsilcilerimize, TBMM Eğitim ve Kültür Komisyonu Başk. ve Ü yelerine,  YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar`a ve ÖGESEN Genel Başk. Dr.Vahdet Özkoçak`a gönderdiğimiz kanun/yönetmelik tekliflerini sunmaya devam ediyoruz. (18.06.2022)

3/ GEREKÇE: 1982`de YÖK`e bağlanan  Devlet Konservatuvarı Sanatçılarının Ü niversitelere intibakını sağlayan, 2809  sy.Kan. geçici 10 md. göre, yapılan işlemlerde 'yıl hesap hataları' yapılmış, Türk Müziği Mensupları, Milliyet Gazetesinin olumsuz propagandası sonucu bir derece unvan düşürülmesine uğratılmıştır. Geçen 6 aylık sürede, Ü AK`ın yaptığı 'yabancı dili' veren Doç.olanlar, tekrar Prof. olmuş, ancak süresi yanlış hesaplanan Y.Doç.Dr. lar için bir düzeltme yapılmamıştır. Bu, özlük haklarında önemli bir kayba yol açmıştır. Bu yönetmelik, mağdur Dr.Öğr.Ü y.nin hak kayıplarını gidermek için hazırlanmıştır.

Yönetmelik değişikliği

* Aşağıdaki yönetmelik,  TBMM Kanunlar Dairesi Uzmanları ile birlikte  hazırlanmıştır.

Geçici madde: 2809 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 10. MADDESİNİN 2. FIKRASI GEREĞİNCE ÖĞRETİM Ü YELİĞİNE YÜ KSELTİLECEK SANAT DALLARI ÖĞRETMENLERİ HAKKINDAKİ  YÖNETMELİĞİN bazı maddelerinde  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA VE FIKRA EKLENMESİNE  DAİR                                          YÖNETMELİK

Madde 3 &ndash         2809 sayılı Kanunun geçici 10.  maddesinin 2. fıkrası gereğince öğretim üyeliğine yükseltilecek sanat dalları öğretmenleri hakkındaki yönetmeliğin 3. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

                  3.1. 1987 yılı sonuna kadar (Değişik:2/6/1986-3295/1 md.), geçici 10. maddedeki şartlara sahip oldukları halde, bir sehiv nedeni ile geçici 10. maddenin uygulanmasında Yard. Doç. aşamasında kalıp 'daha sonra yükseltmeleri yapılamayan', sehiv/gecikme nedeni ile 'bir üst süreyi doldurduğu halde' karşılığını alamayan, 'hak kaybına uğrayan'  sanatçı (eski Y.Doç.Dr.) Dr.Öğr.Ü y.  akademisyen sanatçıların, bu maddenin yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı oldukları Rektörlüğe, 'müktesebi olan unvanları almak' için başvurmaları halinde, başvuruyu takip eden iki ay içinde,  terör-taciz-intihal v.b. suçlardan ceza almamış olmak şartıyla,  bu maddedeki şartlar dışında 'başkaca bir şart aranmaksızın', 'müktesebi olan unvanlara' yükseltilmek  üzere Yükseköğretim Kurulu`nca, geçici 10. madde hükmünden yararlandırılırlar.'

              Madde 4- Aynı yönetmeliğin 4.maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

              Madde 4 - Ü niversite Rektörlükleri, başvuruları Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı`na intikal ettirir. Dr.Öğr.Ü y. adayların 'Sy./Dr. unvanı almış olmaları', Y.Doç.Dr. unvanını aldıktan sonra 'Doç. için en az 8 yıl' ve 'Prof. için en az 15 yıl' kendi alanlarında çalışmış olmaları şartı göz önünde tutulur.      Yükseköğretim Kurulu, ilk toplantısında 'başvuruları ve hak taleplerini' gündeme alır,  yükseltilmelerle ile ilgili kararını verir ve  takibeden bir ay içinde hak sahibi akademisyen-sanatçıları 'kadrolu/sözleşmeli' olarak atamalarını yapar.     

Adayların üniversiteye bağlı sanat kurumlarında 'öğretim görevine devam etmiş  olmaları' gerekir. Bu taahhüdü, sağlık nedeni dışında herhangi bir sebeple yerine getirmemiş olanların unvanları hak sahibi olsalar dahi verilmez. 

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

4/ 50d`liler Değişiklik Teklifimiz;

GEREKÇE:  01.01.2018 tarihi itibarıyla 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında olup bu kanunun 35 inci maddesi kapsamında geçici kadro tahsisi yapılan ve doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerini tamamlayan araştırma görevlilerinin yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca azami eğitim süreleri içinde eğitimlerini tamamlamaları halinde işlikleri kesilmekte ve işsiz kalmaktadır. Bu, sayıları 207 olan üniversitemizin ihtiyacı olan yetişmiş insan gücünün boşa gitmesi demektir. Bu yönetmelik bu kadronun kaldırılarak, 50d`deki  Arş.Gör.`lerin, mağduriyetlerinin giderilmesi, aynı görevi yapan Arş.Gör.`ler arasındaki 'farklı uygulamaları' kaldırmaktadır. 

Yönetmelik değişikliği

Geçici madde: 2547 sayılı Kanunun Ek 38 inci maddesinde bir fıkra eklenmiştir:

' 33 üncü maddede belirtilen usule uygun olarak  50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılan 50d`li Arş.Gör. kadrosu iptal edilerek, halen bu kadroda olan Arş.Gör.`ler`den 'yeterli kriterleri taşıyanlar' Dr.Öğr.Ü y. kadrosuna, taşımayanlar ise 'başka hiçbir şart aranmaksızın' 33a Arş.Gör. kadrosuna atanır.'

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay